Bevezető helyett...

180 évvel ezelőtt, 1831. július-augusztus folyamán Magyarországon koleralázadás zajlott. A lázadást rövid idő alatt felszámolták, ám a járványban több mint félmillióan megbetegedtek meg, 237 641 fő (közöttük Kazinczy Ferenc is) meghalt.

 

 

Az ázsiai eredetű fertőző betegséget kereskedők hurcolták be Európába. A járvány 1830-ban elérte Oroszország európai területét, nem sokkal később Lengyelországot és Galíciát. 1830 végén a járvány továbbterjedésének megakadályozására lezárták az északi magyar határt. Egy rövid időre ezt feloldották,  ami elegendő volt arra, hogy a betegséget behurcolják az országba. A járvány továbbterjedésének megakadályozása érdekében kordonokat állítottak föl. Leállt a közlekedés, a kereskedelem, Felső-Magyarországon pedig éhínség fenyegetett a gabonabehozatal elmaradása miatt.
Mi is csináltunk egy koleralázadást a barátommal, csak ez némiképp  egészségesebben zajlott le...
Akkoriban, mikor elkezdtük a nyavalya nevét hordozó fanzinunkat' a barátommal nyilván nem okoztunk ekkora balhét, kavarodást, sőt, feltűnést  a kilencvenes évek underground punk köreiben.
Azért szépen terjedt az újság, de ez leginkább annak volt köszönhető, hogy osztogattuk, vagy aprópénzért árultuk mindenfelé.
Persze sokat dolgoztunk az újságon. Írtuk a cikkeket, kritikákat, demó, és lemezismertetőket, koncertélményeket, punkzenei híreket, politikai véleményeket (természetesen nem voltunk politikailag túl korrekt emberek!), és bemutathattuk ezúton néhány friss bandát a nagyérdeműnek. Majd mindezekhez grafikákat készítettünk, újság, és  logó kivágásokat ragasztgattunk, aztán az egész újság fénymásolva lett jó pár száz példányban.
Így született meg anno a Kolera fanzine'.
Most nyilván egyszerűbb dolgunk lesz, hiszen már van internet, mobiltelefon, számítógép, és ráadásul még többet tapasztaltunk külön külön utakon is, mint a kezdetek kezdetén.
A távolabbi célok közé tartozik még, hogy valami újságfélét kreáljunk - ahogy az időnk engedi - pdf formátumban, illetve letölthetővé tegyük az eredeti újságokat, de amíg ezek a dolgok nincsenek, addig ezzel a felülettel kell beérnetek. Majd úgy is kialakulnak a dolgok.
A lényeg nem változott, bemutatni, szerepeltetni, vagy éppen leugatni...

Nincsenek megjegyzések: