Meghallgattuk - Vogon Ultramarines - Utálom a világot (2014.)

A Járványveszély blogról húztam még le valamikor a Vogon demóját, amire már roppant kíváncsi voltam, hiszen az új punk bandák közül ők a favorit zenekar nálam! Aztán felröppentek a hírek, hogy készül a lemez. A demó nyers, de egészséges hangzását tekintve biztatónak  tűnt a dolog. 
Mondanom sem kell kurva rendes volt a banda és eljuttatta hozzánk a lemezt, ahogy megjelent.
(Halkan súgom, örülnénk, ha a legtöbb banda így is cselekedne...!)
Na de a lényeg nem is ez!

Tizenhét dalt rejt a fasza borítóval ellátotta lemez. Egészséges mennyiség egy fiatal bandától még akkor is, ha a banda csak 2012-ben alakult. Mondjuk ebből a dalcsokorból van néhány feldolgozás is. Kettő magyarított Exploited (A punk nem halott / Punk's Not Dead, és a Káosz az életem / Chaos Is My Life), egy Auróra (Aranyketrec, ami itt jobban tetszik, mint az eredeti verzió!), és a C.P.g.-től a "Mindennek Te vagy az oka" című klasszikust. Mondjuk a helyükben a Káoszt én nem tettem volna fel lemezre, mert hangzás miatt eléggé vérszegény lett az eredeti dalt tekintve, és ha már itt tartunk, akkor ezzel el is árultam a lemez egyetlen gyenge pontját, a hangzást... A webjükön ezt írták magukról bemutatkozásként: "A Vogon Ultramarines zenéje, ami erősen kölcsönöz a HC Punk és a Thrash műfajokból is mindamellett, hogy agresszív, szókimondó szövegek és dinamikus, hangsúlyos riffek, gyors ütemek jellemzik." Ez mind oké, de így kicsit meg olyan, mintha feleslegesen erőlködnének.
Elveszik az a dinamika, és erő, ami élőben jellemzi a produkciót. Őszintén sajnálom, hogy ezzel nem foglalkoztak többet a stúdióban!! Amikor elkezdtem hallgatni az "Utálom a világot" című lemezt rögtön kettő magyar zenekar neve ugrott be. A Moby Dick és a Shitpump, de tényleg, külföldiek közül meg talán a 'Ploited, de lehet, hogy csak a feldolgozások miatt...!
Zeneileg, főleg a gitártémákat tekintve a Smiciék bandája nagy hatással lehetett a dalok értelmi szerzőjére, míg szövegileg és az énektémákat tekintve Kizso és a bandája ugrik be időnként a "Gyűlölj!" érából. Apropó szövegek! Teljes a társadalomkritika, frankó az irónia a dalok mondanivalóját tekintve. Nagy kedvencek a "Rombold a rendszert!" és a "Celeb" c. dalok!
Különben jók a dalok, összességében baromi jó kis pörgős punk lemezt pakoltak le a srácok az asztalra, ha a hangzást nem nézzük. Nincs ezzel különben nagy baj, úgy is baszott kevés zúzós punk zenekar, és sajnos legtöbbjükben még annyi szufla sincs, mint az Vogon első lemezében.
A demóhoz képest - a feldolgozásokat leszámítva - nyolc újabb (?) tétel került a lemezre, úgy hogy a termékenységgel sincs túl nagy gond eddig. Várom a következő eresztést és remélem az le fogja szakítani az agyamat!!
A lemez hallgatható és letölthető (dalonként jobb klikkel!) innen, de megrendelhető cédé formátunban is ezer jó magyar forintért, ha írsz erre az e.mail címre: vogon.ultramarines@gmail.com!! Szerintem ne hagyjátok ki!
(chelios)



VU facebook
VU web

Nincsenek megjegyzések: