PUNK '90 - Kulturális Szemle - Orosházán Sheena még mindig punk-rocker - Kugyela Eörs (Eörsi)


Az orosházi Kulturális Szemle zenekar 1990-ben alakult és 1998-ig gyártották jobbnál jobb '70-es brit punk behatású anyagaikat. A terjesztési hiányosságok és az ambíció hiányában csak underground szinten  ismertek, de ott nagy tisztelet övezi a munkásságukat. A zenekar gitárosa Eörsi válaszolt a kérdéseimre.

Kolera: A Kulturális Szemle hat kiváló lemezanyaggal a háta mögött a '90-es évek legjobb zenekarai közé tartozik, ebben egyetért mindenki, aki ismeri zenéteket. Ennek ellenére a szélesebb körű elismertség és hírnév elmaradt. Hogyan látod ezt ennyi év távlatából?

Eörsi: A széleskörű elismertség és hírnév valószínűleg azért maradt el, mert eléggé kilógtunk a sorból és pont a zenénkkel...nem nyomultunk eléggé... ha megfigyeled az akkori punkzenekarokat, akkor látható az eltérés...bennünk talán több angolszász vér szorult... A másik pedig, hogy nem voltunk törtetőek és nem nyaltunk senkinek, a menedzselésünk se volt az a kimondott profi. Mindenki dolgozó ember volt a zenekarban, sokkal jobban rá kellett volna feküdni a témára.



Kolera: A legelső kiadott kazettán már egyből profi szintű muzsikával álltok elő, hol játszottatok előtte?

Eörsi: Csiri a Cári Balettban basszusozott, Kicsi valami helyi amatőr bandában, én pedig több helyi zenekarban másodgitárosként szerepeltem.

Kolera: Miért döntöttetek úgy, hogy az összes kiadványotoknak angol címet adtok, annak ellenére, hogy a dalok túlnyomó többségének magyar szövege van?

Eörsi: Az angol címek? Fene tudja....így jött össze, ezen nem igen gondolkodtunk.



Kolera: Rendkívül termékenyek voltatok dalszerzésben, duplaalbumnyi anyagaitok voltak közel egyórás terjedelemben és mindez tölteléknóták nélkül. Mesélj erről valamit!

Eörsi: A dalszerzés csak úgy jött...gitártémában nem volt hiány, szöveg elképzelések pedig a házi bejáratú magyartanárunknak elméjében manifesztálódtak, és keze által realizálódtak a papíron.
Persze voltak terméketlen próbáink is ,mikor a múzsánkat végül egy közeli kocsmában igyekeztünk megkeresni némi sörözés közben.Bár ez nem volt túl gyakori.


Kolera: Lehetőségetek adódott többször is külföldön fellépni, milyen élményeitek maradtak ezekről a turnékról?

Eörsi: A külföldi élmények ...egyszerűen a sztorizgatás napokig tartana...mindig történt velünk valami. Talán a legérdekesebb: mikor a francia nagyérdemű publikum magyarul kezdett énekelni velünk...na akkor lehidaltunk!





Kolera: Az országon belül Orosházát kivéve hol voltak a legjobb hangulatú koncertjeitek?

Eörsi: Debrecenben a Kelet 92 fesztiválon, Gyulán a 48-as klubban...Szekszárdon a sportcsarnokban...Szarvason a korai Zebra klubban...Pesten a Fekete Lyukban...Szentesen...és még pár helyen, amikre nem nagyon emlékszem, talán Békéscsabán a Narancs klubban...ezeken a helyeken jók voltak a bulik.

Kolera: Mint a 70-es évek brit punkzenéinek nagy hívei mit szóltok ahhoz, hogy úgy néz ki, hogy ősszel hazánkba érkezik a Buzzcocks zenekar?

Eörsi: A Buzzcocks a basszusgitárosunk nagy kedvence volt, illetve még most is biztos az, azt hiszem merítettünk is egy kicsit a zenei világából.

Kolera: Ha össze kéne állítani egy Best Of albumot a dalaitokból, melyek azok, amelyek biztosan rákerülnének?

Eörsi: Bye bye kislány, Meddig tűröd?, Politikusok, Lencsilány, A semmi vár, Polgárjog a biztonságra, Ideges vagyok, A múlt rendszerben, Köpj egyet!, Sheena még mindig punk-rocker, Jamaica virágzó sziget, Tommy gun, Botcsinálta hősök, Reggae James, Kurva ronda vagy, Változnom kéne tán.., Telefonszex, Kelet felől..



Kolera: Szinte példátlan,hogy egy zenekar teljes pályafutását ugyanabban a felállásban játsza végig. Nektek sikerült. Mi erre a recept?

Eörsi: Receptet sajnos nem tudok adni arra, hogyan sikerült együtt maradnunk végig...talán barátság is kialakult a zenélés közben.

Kolera: Mi van veletek manapság és mire emlékeztek legszívesebben a zenekarban eltöltött időkből?

Eörsi: Nem nagyon emlékezgetünk, mert Kicsi a dobos most a Bankruptban dobol, én is csinálom a jelenlegi zenekarom...A Csiri pedig szerintem néha nosztalgiázgat... De egy főiskolás srác csinál most egy dokumentumfilmet rólunk, ennek a munkálatai folynak, szerintem valamikor a nyár elején már lehet, hogy meg lehet nézni.



Kolera: És te milyen zenekarban játszol most és nyomtok e régi Szemle dalokat?


Eörsi: Jelenlegi zenekarom a Cultguard ...youtube-on megtalálható. Régi Szemle számokat nem játszunk már régóta. Bár Békéscsabán egy kocsma zenegépében felfedeztem az első kazettánk mp3-as verzióját.

Köszönjük az interjút!

(c) Ács-Tari Béla


Kulturális Szemle 1990-1998

Kugyela Eörs (Eörsi) - gitár
Széplaki Imri (Csiri) - basszus, ének
Feldmann Tibor (Kicsi) - dob



Diszkográfia:

I Was A Punk Before You (1991)
Culture Therapy (1991)
Fucking Night (1992)
Waiting For A Second (1994)
Admission Into The Post Punk (1996)
Noise Pop In Black &White (1998)

Letöltések:
Összes lemez letöltése (Torrent)
Live In Tiszaföldvár

Hivatalos oldalak:
Kulturális Szemle weboldal
Facebook oldal
Youtube csatorna







.

.

Nincsenek megjegyzések: