PUNK '80 - PUNK A MECSEKALJÁN - 1.rész - Sírásástól a Gruppensexig - Venczel Gábor



Pécs a nyolcvanas évek elején a maga két darab punkjával sokmindennek volt nevezhető, de punk fellegvárnak aligha. Viszont Kefe közvetve jelentős szerepet játszott a magyar punkszintér alakulásában, hiszen nélküle soha nem jöttek volna francia punkok filmet forgatni Magyarországra. Venczel Gábor pedig a teljes 80-as éveket végigzenélte különböző punk és alter formációkkal. Az első részben őt kértem meg egy kis időutazásra, vissza a hőskorba.




Kolera: A 80-as évek pécsi punkzenei színtere nagyrészt rólad szól, mesélj valamit a régi szép időkről.

Gábor: Hát.. mindenki másképp emlékszik dolgokra. Ezért is nem szeretek beszélni ezekről az időkről, mert amik megjelentek annak fele sem igaz, vagy eltúlozták

Kolera: Milyen megjelenésekre gondolsz?

Gábor: Cikkek, könyvek stb. A Gruppensex-ből is az maradt meg, amit szegény Peti (az énekes) drogoktól teljesen elködösült fejjel nyilatkozott pár embernek. A zenekar többi tagját senki sem kérdezte.
Meg hát 89 után már értelme sem volt az egésznek, akkor már mindenkinél arról szólt a dolog, hogy rock and roll sztár akar lenni .. de ez csak keveseknek sikerült. Egy jó része még mai is ezt siratja. Én meg  egyszerűen tovább léptem.







Kolera: Sajnos a Gruppensex-ről szinte senki nem tud semmit, és Pécset a PICSA zenekarral azonosítják, ami szégyen mindenkire nézve.

Gábor: Pontosan. Megyerinél teljesen elmentek otthonról. Érdekes módon elfelejti mikor 82-83-ban engem pl. a Rózsakert traverzére akart egy rendőr felakasztani a kutyalánccal, ami a nyakamban lógott.
Hát nem volt ez olyan egyszerű, Megyerivel egy gimibe jártunk. Csak engem kirúgtak.

Kolera: De ő hippi volt állítólag.

Gábor: Akkor nem volt ez olyan éles különbség. 78 -ban még én is Abbát meg Boney M-et hallgattam hehe.

Kolera: És miért rúgtak ki pontosan? Melyik suli volt ez?

Gábor: Széchenyi gimi. Én konkrétan belefutottam a diribe a városban. 3 színű haj stb. Fuck The Teachers poló. A fülemben meg egy műanyag lótetű lógott, amit a horgászboltban vettem.

Kolera: Egy szocialista városban elit gimnáziumban, vagy szakközépben ez tényleg kemény lehetett.

Gábor: Az volt. Minden nap kb. ötször igazoltattak. Az első zenekarom egyébként az Ideges Sírásók volt.
Az volt az első pécsi punk zenekar.

Kolera: Te basszeros voltál?

Gábor: Igen, az volt kiosztva.

Kolera: És szövegíró.

Gábor: Az túlzás. Elkövettem pár szösszenetet. Ami mögött az ég adta semmi nem volt a botrányokozáson kívül.

Kolera: Mikor alakult ez a zenekar?


Gábor: A Sírásók? 82-ben. Volt egy számunk annak annyi volt a szövege, hogy : 82 november 10. Moszkva fél kilenc.. Brezsnyev halott .. ááááááá!!

Kolera: Hu kemény. Az meglepne, ha Pécsen lett volna koncertetek.

Gábor: De volt, az első a pécsi galéria pincéjében. Ott az énekes annyira beszívott hogy nem tudott fellépni, én üvöltöztem valamit artikulátlanul. A 2. koncert a műszaki főiskolán lett volna, ott udvariasan megkértek bennünket, hogy menjünk a picsába. Aztán még volt egy "koncert" a Nevkóban, de onnan is gyorsan elzavartak bennünket mikor a Kefe rázendített a "Zsidó gyerekek Auschwitzban" című dalra.
Pedig ez nem antiszemita volt .. szerintünk..

Kolera: Igen, ebben még semmi antiszemita nincs, legalábbis a címben.

Gábor: Hát kb. ennyi is volt a szöveg, zsidó gyerekek Auschwitzban rohadtak el rohadtan. Valami ilyesmi.

Kolera: Hány dalotok volt?

Gábor: Szerintem kb. 3, na most senki sem  tudott egy hangot se zenélni. Én vettem egy basszusgitárt a vásárban, ami konkrétan egy WC deszkából készült. Nem kamu. Arról rögtön le is szedtem két húrt, mert minek annyi, de szólt az a lényeg.

Kolera: Ezt a példát később többen is követték.

Gábor: Aztán  volt a Bizonytalanság, ez volt a pécsi Pál Utcai Fiúk elődje.

Kolera: Kik voltak benne tőlük?

Gábor: A Hardy Peti, meg A Rusi. Ott muszáj volt vennem egy basszusgitár iskolát. És abból legalább a hangokat megtanultam hogy hol vannak.

Kolera: Ez még punk volt, vagy már alteresebb?

Gábor: Az ilyen művész-alter, előtte még egy próba erejéig voltam a Zártosztály énekese is.

Kolera: Ez elvileg előbb volt akkor, mint a híresebb PUF.

Gábor: Persze hogy előbb.

Kolera: 83?

Gábor: Olyasmi. Aztán a Bizonytalanságból lett előbb a Hófehérke és a Hét műtárgya és utána Pál Utcai Fiúk.

Kolera: Zártosztály szintén pécsi? Csak mert volt Szegeden is.

Gábor: Ez pécsi volt, de nem lett belőle semmi. Pedig én komolyan vettem, pizsama felsőben közlekedtem a városban egy darabig.

Kolera: Gondolom nem kis feltűnést keltve.

Gábor: Eegen, teszettem a népeknek!! Ez ment 84-ig, akkor elvittek katonának. 86 -ban kijöttem, akkor egy darabig nem volt semmi. És 87 -ben csináltuk meg a Demokratikus Cirkuszt. Az is ilyen alteres dolog volt, ott is én írtam majdnem az összes számot, ez ilyen Kontroll , Balkán Futuriszt jellegű zenekar volt. Ott már tudtam úgy csinálni, mintha tudnék basszus gitározni.

Kolera: Maradt utánatok valami felvétel? Tudtatok koncertezni?


Gábor: Van egy koncert a Youtube-on.





Kolera: Csak Pécsen játszottatok?

Gábor: A Decivel, igen. Nem sok koncert volt, talán 4-5.

Kolera: Ez a DC miért oszlott fel?

Gábor: Mert a Bodor inkább elment gyereket nevelni. Volt már kettő neki. Elvileg a Deciben annyi volt. Nekem már nem volt kedvem hozzá, én valami punkosabb dolgot akartam, ezért lett a Gruppensex. De akkor a Hardy szegény nagyon drogozott. Akkor már. Mint sokszáz másik zenésztársa. Volt hogy ellopott egy csomó cuccot a próbahelyről és egy borozóban próbálta eladni. Az volt a szerencsénk hogy szegény Endrédi, az MS Skins énekese elvette tőle a motyót.




Kolera: MA Skins.

Gábor: Igen, őket nagyon szerettem. még játszottam is velük egy koncertet a Kazincyban, mert  éppen nem volt basszus gitárosuk.




Kolera: De hogyan alakult a Gruppensex? Kik voltak benne pontosan?

Gábor: Én alapítottam, igazából az én gyermekem volt.

Kolera: Hogyan találtál társakat?

Gábor: Volt a Rusi, aki a PUF-ban is gitározott, Az András aki a szaxis volt a Deciben, meg a Deci volt dobosa a Marton Tomi. Meg a Géza aki egy másik barátom volt, jött még gitározni. Az elején még a Gyöngyvér is ott volt, aki a Deciben énekelt, de aztán rájöttünk hogy ez nem igazán neki való dolog, úgyhogy ő kimaradt. Aztán a Péter kitalálta hogy ő nőnek öltözik a koncerteken és megvolt az egész imázs. Ment is a dolog, amíg a Tamást a dobost el nem vitték katonának. Utána nem találtunk normális dobost. Aki jó arc volt az nem tudott dobolni, aki meg tudott az teljesen pszicho volt. Meg persze a Hardy szegény már nem volt képben.

Kolera: Hogyan kerültetek a Garázsba? Küldtetek be zenét?

Gábor: Igen, meg volt még rádiófelvételünk is. Mert az az amatőr baszást amin elindultunk, megnyertük.







Kolera: AORTA?

Gábor: Valami ilyesmi. Egy számot vehettünk fel a rádió stúdiójában. Az ment a Garázsban.
Az is jó sztori volt, mert amikor elkészült a felvétel, bepakoltunk a Rusi Dáciájába és elmentünk lebeszélni egy bulit a Tilos az Á-ba. mire visszaértünk, valaki felnyomta a csomagtartót, a rádió portásának a szájában kb. Elvitte a basszus gitáromat, meg a Zoli pergőjét, meg még valami állványt.
Ez végül jól zárult, mert kiderült hogy valami dupla casco volt a kocsin, szóval kaptunk annyi pénzt, hogy meg lehetett venni mindent újra.

Kolera: És tudtatok játszani a Tilosban?

Gábor: Persze. Ott volt egy német arc, akinek annyira tetszett a dolog, hogy még Pécsre is lejött és meghívott bennünket játszani Németországba. de erre persze nem került sor. Voltunk egyszer a Lyukban is, ott a Mill Fav-val játszottunk. Szóval ennyi volt.

Kolera: Sziget?

Gábor: Nem jött össze, mert  nem találtunk olyan dobost, aki jó lett volna, leégni meg nem akartunk.

Kolera: Értem

Gábor: Az megtörtént a Nevkoban a Tankcsapda előtt, az új dobos konkrétan egy számot sem tudott normálisan eljátszani.

Kolera: Hányban volt ez?

Gábor: 90 vége, 91 eleje, már nem emlékszem. Akkor még a Lukács gitározott és a Labi basszerozott. Pécsen kb annyi ember volt, aki a mi közönségünk volt.





Kolera: De később a 90-es években még volt, hogy összeálltatok, nem?

Gábor: Soha nem volt ilyen. Péter csinált valami nosztalgia show-t a Picsával, de ahhoz nekem semmi közöm.

Kolera: Akkor szerintem arról hallottam.

Gábor: A Picsát is mi indítottuk el, mert mi engedtük meg nekik hogy fellépjenek előttünk.

Kolera: Ez volt 90-ben?

Gábor: Igen, Kazinczy étterem, az volt a tuti hely. Ott volt színpad, a tulaj meg megengedte, hogy ilyen őrült csapatok is játszanak

Kolera: De a picsáék, mikor előttetek játszottak csak feldolgozást nyomtak és még nem voltak kommunista szövegeik.

Gábor: Persze, a Megyeri volt a basszeros és a Kelemen énekelt

Kolera: Kelemen az Egon?

Gábor: Igen az Egon.  Meg volt még párhuzamosan a Gruppensex-szel a Terry and the Go-Go Boyz. Találtunk egy amerikai csajt, akivel ilyen feldolgozásokat játszottunk. Clash, X-ray Spex, Talking Heads ilyenek. az jó volt, de a csaj meg hazament.

Kolera: Hogyan találtátok meg őt?

Gábor: Pár hónapig volt Pécsen az egyetemen. Egy koncert után odajött dumálni. Aztán lett volna egy Gruppensex + Terry and the Go Go Boyz koncert. Ami konkrétan úgy indult, hogy a Gruppensex egy szám után levonult.

Kolera: Miért?

Gábor: Mert a Peti annyira kész volt, hogy a színpad szélén ült és meredt a semmibe. Azt sem  tudta hol van. Úgyhogy a Terry felvonult, lenyomtuk a bulit, és a Gruppensex-nek vége volt. Senki se mondta ki igazából. Talán én mondtam valami olyasmit még mielőtt lejöttünk, hogy ez volt a hattyúdalunk.
Aztán még 2008-ban összeszedtem pár régi arcot, és csináltunk egy surf zenekart. A surf zenekar az jó volt, de nekem úgy beindult az üzlet hogy állandóan Kínában voltam. Szóval annak is vége lett.

Kolera: Mi volt a nevetek?

Gábor: Surfing Parrots. Merthogy csak feldolgozásokat játszottunk. Az inkább már tényleg csak hobbi volt.

Kolera: A Gruppensexnek hány dala volt?

Gábor: Passz, volt egy olyan jó 1.5 órás műsor. Volt a Reklám pl, amiből aztán a Picsa is megírta a saját Reklám nótáját, talán egyetlen feldolgozást játszottunk az Aids Go Home-t egy jugó bandától. Meg volt egy régi ős Bizonytalanság dal is a Pubertás. "Lepedőm egy térkép, tele fehér foltokkal", azt a Hardy írta. A demón volt azt hiszem 6 vagy 8 szám.







Kolera: Hogyan kerültél kapcsolatba a punkzenével?

Gábor: Ahogy mindenki kb, 78-ban lehoztak anyámék egy IPM magazint az úttörötáborba. akkor voltam 8 -os. Na abban volt egy hosszú cikk képekkel a punkról. Még szövegek is voltak, na ezt megláttam és azt mondtam, hogy én mától punk vagyok. Utána valami haver hozta jugóból a Sex Pistols-t meg a Clash-t és akkor eldőlt a dolog. Meg a jugó bandákat Pekinska Patka stb. Meg ugye voltam Ricse koncerten.

Kolera: És volt valaki Pécsen, aki előbb volt punk mint te ?

Gábor: Nem hiszem, szerintem mi voltunk Kefe haverommal az elsők.

Kolera: Melyik Ricse koncerten voltál?

Gábor: 79-ben, talán Szentlőrincen, mert akkor már nagyobb helyeken nem engedték őket fellépni.
81-ben voltam Szegeden építőtáborban, ott találkoztam a Takonnyal meg a Güzüvel is.

Kolera: Hogyan? Kint a városban?

Gábor: Ültek a téren, rajtam meg volt egy home made Johnny Rotten poló. Nem kellett több, hogy oda hívjanak.

Kolera: Akkoriban még elég kezdeti fázisban volt a CPG.

Gábor: Igen. Meg ott voltak a mohácsi punkok, az Andaxin együttes. Velük is összejártunk. A komlói csapat, Dózer. Sok közös pont van. 82-ben volt az Abaligeti punkfesztivál. Csiga-Biga meg Razzia.

Kolera: Kik szervezték?

Gábor: Fogalmam sincs, de annyian voltak, hogy a fele banda kívülről nézte.

Kolera: Nagyharsányban is voltál?

Gábor: Persze, akkor volt CPG. Ott üvöltöztem, hogy romboljuk le a pártházakat. Güzü meg röhögött.

Kolera: Akkor többszáz ember volt ott.

Gábor: Igen, rengetegen voltunk, pedig nem volt hirdetve sehol. Szerintem ma se tud erről szinte senki.
Azt tudod, hogy a punk film, amit a franciák forgattak, az is miattunk volt? Ennek a filmnek van egy olyan története, amit még soha nem mondtam el senkinek nyilvánosan. A létrejöttét ugyanis közvetlenül legjobb barátomnak és akkor zenekarunk, az Ideges Sírásók énekesének Kefének és nekem köszönheti. Nem tudom, hogy akár akik szerepeltek a filmben vagy látták, elgondolkodtak-e azon, hogy hogy a bánatba került a francia stáb Budapestre 1983-ban? A dolog úgy indult hogy 1982-ben Kefe iskolai kiránduláson vett részt Moszkvában (hol máshol?) Természetesen a megfelelő külsőségekkel felszerelkezve pukkasztotta a népet, frizura, Exploited poló, egyebek. A szállodában azonnal kiszúrta egy ott lakó francia csoport, aminek tagja volt Lucille Chauffour is a film rendezője. Kefe angol tudása kb a nulla felé konvergált, de az értette amikor az egyik francia punk csaj rábökött és megkérdezte: UK? Kefe azonnal felhúzott szemöldökkel válaszolt, No, Hungary! Na ettől a franciák teljesen kikészültek, és legott egy igen alapos ivászat kezdődött, aminek eredményeképpen Kefe és Lucille barátnője, akit Sophie -nak hívtak romantikusan összegabalyodtak. Miután Kefe hazaérkezett, első dolga volt hogy nekem elmesélje élményeit, mivel ígéretet tett a franciáknak, hogy természetesen azonnal küldeni fog egy csomó kazettát magyar punk zenével. Ez némi nehézségekbe ütközött, miután Pécsiek lévén, nem sok, sőt, semmi kapcsolatunk nem volt a pesti punkokkal, egy -két verekedést leszámítva ami a pestiek lesajnáló viselkedéséből eredt. Szóval voltak azok a felvételek amik nagyjából az egész országban keringtek, ETA, CPG, Mosoi, meg nekem volt még egy Razzia koncert felvételem is amit én rögzítettem az Abaligeti punk fesztiválon. Meg Csiga-Biga amit ugyanott vettem fel. Küldtünk még azért URH-t, korai Kontrollt is. Igen vicces volt, hogy mivel se angolul, se franciául nem tudott akkor egyikünk se, komoly dilemma volt,. hogy hogyan írjunk levelet? Akkor jutott eszünkbe, hogy a Pécsi műszaki főiskolán egy csomó Ghánai fekete diák tanult. (Kazzamata Zamata , igen Joe Dissou aki az Európa Kiadóval lépett fel szintén ott tanult) Elmentünk a törzshelyükre a Csillag sörözőbe, ahol sikeresen be is kerítettünk egy szimpatikus fekete úriembert, aki éppen az ebédjét fogyasztotta. Na mondanom se kell, 2 sörbe került mire elhitte hogy nem megverni akarjuk (vonzó arcok voltunk, na) hanem szívességet akarunk kérni. Szóval megírta a levelet franciául, amit fel is adtunk még aznap a kazettákkal együtt. Kb. 3 hét múlva jött a válasz hogy Vive le Punk Hungary ! ( vagy valami ilyesmi) meg hogy akkor ők bizony jönnek, kamerákkal meg minden.... Na részünkről itt ért véget a sztori, két okból is. Egyrészt jóformán senkit sem ismertünk személyesen a punk scena-ból, csak a helyieket, ami ugye kimerült a mi csapatunkban meg a mohácsi Andaxin együttessel Csóka Lacival az élen. Szóval ez komoly arcvesztést eredményezett volna, másrészt Kefe igen komoly relationshipben volt már akkor későbbi feleségével. Úgyhogy struccpolitikát folytatva nem válaszoltunk, és igyekeztünk megfeledkezni az egészről. Azt hogy itt voltak, és ez a film elkészült, hosszú évek múlva tudtuk csak meg. Szóval ennyi a sztori, nem tudom, hogy a Rupaszov, vagy valaki aki beszélt velük meg szerepel is a filmben emlékszik-e hogy mondtak-e a franciák ezzel kapcsolatban valamit vagy sem . De mind1 is, jó sztori volt. Kefe egyébként 83 nyarán dobbantotott is jugón keresztül, mert ki akart menni a csajhoz. De aztán elkapták a csendőrők Olaszországban és lágerbe dugták. Onnan meg hazajött a hülye egy hónap után. Mert annyi csak szabálysértés volt. Meg kapott egy PM címkét, politikailag megbízhatatlan.

Kolera: Pesten kikkel balhéztatok?

Gábor: Az egyik volt a Budai park, ahol az a faszszopó, aki a Marina Revue énekese volt leszedte rólam a Too Drunk To Fuck kitűzőmet. Ketten voltunk. Ezek meg vagy öten jöttek oda.
A másik meg a Ganz -ban volt egy VHK koncert, ott én ütöttem le egy arcot, mert belém kötött.
Utána meg futni kellett, mert keresett a haverjaival.

Kolera: Budai ifiparkban milyen koncerten voltatok?

Gábor: Auróra, Marina Revue, meg még fasz tudja.

Kolera: Pécs punksága kettőtökből állt akkor egy darabig.

Gábor: Voltak még páran, de inkább ilyen divat punkok, meg pár ex-csöves. Aki így fel is vállalta dolgot azok mi voltunk.

Kolera: 80-as évek második felében aztán többen lettek

Gábor: Ja, de akkor is hitelesebbek voltak pl a mohácsiak. Ott voltak nagyon jó arcok, Csóka Laci, aki pl. egy az egyben hasonlított a Sid-re. Az Andaxin énekese.

Kolera: És érdekes módon ott többen is voltak.

Gábor: Igen, mert ők könnyebben hozzájutottak a zenékhez, kis határátlépővel bármikor le tudtak menni Eszékre pl. lemezeket venni.

Kolera: Velük hogyan ismerkedtél meg? Suli?

Gábor: Nem, koncert. Ők szerintem ott voltak a Galéria pincés Sírásók koncerten is ha jól emlékszem, mindenki ledöbbent, mert elkezdtek pogózni és olyat még nem láttak.

Kolera: Suli után még punk stílusban maradtál öltözködésben meg zenei ízlésben, vagy akkor már zeneileg más dolgok érdekeltek?

Gábor: Persze, de jött később inkább az alteres vonal. Bő öltönygatya, kurva hegyesorrú cipővel meg ilyenek. Játszottunk a Galériában a Sexepil -el , akiket akkor még nem annak hívtak. Ők voltak a Da zenekar. Ez 84-ben volt, a Király Tamásnak volt egy kiállítása, szóval akkor a Tamástól kaptunk ilyen ingeket meg nadrágokat amiket ő tervezett.

Kolera: Melyik zenekarod volt akkor?

Gábor: Ez volt a PUF.

Kolera: Rendőrökről mesélj még valamit.

Gábor: Hát az állandó hirig volt. Ahányszor megláttak annyiszor igazoltattak. Ha szemtelen voltál az volt a baj, ha csak hallgattál akkor az. Mindegy volt, ha meg akartak verni akkor megvertek. Komolyabban nem kötöttek belénk általában, mert ugye a személyiben benne volt hogy gimibe járok. Megelégedtek egy -két pofonnal, vagy gumibot a hátadra, azzal fejre nem ütöttek soha.

Kolera: És az hogy volt amit említettél, hogy fel akart akasztani a teraszra?

Gábor: Konkrétan megfogta a láncot ami a nyakamban volt , megcsavarta, felhúzott vele a székről amin ültem és mondta hogy most felakaszt oda a rácsra. A társa szólt neki, hogy hagyjad már, szerintem be volt rúgva, tudod az a primitív bunkó típus.



Kolera: Hogy tekintesz így utólag arra az időszakra, mi az ami legjobban hiányzik és mi az ami jobb hogy nincs már?

Gábor: Az egész jobb hogy nincs már, persze tök jó volt a 6 forintos sör, meg ilyenek, de annak tudjuk milyen ára volt.

Kolera: Köszi az interjút!

(c) Ács-Tari Béla


Ideges Sírásók 1982 - Buzás Csaba (Kefe) - ének, Venczel Gábor - basszus, ének, Paár Alajos - gitár

Demokratikus Cirkusz 1987-88 - Bodor Gábor - ének, gitár, Gyöngyvér - ének, Schmieder Imre (Ruschy) - gitár, Venczel Gábor - basszus, Marton Tamás - dob, Végh András - szaxofon

Gruppensex 1989-91 - Hardy Péter - ének, Venczel Gábor - basszus, Schmieder Imre (Ruschy) - gitár, Végh András - szaxofon, Marton Tamás - dob, Lőrincz Géza - gitár




/campos/


















































.














































































































Nincsenek megjegyzések: