Ne koncertezz, ne kritizálj, ne Orbánozz!

A HétköznaPI CSAlódások nevű punkzenekar nem léphet fel Kiskunhalason, írta a Warum blog (meg egy rakás internetes portál!), mert a koncert helyszínéül szolgáló Freedom Music Pub tulajdonosát egy jó szándékú ismerőse figyelmeztette, hogy baja lesz, ha megtartják a bulit. Az ilyen figyelmeztetések és a betiltás réme egy punkzenekar esetében természetesnek vehető, de az már korántsem, hogy a figyelmeztetés állítólag a polgármesteri hivatalból érkezett, hiszen 2013-at írunk, nem 1971-et.

A zenekar Facebook-oldalán közzétettek szerint a Kádár-korszakra kísértetiesen emlékeztető fenyegetés a zenekar jelenlegi, KapdbeViktour! névre hallgató turnéja miatt hangzott el. Az már tényleg a sors fintora, hogy a koncertet pont egy „Szabadság"” nevű szórakozóhelyen rendezték volna. Igyekeztünk elérni a polgármesteri hivatalt és a Freedom Music Pubot is, egyelőre sikertelenül.
A punkzenekarnak nem ez az első ilyen esete, a kilencvenes években Csurka Istvánnal is összeakasztották a macskabajuszt, mondjuk, vele nem volt nehéz. A kiskunhalasi betiltás után a zenekar Facebook-oldalán röhögte ki a döntést, ami beigazolta pár, korábban íródott dalszövegüket, egyet idéztek is:

„Bocsánat, te hülye politikus
Bocsánat, de bekaphatod!
Faszt a szádba és kuss!
Hát persze, egy kicsit durva voltam
Szégyenkezem is ez miatt
Lapulni kéne, mint szar a gazban
Az egyenes beszéd nem divat”


A hetvenes-nyolcvanas években Csongrádot hívta a népnyelv Pol Pot megyének, utalva az ottani kommunista pártvezetés überkonzervatív vonalasságára. Ennek leginkább a rockzene itta meg a levét, hisz rengeteg bandát kitiltottak a megyéből, ennek ellenére (vagy pont ezért), innen, Szegedről indult anno 79-ben a legfontosabb magyar punkegyüttes, a CPg, amelynek a tagjait a brutálisan szókimondó szövegei miatt nem hogy kitiltottak szépen lassan minden honnan, de a börtönt is megjárták (ajánlott olvasmány: Nyilván tartottak - Titkos szolgák a magyar rock körül 1960-1990). 
Kiskunhalas nem Csongrád megye, de nagyon közel van hozzá, és nem csak földrajzilag, hanem a jelek szerint szellemiségben is, amely az elmúlt évtizedek alatt csak előjelet váltott, de attól még ugyanaz maradt: "Az egyik legismertebb hazai punkzenekar, a HétköznaPI CSAlódások Kiskunhalason lépett volna fel szeptember 14-én, Facebook-ra kikerült bejegyzésük szerint viszont ez a koncert elmarad. A poszt szerint a koncert tervezett helyszínének tulaját, a Freedom Music Club vezetőjét felhívták a polgármesteri hivatalból, és figyelmeztették, hogy ha komolyan gondolod ezt az Orbán ellenes koncertet, akkor jól meg kell kapaszkodnod, mert egyesek ki fognak csinálni. A szervező üzenetéből, amit a zenekarnak írt, kiderül, ő nem is foglalkozik politikával, elsőre nem is tudta miről van szó, de amikor meglátta, hogy a PICSA-turné szlogenje a KapdbeViktour!, ezt már soknak találta és lemondta a zenekar fellépését."


Júniusban a Kozmosz zenekar A38-on felvett koncertjét nem volt hajlandó levetíteni a Duna televízió, miután szerintük a punkrockerek Schmitt Pál egykori köztársasági elnökről énekeltek dehonesztálóan, és ez nem fér bele a köztévés sajtószabadságba.
És mindezt a rendszerváltás után 23 évvel. A "cenz ura" újra úgy érzi, hogy joga van belepofáznia mindenbe. Annyit nem tudnak elviselni, hogy egy punkbanda egy vidéki kis lebujban esetleg azt meri énekelni, hogy Viktor, savanyú a narancs.
És ha csak ez lenne az egyetlen ilyen eset, de hát nem kell időben sokat visszamenni, csak pár hónapot, amikor egy másik fideszes potentát érezte úgy, hogy joga van egy művészeti eseményt letiltani, mert neki nem tetszenek a festett cicik. De az se volt olyan régen, amikor egy túlbuzgó pécsi "talpnyaloncnak" még Kodály is túl ellenzéki volt.
Merhogy' a talpnyalás az örök! parlagi viperát egészen az ötvenes évekig rákosi viperának hívták. Aztán jött a kis kopasz nagy hatalommal, és az akkori tudományos élet dörgölődző elitje megtette azt a szívességet, hogy egy gyors átnevezéssel megszüntette az áthallást. A pécsi Pannon Filharmonikusok igazgatója betiltotta Kodály Zoltán egyik művét, mondván: a Fölszállott a páva vármegye házára kezdetű dal és az abból készült zenemű sértené Pécs polgármesterét, Páva Zsoltot – írja a Blikk. Horváth Zsolt szerint "a Páva-variációkat a közönség Páva Zsolt polgármester úr kigúnyolásának venné". Erről levélben tájékoztatta a zenekar zenei igazgatóját, Peskó Zoltánt, aki ezért lemondott. A pécsi polgármester mentségére szóljon, hogy nem ő adott erre utasítást, egy túlbuzgó csinovnyik akciójáról van szó: Horváth Zsoltot az a bizonyos lap nem tudta elérni, Páva Zsoltot viszont megdöbbentették a történtek. "Semmi kifogásom nincs a Fölszállott a páva című népdalra írt variációkkal szemben, mint ahogyan az állatkertben sétálva sem veszem magamra, ha látok egy pávát..." – mondta.
 De ha nem is tőle ered az utasítás: az azért elgondolkodtató, hogy milyen légkör lehet a városban, ha egyesek vezető beosztásban úgy érzik, hogy egy ilyen cenzúrára

  • igény van,
  • joguk van.
Ugyan ez vonatkozik a kiskunhalasi klubra is, meg a bizonyos jóakaróra is. Hm. Kell ez nektek szabadságharcosok?!
A legminősíthetetlenebb pedig az , hogy még a tévé is foglalkozott vele... (Nézd meg itt!)
(forrás: internet - összeállította: chelios) 

Nincsenek megjegyzések: