Volt pofánk rákérdezni - Auróra, harminc éve a punk hullámain

Nehéz lenne összefoglalni egy 30 éves zenekar teljes életútját. Az biztos, hogy a veterán csapat aktív részese volt a magyar punk hőskorának, múltjának, és most is aktív résztvevője a jelenének. Ezekről a dolgokról is beszélgettünk a banda gitáros énekesével Vigivel. 

Kolera: Az idén 30 éves az Aurora. Ezt még kimondani is sok... Történt veletek egy és más az évek alatt, hogy érzed magad? Hogy éled meg, hogy ennyi ideje a pályán vagy?

Vigi: Köszönöm szépen, azt kell hogy mondjam az egyik legszebbnek tűnő időszakát éli a zenekar. A csapat káprázatos erőben van minden téren, és felkészülten vágunk neki az új lemez bemutatásának. Az évek sokat csiszoltak rajtam, rajtunk. Remélem, ez le is jön.

Kolera: Tudom eléggé elcsépelt kérdés, de mostanság nemigen találkoztam ilyesmivel, szóval nehéz volt akkoriban beindítani a bandát? Beszélnél kezdeti időszakról? Hogy látod ezeket a dolgokat mai szemmel?

Vigi: Akkoriban fel sem fogtuk, hogy beindult, csak azt vettük észre, hogy a nyakig benne vagyunk. Ami nem változott az az, hogy a csapat akkor és most is komolyan vette a zenélést. Úgy volt jó minden, hogy nem adták ingyen. A sikert a közönség szeretetét komoly munka előzte meg. Nekünk még volt kellő türelmünk kivárni a dolgok miként alakulását. Nem esett nehezünkre a Fekete Lyukba felvonatozni hátunkon a hangszerekkel. „Akkor ott és úgy volt jó!”

Kolera: Néhány nagyobb volumenű születésnapi bulitok már lezajlott, gondolom hatalmas ünneplések voltak. Pesti jubileumi buliról tudsz már valamit mondani nekünk?

Vigi: Egy igazi nagyszabású bulival várjuk majd a fővárosi közönséget szeptember 7-én a Zöld Pardonba! A programunk szerves részét az új lemez anyaga képezi majd, de természetesen az elmaradhatatlan Aurora himnuszok is felcsendülnek majd, hiszen a 30 év esszenciáját igyekszünk beépíteni a műsorba.



Kolera: Időnként akusztikus esteket is csináltok, ennek milyen fogadtatása van? Terveztek hasonló jelleggel átírt, akusztikus lemezt?

Vigi: Igazából még nagyon az elején vagyunk ennek a történetnek. Az igen tetszett, hogy a terhes anyuka hozta a férjét, és a néhány éves kisfiát. Az akusztikus bulik ettől válnak számunkra izgalmassá. Olyan rég látott rajongók, aki a gyermeknevelés miatt nem tudtak eljönni a hangos koncertre most ha úgy van megtehetik. Nyolcórai kezdés emberi időben való befejezés ez egy új dolog számunkra is. Olyan nóták kerültek elő, amelyeket rég nem játszottunk. Szeretjük ezt a dolgot, mert új és családiasabb. Kicsit olyan Talk Show jelleget adunk neki. Neki is láttunk a kiválasztott dalok áthangszereléséhez. Tavaszra várható egy akusztikus Auróra album.

Kolera: Bejártátok az országot (sőt, egész Európát!) a bulikkal. Megismertetek sok embert, rengeteg zenekart, ennek köszönhetően sok banda vendégeskedik a koncertjeiteken. Figyeled ezeket az új zenekarokat? Vannak kedvenceid közülük?

Vigi: Lehet hogy nem szép dolog, de most igazából nincs időn mások dolgait figyelni. A filmezés ami izgat, klipeket készítünk az egyik barátommal. Hosszú ideig nem állt a banda szinte semmilyen szinten ezen a téren. Mára már gatyába ráztuk a dolgainkat. Itt vagyunk tetten érhetőek.

Kolera: Ide kapcsolódik a következő kérdés is. Miként látod a mostani punk underground-ot? Lelkesek manapság a punkok?

Vigi: Én csak remélni tudom! :)


Kolera: Térjünk is rá az új lemezre. Az "Esszencia" baromi jó hangzása után vártam az új lemezt. A "Még nem ez a tréfa vége" dalai folyamatosan íródtak a "Tűréshatáron túl" album után, vagy teljesen friss dalokat vettetek fel a lemezre?

Vigi: Ez egy folyamatos munka gyümölcse. Sok sok nóta lett kész. Komoly szelektálás, fejtörés, előzte meg a stúdiózást. Változatos albumot képzeltünk el és ez a 10 nóta lett a befutó. Az utolsó 2 hétben született még két nóta a címadó, meg még egy. Ők is helyet kértek a korongon.

Kolera: Elég mély mondanivalója van az új lemez dalainak, mondhatni már már személyesek. Illetve zenei meglepetések is voltak számomra az új albumon. Gondolok itt a "Fekete kő", "Téli ég alatt", vagy a "Kozmikus zene" című dalokra. (Aki ismeri a lemezt, az tudja mire gondolok.) Ezek tudatos húzások voltak, vagy egyszerűen csak ez jött belőletek?

Vigi: Az utóbbi évek megélt dolgait, érzéseit írtuk meg Pusztai Zoli barátommal. A dalok nálam a nappaliban készültek, Tequila, és "hp" kenőanyagok társaságában. A fekete kő az valóban egy harsány dolog. Az elején, amikor először hallották a fiúk Norbi és Kisbé, nem tudták hová is tegyék. Nagy kedvencük lett a dal. A Téli ég alatt című, az egy kissé csalódottabb depressziósabb időszakomban készült darab. Magány, a hideg, és más dolog vitte ilyen irányba. És az általatok említett utolsó Kozmikus az pedig már akusztikusan is íródott. Szerintünk ez a dal egy album zárására tökéletes.

Kolera: Mik a tervek a jövőre nézve? Maradtak dalok a fiókban, vagy mindent felpakoltatok az új lemezre?

Vigi: Elmúlt a múlt, a jövő nálunk az akusztikus elkészítése. A sok fiókban őrzött nóta valamelyike nem kizárt, hogy utat tör magának, és felkerül remélhetőleg mihamarabb egy újabb korongra.

Kolera: Tizennégy sorlemezetek jelent meg a harminc év alatt, ha nem számoljuk a válogatásokat. Vannak kedvencek közülük?

Vigi: Nekem a Gengszteres, és a mostani a sláger. :)

Kolera: Végül mit tanácsolnál ennyi tapasztalattal egy kezdő zenekarnak?

Vigi: Kellő türelem, alázat, és sok sok munka meghozza a várva várt sikert. Ehhez kívánunk mi jó erőt egészséget, a feltörekvő zenekaroknak.
Köszönjük a türelmet! Jó egészséget, Nektek is!

Mi köszönjük a válaszokat és további sikerekben gazdag éveket kívánunk a zenekarnak!
(chelios)






Nincsenek megjegyzések: