Egy kis múltidéző - A CPg (Come on Punk Group)

Ha kíváncsi vagy, hogy miért ezzel a bandával kezdjük ezt az új rovatot, akkor elárulom, hogy azért, mert a CPg szeretette meg velem a punkzenét, és ismertette meg velem az ideológiát, mint punkot, valamikor 1984-85 magasságában. Egy másolt kilencven perces tdk kazettán kaptam meg a zenekar valamelyik 82-83-as próbahelyi, illetve koncertfelvételét, ritka szar minőségben. (A másik oldalon ETA felvételek voltak, de ez már egy másik történet... ) Hiába volt rossz a felvétel, hatalmas hatással voltak rám. A szövegvilág, a mondanivalója a daloknak olyan volt, mint egy hatalmas pofon. Ja kérem, ezt így is lehet??! Sokan megírták már a zenekar történetét, mi sem tudunk sok újdonsággal szolgálni, de amit alkottak az alapkövévé (leginkább legendává) vált a MAGYAR PUNKZENE TÖRTÉNETÉNEK!
A CPg (azaz Come on Punk group később Coitus Punk group ) szegedi punk együttes, 1979-ben tinédzserként alapította Benkő Zoltán ("Güzü" - gitár), Kis Antal ("Kicsi" - basszusgitár), Kocsis Tibor ("Bőr"), Nagy Zoltán ("Kutyás" - dob). Nem sokkal később csatlakozott hozzájuk Gallai Ferenc ("Boy" - ének). Kocsis idővel lemorzsolódott a csapatról, Kis helyét pedig az akkor 15 éves Varga Zoltán ("Takony") vette át. 1981-ben a zenekar Budapestre (Sashalomra) költözött, és Gallai helyén Haska Béla lett az énekes.


                            

A történet röviden: 
1979 - 80. Megalakulás: kisebb kitérők után "Güzü" Zoltán - szólógitár, "Takony" Zoltán - basszusgitár, "Kutyás" Zoltán - dob, Haska Béla - ének
1981. Botrányok Szegeden és környékén
1982. Botrányok Szegeden és környékén
1983. Botrányok Szegeden, Budapesten és környékén
1984. Jogerős ítélet
1986. Szabadulás, Güzü disszidál
1987-2000. Nem történik semmi különös
2000. Elkészül a Pol Pot megye punkjai című film (rendező: Kövesdy Róbert); a CPg újra koncertezik durván 2005-2006-ig.

Kiadványok:
1984-ben a francia Primitiv Cozak kiadó megjelentetett egy válogatás kislemezt "Rebelles De Tous Les Pays Unissez-Vous!" (vagyis "Világ lázadói, egyesüljetek!") címmel. A kiadványon a CPg a "Primitív bunkó" című dallal szerepel. A válogatás többi szereplője szintén az aktuális hatalom bírálóiból, tehát a kommunista rezsim üldözötteiből került ki: Kretens, QSS, ETA, Fegyelem (a borítón hibásan Tizedes és a többiek szerepel).
1993-ban kiadták az archív felvételeket tartalmazó kazettájukat "Mindent megeszünk" címmel. Több punk válogatáslemezen és az "Azok a boldog punk napok" c. kiadványon is szerepeltek.
Kövessy Róbert 2000-ben készítette el a CPg-ről szóló Pol Pot megye punkjai című filmjét. (kritika). A filmhez kapcsolódóan felvettek egy albumnyi dalt ("CPg 1980–1984" címmel). 2003-ban pedig újabb albumuk jelenik meg ("Embör vigyázz!") felerészt új, felerészt régi dalokból. A zenekar 2005. december 15. koncertet ad az A38 Hajón. A felvételt ("Koncertlemez") limitált számú CD-n a helyszínen lehetett megvásárolni.
Két dallal szerepeltek 2007-ben az "Emberek Emberekért" című jótékonysági válogatáson. A bevételt a leukémiás betegek kezelésére ajánlották fel a művészek. A válogatás a Szent László Kórház javára szervezett jótékonysági fesztiválsorozat (Leukémia Fesztivál) kísérő kiadványa.
2008-ban hivatalosan is kiadták hanglemezen 1983-as demofelvételüket. A simán CPg névre hallgató kiadvány 7 hüvelykes mint egy kislemez, de 33-as fordulatszámú, mint a nagylemezek.



Valamikor hetvenkilenc tájékán némi jugoszláv példán felbuzdulva új zenekar jelent meg a honi rockzene palettáján. Benkő Zoltán, alias / vagy aljas/ Güzü kitalálta a Postaforgalmi Szakközépiskola második osztályos tanulójaként, hogy punkzenekart alapít. Angol tudása akkor még csak a négybetűs szavakra korlátozódott, ennek ellenére a bandának a Cpg nevet adta.
A középszerű rövidités akkor a slágerszövegekben gyakran megjelenő "gyere" szócskát takarta, egyszerűen csak: Come on Punk Group. A fiatalember, miután a zenekar rendezett egy-két koncertet, az iskola elhagyására kényszerült. de tanulmányait nem adta fel, és némi orvosi szaxótárböngészés közepette kitalálta a másik nagy bravúrt, mellyel a közkedveltté váló három betűt magyarázhatná. Így lett belőlük Coitus Punk Group. Minden más magyarázat hiteltelen. Ami persze nem zárja ki annak lehetőségét, hogy nem a szakkönyvek, hanem a nyiladozó késő pubertás kori szexualitás megnyilvánulása lenne a rövidités.
Hőseinkre az akkor még Pol-Pot megyeként nevezett Csongrádban nehéz megpróbáltatások vártak, annak ellenére, hogy nyolcvanban KOKO, egy újvidéki magyar lap popzenei szerkesztője, Pekingi Kacsa című kompoziciójukat a saját slágerlistájának élére helyezte. A fiatal embereket gyakran behurcolták a kapitányságra, időnként néhány pofon is elcsattant, erősítendő bennük azt az érzést, hogy helyük nincs a provincián. Szorgalmas levelezésbe kezdtek az akkor is budapesti központú underground képviselőivel, így hamarosan felléphettek - elsőként Budapesten - a Közgáz-klubban az ETA és a BIZOTTSÁG előzenekaraként. Később felfigyelt rájuk Nagy Ferenc (Beatrice) előadóművész, aki levelet írt nekik, hogy csak pergőt hozzanak, és játszhatnak velük valamilyen Isten háta mögötti falusi kultúrban.
Barátaink az első sikereken felbuzdulva némi zenekari átalakulás után a fővárosba költöznek. Első munkahelyi próbálkozásuk a köztisztasági vállalatnál csak részleges eredménnyel járt, mert a felvételt követően másnap tarajjal és leopárdmintás frizurával jelentek meg a sörök és a lapátok felvételére.
A kudarc után a Geodéziában helyezkednek el. Nem is tudom, hogy a huszonöt alattiak tudják-e még, hogy mi is az. Röviden: az összes szubkulturát építő alak munkahelye, figuránsként. Régi szavak ezek, a fasz se tudj, hogy létezik-e még?
A beilleszkedés a pesti punkvonalba könnyen megy, a CPg hetek alatt válik híressé-hirhedtté. Kompozicióik közül a punkzene klasszikusai között az Erdős Péter / erről majd később/ és az Áll egy ifjú élmunkás a téren válik ismertté. A bandát nem vakítja el a siker, kőbányai otthonukban új és újabb show-elemek kidolgozásán törik a fejüket. Ennek eredményeként jelenik meg a színpadon a FŐNÖK, a szegedi terek ismert figurája, egyébként beszédhibás és idióta.
S itt érünk el a nagy botrányhoz, a csirkéhez. 



Csirkedarálást már próbáltak ráfogni Nagyferóra, a Rollsra. Többen közülük ma már vállalnák is, de a könyörtelen igazság teljesen másként fest.Güzünek volt otthon egy füzete, abba írta bele mindenki az agyament hülyeségeit, mit is kellene csinálni a színpadon. Ebben van egy feljegyzés /most a BM irattárában/, hogy Haska lábára /énekes, Béla/ egy tyúkot kéne kötni és úgy énekeljen. A fiúk gyorsan loptak is egyet, Kőbányán nem nagy kunszt. És a Kozák téri koncerten így is indult a buli. Güzü szerint semmit sem akartak a csirkétől, ennek persze ellentmond a kép /Haska Béla ollóval/, azt végül is a koncerten részt vevő figurák tépték szét. Ez egyébként igaz, a képen szereplő nevét csak hosszú évek barátságára való tekintettel nem.áruljuk el. Vagy nem (!) árulom el én.
A folytatás innen gyorsan jött. Erdős Péter a Kritika nyolcvankettes augusztus számában publikált egy Felszólalást a szennyhullám ürügyén (Itt elolvashatjátok a zenekar bírósági ítéletével együtt!). A hatalmi gépezet mozgásba lendült, rá néhány hétre a zenekar tagjait letartóztatták izgatás gyanújával. Monstre pert készítettek elő, rengeteg tanúval és bizonyítékkal. A fél évig tartó eljárás során az ügyész szerint bebizonyosodott, hogy a fiúk nem fasiszta beállítottságúak, mint azt dr Erdős írta, hanem egyszerűen csak antikommunisták. Ez akkoriban komoly vádnak számított, így a zenekar tagjait két év börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélték, kivéve a basszusgitáros Bőrt, aki megúszta. Ő később a 88. nevű bandát vezette, most nem tudom, mi van vele.
Benkő Güzü büntetésének letöltése után, kalandos körülmények között Amerikába távozott. Tavalyi /l993- a szerk./ hazatérését a nagykövetség munkatársa jószándékúan elutasította, miszerint van még ellene itthon néhány eljárás, mely visszatérése esetén lefolytatásra kerülne. Ennek ellenére a határ menti Palicsig hazajött Güzü tavaly, de a honi légtérbe való belépéstől elállt. Akkor édesanyjával és néhány cimborával találkozott.
Ez a helyzet 94-ben. Jelen soraimat röpke fél óra alatt vetettem papírra. Ezt megelőzte egy Cpg-könyv elkészülése nyolcvannégyben barátom, Krassó György segítségével. Én katonai szolgálatom miatt akkor nem tudtam teljesen befejezni a művet. Az összehordott iratanyagot-dokumnetumgyűjteményt az akkori október huszonkettedikén tartott házkutatás Krassótól elvitte. Nyoma persze van,. a jegyzőkönyv rögzít egy százhúsz gépelt oldalból álló tételt, mely így kezdődik:
"Kedves gyuri...
/közte van a könyv kézirata, csak meg kellene keresni/
...Majd találkozunk:vé.pálinkás
(Volt magazin, 1994. máj - június /14. szám/)
Többet nem is tudok, meg nem is akarok összeszedni, ami érdekesség lenne. A Pol Pot filmben és a Rocktörténeti dokumentumfilmben minden benne van. Sőt! Még több is. Annyit azért hallottam nem hivatalos forrásokból - nyugodtan javítsatok ki, ha ez nem így van - hogy a Béla egészségi állapota már nem nagyon teszi lehetővé nekik a koncertezést, a többiek pedig szétszéledtek. 
(Összevadászta, összeollózta, hozzáokoskodott: chelios)



 



Pol Pot megye punkjai (teljes film)
"Hát most elkezdünk játszani!" (Magyar Narancs 2001.) 
Gallai Ferenc (Boy - az első énekes) CPg gyűjteménye

Nincsenek megjegyzések: