Volt pofánk rákérdezni - RETRO '90 - IFJÚ GÁRDISTÁK


Az Ifjú Gárdisták a 90-es évek évek egyik legismertebb és legnagyobb hatású punkzenekara, mindezt úgy érték el, hogy országosan terjesztett hanganyaguk nem is volt, a hírük szájhagyomány, másolgatás, néhány kisebb fanzine cikk, majd később internet útján terjedt. A zenekarról Matkócsik Andrást, azaz Matit a csapat frontemberét kérdeztem ki.Kolera: Legelőször is mesélj akkor az első lépésekről, mit csináltatok a csapat megalakulása előtt, volt-e már valamilyen zenekari tapasztalatotok előtte? Haverokból, ismerősökből jött össze a gárda, vagy innen-onnan összeverbuválódott a társaság? Voltak tagcserék az elején, vagy gyorsan stabil felállás alakult ki? 

Mati: Én 12 évesen kezdtem bass gitározni..rá egy évre már egy külvárosi sráccal duóban nyomtuk a punkot (A.S.D.-volt a neve: Anti Szocialista Kutyák) - ez olyan 87' körül volt.Ennek annyi még a pikantériája,hogy a későbbi "Másvilág" első versszaka még onnan datálódik..akkor irtam! A Gárdisták megalakulása előtt a többiek "grindecore"műfajban nyomultak (hörgős zúzós metal) - én egy ilyen próbába csöppentem..kissé ittasan..bátran! A gitáros már akkor vágott egy-két punk témát..meg is örült nekem..Ő volt a"Liba"! Vele az első perctől az utolsóig jó volt a viszony, ha koncert közben valamelyikünk elbaszta..csak egymásra néztünk és tudtuk hogyan tovább!
Az akkori hörgőből lett a basszer..jobb híján és a dobos is örült a fejlődésnek, cséplés helyett bár egyszerű de dobtémákat játszhatott! Ő se rocker nem volt, se punk, csak egy ottani srac a "Melós! clubban"-aki gyakorolt. Aztán mikor a klipp utan rádiók és újsagok is kezdtek érdeklődni és már nyíltan beszélni dolgokról..kilépett!-Kicsit előre ugrottam. Az első próbát felvettem magamnak és haza mentem. Pár nap után találkoztunk újra és egybehangzóan megállapítottuk..hogy ez jó és megalakultunk hivatalosan.Kolera: Honnan jött az ötlet a névhez? Gondolom a régi szocialista idők félkatonai ifjúsági szervezetének lehet hozzá valami köze. 

Mati: Jöttek a próbák és már közeledett a nov. 26. - mikor is bevonultam katonának.Úgyhogy előtte egy gyors bemutatkozó koncertet tartottunk, 20.-án (nov. 92') már csak név kellett..A töri tanárom tudta hogy elég militarista szemléletű vagyok és lomtalanításkor adott bakancsot..egyenruhát..mondom mi ez?..Erre ő: ifjugárdista ruhák.. -Megvolt a név is...Lövésünk se volt arról kik voltak és miért! Mi a punk zene ifjú gárdistái lettünk.
Kolera: Pár év alatt elég sok dalotok született, könnyen jöttek a zenei és szövegötletek? Mennyire voltatok egy hullámhosszon zeneileg? Milyen zenék voltak azok, amelyek mindegyikőtöknél bejöttek? Voltak a punkzenétől elütő kisérletezősebb dalaitok is, kitől származtak ezek? Voltak vitáitok a próbák során számok összerakásakor?

Mati: Mint már emlitettem,93-ban katona voltam...de szerencsémre századírnok...a klipp után már majd minden hétvégén otthon voltam, tudtunk probálni, koncertezni. Gergőből időközben dobos lett és jött egy számomra ismeretlen arc basszerolni..Ő volt a Levente. Na...ez mar a végleges felállás volt 94 elején. Liba hozta a témákat, én meg ami megfogott irtam rá szöveget. Ez sokszor náluk a panelban történt és a "Melosban"-raktuk össze dalként.

Kolera: Volt egy nagyon ismert klipetek, ami a Másvilág című dalhoz készült és a youtube-on az ötvenezres nézettséget is túlhaladta. Hogyan készült és hogyan jutott egyáltalán eszetekbe, hogy kéne egy klipet csinálni, ez nem volt éppen megszokott abban az időben, punk zenekaroknál pedig főleg nem.

Mati: "Másvilág" klipp! 3-4 hónaposak voltunk mikoris az MTV2 felhívást tett közzé, hogy amatőr zenekarok demoját várják. Mit veszíthetek, beküldtem egy próbatermi felvételt, mint sokan mások. Minket választottak, úgyhogy a stúdiófelvétel és a klipp nekünk 0 Ft-os volt! Sajnos a műsor megszűnt, mielőtt országosan leadták volna, azóta lehet (nagyon is), többlemezes banda lennénk...de csak a helyi tv, az Msat, Szív Tv adta le. Kolera: Mesélj valamit a demókról, hol, hogyan készültek, hogyan terjesztettétek?

Mati: A demok? Én is Gergő is adott/adtunk ki demokat, ami tényleg komolyabb felvétel az 93-ban egy 30-40 perces és volt még egy 20 perces, amit csak én terjesztettem, mert Gergő nem jött el a stúdióba a megbeszélt időben (sajnos sokunknál ez rakta be az "ajtót") - úgyhogy sávosan vettük fel, Liba gitározott, én a szobában a dobszerkóval, fejemen a füles és magamban énekelve feldoboltam. Ezt követően ő gitározott a dobra és erre a basszust összegyúrtuk és felénekeltem, úgy ahogy a nagyok: Hangszigetelt szoba, fejemen a fülesbe az addig kialakult, kevert zenére.
Ismertek voltunk, terjesztettük a demokat fanzinokon keresztül...pl.minden felkérésre és fesztiválon ott voltunk.

Kolera: Hogyan kerültetek fel a Genyó Szívó Disztroly válogatásokra?

Mati: A Genyóba Gergő révén kerülhettünk, akkoriban nagyon jó volt a kapcsolatuk. Gondolom küldött demot és így.Kolera: Koncertek elején elhangzott, hogy: "Színpadon az Ifjú Gárdisták botrányzenekar!" Mesélnél valamit ezekről a botrányos eseményekről?

Mati: Én horogkeresztes pólóban,nyakamban a vaskereszt...a helyi újság (megyei) Délkelet c.-riportok megnyilvánulások miatt lettünk "a csabai botrányzenekar"- újság főcím...Kolera: Mennyire volt ismert Békés megyében a zenekar abban az időben, mennyien jártak koncertekre?

Mati: Hát az az igazság hogy a búcsúkoncerten voltak a legtöbben és ott láttam az arcokat ahogy velem együtt énekeltek..egyszerre volt felemelő-jó érzés...és ugyanakkor szomorú is...merthogy vége!Kolera: Talán a kétezres évek elején kapható volt a két demótok műsoros kazetta formájában, ezt ti adtátok ki, vagy valaki leleményes jóakarótok látott benne potenciált?

Mati: Nem tudok a 2000. év után terjesztett demokról.
Kolera: Melyik koncertek voltak a legemlékezetesebbek a számodra? Tudnál mesélni ezekről valami érdekeset?
Mati: Volt egy jó sztori...93' nyara "Csalánleves 3" fesztivál. Prosectura kezdett helyettünk,mert nagyon "kész"voltunk...A Tankcsapda második (szerintem legjobb) albumát promótálta...Ők lettek volna a főzenekar..de még akkor sem voltunk magunknál....eljött az idő..és hát felmásztunk a színpadra..a dobost hátulról támasztották és szám végekor...Taccs..de majd minden szám után..rohadt jó koncert volt,ennek ellenére! Lenyomtuk a saját repertoárunkat..de egyre jobb lett a hangulat (sokan azt hihették hogy mi vagyunk a főzenekar) sátrakból már alvó emberek jöttek elő..ment az Eta,Cpg,Mos-oi,Pistols,Ploited...


Kolera: Mi vezetett a csapat feloszlásához? Ez egy lassú folyamat volt, vagy hirtelen eldöntöttétek, hogy innen vége?
Mati: A zenekar apró, piti nézeteltérések miatt ment szét...Gergőt mindig is zavarta az én színpadi megjelenésem és az oi-ogatás...Mondtam neki: vegyél fel egy antifasiszta pólót..qrvára nem érdekel...vagy dávidcsillagosat.. én nem szólok bele ki mibe van...vállalja a szélsőségeit...a gitáros is begőzölt,sok próba még 93-ban úgy zajlott le hogy ő ének-gitározta és mire kezdtünk volna befutni,egyre többet szeretett volna "énekelni", úgyhogy relative hirtelen jött az 5let hogy a közelgő "Béla kupa" fesztiválon elköszönünk...ráadásul pont a szülinapomon!


Kolera: Szerinted miért a Sör és a Másvilág lettek a legkedveltebb számaitok? Ma már az összes dalotok letölthető, meghallgatható. Neked melyik dalok jönnek be legjobban az IG repertoárjából?
Mati: Ezek a legegyszerűbb gitár témák...így könnyűek...a.m.nekem az "Államellenes Anarchia"vagy akár (zene,szöveg enyém) -"Graffiti"...Kevesen ismerik: "Vonalban a szerelem", "Szergej..."- 2 akkordos-de a mondanivaló és a zene...simán "Nirvana" hangulat.
Kolera: Gondoltad-e 92-ben mikor elkezdtétek a zenekart vagy akár 94-ben hogy 15-20 év múlva több, mint tucatnyi zenekar játssza még a dalaitokat, olyanok is akik akkor még meg sem születtek, vagy éppen talán óvodások voltak?
Mati: Természetesen nem gondoltam rá.


Kolera: Megtörténhet-e valaha valamilyen formában, hogy az Ifjú Gárdisták összeáll egy koncert erejéig?
Mati: Manager, lemezfelvétel, promó...és akkor talán összeállhatna az IG...!-Eredeti felállásban '94-esben.  


Nincsenek megjegyzések: