PUNK '90 - IFJÚ GÁRDISTÁK - Matkócsik András (Mati) R.I.P.




Az Ifjú Gárdisták a 90-es évek évek egyik legismertebb és legnagyobb hatású punkzenekara, mindezt úgy érték el, hogy országosan terjesztett hanganyaguk nem is volt, a hírük szájhagyomány, másolgatás, néhány kisebb fanzine cikk, majd később internet útján terjedt. A zenekarról Matkócsik Andrást, azaz Matit, a csapat frontemberét kérdeztem ki.





Kolera: Legelőször is mesélj akkor az első lépésekről, mit csináltatok a csapat megalakulása előtt, volt-e már valamilyen zenekari tapasztalatotok előtte? Haverokból, ismerősökből jött össze a gárda, vagy innen-onnan összeverbuválódott a társaság? Voltak tagcserék az elején, vagy gyorsan stabil felállás alakult ki? 

Mati: Én 12 évesen kezdtem bass gitározni..rá egy évre már egy külvárosi sráccal duóban nyomtuk a punkot (A.S.D.-volt a neve: Anti Szocialista Kutyák) - ez olyan '87 körül volt.Ennek annyi még a pikantériája, hogy a későbbi "Másvilág" első versszaka még onnan datálódik..akkor irtam! A Gárdisták megalakulása előtt a többiek "grindcore"műfajban nyomultak (hörgős zúzós metal) - én egy ilyen próbába csöppentem..kissé ittasan..bátran! A gitáros már akkor vágott egy-két punk témát..meg is örült nekem..Ő volt a"Liba"! Vele az első perctől az utolsóig jó volt a viszony, ha koncert közben valamelyikünk elbaszta..csak egymásra néztünk és tudtuk hogyan tovább!
Az akkori hörgőből lett a basszer jobb híján és a dobos is örült a fejlődésnek, cséplés helyett bár egyszerű, de dobtémákat játszhatott! Ő se rocker nem volt, se punk, csak egy ottani srác a "Melós" clubban"-aki gyakorolt. Aztán mikor a klipp után rádiók és újságok is kezdtek érdeklődni és már nyíltan beszélni dolgokról..kilépett! Kicsit előre ugrottam. Az első próbát felvettem magamnak és haza mentem. Pár nap után találkoztunk újra és egybehangzóan megállapítottuk, hogy ez jó és megalakultunk hivatalosan.



Kolera: Honnan jött az ötlet a névhez? Gondolom a régi szocialista idők félkatonai ifjúsági szervezetének lehet hozzá valami köze. 

Mati: Jöttek a próbák és már közeledett a nov. 26. - mikor is bevonultam katonának. Úgyhogy előtte egy gyors bemutatkozó koncertet tartottunk, 20.-án (nov. 92') már csak név kellett..A töri tanárom tudta, hogy elég militarista szemléletű vagyok és lomtalanításkor adott bakancsot..egyenruhát..mondom mi ez?..Erre ő: ifjugárdista ruhák.. -Megvolt a név is...Lövésünk se volt arról kik voltak és miért! Mi a punk zene ifjú gárdistái lettünk.




Kolera: Pár év alatt elég sok dalotok született, könnyen jöttek a zenei és szövegötletek? Mennyire voltatok egy hullámhosszon zeneileg? Milyen zenék voltak azok, amelyek mindegyikőtöknél bejöttek? Voltak a punkzenétől elütő kisérletezősebb dalaitok is, kitől származtak ezek? Voltak vitáitok a próbák során számok összerakásakor?

Mati: Mint már emlitettem, 93-ban katona voltam...de szerencsémre századírnok...a klipp után már majd minden hétvégén otthon voltam, tudtunk próbálni, koncertezni. Gergőből időközben dobos lett és jött egy számomra ismeretlen arc basszerolni..Ő volt a Levente. Na...ez mar a végleges felállás volt 94 elején. Liba hozta a témákat, én meg ami megfogott írtam rá szöveget. Ez sokszor náluk a panelban történt és a "Melosban"-raktuk össze dalként.





Kolera: Volt egy nagyon ismert klipetek, ami a Másvilág című dalhoz készült és a youtube-on az ötvenezres nézettséget is túlhaladta. Hogyan készült és hogyan jutott egyáltalán eszetekbe, hogy kéne egy klipet csinálni, ez nem volt éppen megszokott abban az időben, punk zenekaroknál pedig főleg nem.

Mati: "Másvilág" klipp! 3-4 hónaposak voltunk mikoris az MTV2 felhívást tett közzé, hogy amatőr zenekarok demoját várják. Mit veszíthetek, beküldtem egy próbatermi felvételt, mint sokan mások. Minket választottak, úgyhogy a stúdiófelvétel és a klipp nekünk 0 Ft-os volt! Sajnos a műsor megszűnt, mielőtt országosan leadták volna, azóta lehet (nagyon is), többlemezes banda lennénk...de csak a helyi tv, az Msat, Szív Tv adta le. 



Kolera: Mesélj valamit a demókról, hol, hogyan készültek, hogyan terjesztettétek?

Mati: A demok? Én is Gergő is adott/adtunk ki demokat, ami tényleg komolyabb felvétel az 93-ban egy 30-40 perces és volt még egy 20 perces, amit csak én terjesztettem, mert Gergő nem jött el a stúdióba a megbeszélt időben (sajnos sokunknál ez rakta be az "ajtót") - úgyhogy sávosan vettük fel, Liba gitározott, én a szobában a dobszerkóval, fejemen a füles és magamban énekelve feldoboltam. Ezt követően ő gitározott a dobra és erre a basszust összegyúrtuk és felénekeltem, úgy ahogy a nagyok: Hangszigetelt szoba, fejemen a fülesbe az addig kialakult, kevert zenére.
Ismertek voltunk, terjesztettük a demokat fanzinokon keresztül...pl.minden felkérésre és fesztiválon ott voltunk.

Kolera: Hogyan kerültetek fel a Genyó Szívó Disztroly válogatásokra?

Mati: A Genyóba Gergő révén kerülhettünk, akkoriban nagyon jó volt a kapcsolatuk. Gondolom küldött demot és így.



Kolera: Koncertek elején elhangzott, hogy: "Színpadon az Ifjú Gárdisták botrányzenekar!" Mesélnél valamit ezekről a botrányos eseményekről?

Mati: Én horogkeresztes pólóban,nyakamban a vaskereszt...a helyi újság (megyei) Délkelet c.-riportok megnyilvánulások miatt lettünk "a csabai botrányzenekar"- újság főcím...



Kolera: Mennyire volt ismert Békés megyében a zenekar abban az időben, mennyien jártak koncertekre?

Mati: Hát az az igazság hogy a búcsúkoncerten voltak a legtöbben és ott láttam az arcokat ahogy velem együtt énekeltek..egyszerre volt felemelő-jó érzés...és ugyanakkor szomorú is...merthogy vége!



Kolera: Talán a kétezres évek elején kapható volt a két demótok műsoros kazetta formájában, ezt ti adtátok ki, vagy valaki leleményes jóakarótok látott benne potenciált?

Mati: Nem tudok a 2000. év után terjesztett demokról.
Kolera: Melyik koncertek voltak a legemlékezetesebbek a számodra? Tudnál mesélni ezekről valami érdekeset?
Mati: Volt egy jó sztori...93' nyara "Csalánleves 3" fesztivál. Prosectura kezdett helyettünk,mert nagyon "kész"voltunk...A Tankcsapda második (szerintem legjobb) albumát promótálta...Ők lettek volna a főzenekar..de még akkor sem voltunk magunknál....eljött az idő..és hát felmásztunk a színpadra..a dobost hátulról támasztották és szám végekor...Taccs..de majd minden szám után..rohadt jó koncert volt,ennek ellenére! Lenyomtuk a saját repertoárunkat..de egyre jobb lett a hangulat (sokan azt hihették hogy mi vagyunk a főzenekar) sátrakból már alvó emberek jöttek elő..ment az Eta, Cpg, Mos-oi, Pistols, Ploited...


Kolera: Mi vezetett a csapat feloszlásához? Ez egy lassú folyamat volt, vagy hirtelen eldöntöttétek, hogy innen vége?
Mati: A zenekar apró, piti nézeteltérések miatt ment szét...Gergőt mindig is zavarta az én színpadi megjelenésem és az oi-ogatás...Mondtam neki: vegyél fel egy antifasiszta pólót..qrvára nem érdekel...vagy dávidcsillagosat.. én nem szólok bele ki mibe van...vállalja a szélsőségeit...a gitáros is begőzölt, sok próba még 93-ban úgy zajlott le hogy ő ének-gitározta és mire kezdtünk volna befutni, egyre többet szeretett volna "énekelni", úgyhogy relative hirtelen jött az 5let hogy a közelgő "Béla kupa" fesztiválon elköszönünk...ráadásul pont a szülinapomon!


Kolera: Szerinted miért a "Sör" és a "Másvilág" lettek a legkedveltebb számaitok? Ma már az összes dalotok letölthető, meghallgatható. Neked melyik dalok jönnek be legjobban az IG repertoárjából?
Mati: Ezek a legegyszerűbb gitár témák...így könnyűek...a.m.nekem az "Államellenes Anarchia"vagy akár (zene,szöveg enyém) -"Graffiti"...Kevesen ismerik: "Vonalban a szerelem", "Szergej..."- 2 akkordos-de a mondanivaló és a zene...simán "Nirvana" hangulat.
Kolera: Gondoltad-e '92-ben mikor elkezdtétek a zenekart vagy akár '94-ben hogy 15-20 év múlva több, mint tucatnyi zenekar játssza még a dalaitokat, olyanok is akik akkor még meg sem születtek, vagy éppen talán óvodások voltak?
Mati: Természetesen nem gondoltam rá.


Kolera: Megtörténhet-e valaha valamilyen formában, hogy az Ifjú Gárdisták összeáll egy koncert erejéig?
Mati: Manager, lemezfelvétel, promó...és akkor talán összeállhatna az IG...!-Eredeti felállásban '94-esben.  
Kolera: Köszönjük az interjút!

/campos/




















Nincsenek megjegyzések: