Volt pofánk rákérdezni - 24 év hisztérikus punk n' roll

Úgy néz ki, hogy az utóbbi időszakban a "régebbi" punkzenéké és zenekaroké a főszerep itt a webünkön. Az Auróra után egy olyan zenekarral foglalkozunk most a "kérdezősködős" rovatunkban, amit aligha kell bemutatni nektek. Ebben a hónapban először a Hisztéria aktáit nyitottuk fel a frontember Toncsival és néztünk utána egy kicsit a zenekar múltjának, jelenének és természetesen a jövőjének is. Persze, persze volt már nálunk Hiszti interjú, mikor a banda dobosával Csáppal diskuráltunk (ide kattintva azt is elolvashatod!), de akkor nem ástuk ennyire bele magunkat ilyen mélyen a zenekari dolgokba...

Kolera: Az idén 24 éves a Hisztéria. Hogy éled meg, hogy ennyi ideje a pályán vagy? Még mindig ugyanaz a lendület hajt? 

Toncsi Cox: Hm jó a kérdés! Ugyan az a lendület végül is igen, csak a helyzet és a körülmények változtak de úgy érzem, a lendülettel nincs baj. Pályán vagyok mindig is imádtam a színpadot, ha nem, énekléssel, de valahogy mindig is rajta voltam dj – ként vagy műsorvezetőként. pl: volt egy éneklés nélkül töltött 8 évem... Jó jó persze egy kettő meghívásnak eleget tettem, de konkrétan nem koncerteztem nem turnéztam, ez olyan, mint egy drog, ha egyszer fel állsz rá mindegy, hogy hogyan de vissza térsz rá, nekem életem a színpad természetesen elsődlegesen az énekléssel, zenekarral.

Kolera:Unalmas lehet a kérdés, de mostanság nemigen találkoztam ilyesmivel, szóval nehéz volt anno beindítani a bandát? Beszélnél kezdeti időszakról? Hogy látod ezeket a dolgokat mai szemmel?
  
Toncsi Cox: Anno 89-90-ben nem volt nehéz és beindítani sem nagyon kevés zenekar volt és főleg koncertező zenekar nem volt sok, még ha jól emlékszem, akkor sokat tagokat sem kellett keresni. most pedig 2007-2008-ban pedig már magától forrt az egész hogy nem elégit ki a rock-dj-zés és a műsorvezetés, egyszerűen megérett arra ismételten, hogy újra alapítsam a zenekart. Igazából azt kell, hogy mondjam, hogy sokkal, de sokkal könnyebb volt, ha most nulláról kellene, kezdenem nulla ismeretséggel hát az igazat megvallva át gondolnám, de mondjuk, mind ennek ellent mond, hogy minden fiatalt arra buzdítok hogy alakítson bandát zenéljenek. Régebben könnyebb volt most hogy a net is betört és szinte szét rombolta a zenei világot így másabb lett úgy mond nincs piaca azt hallgatsz azt töltesz le amit akarsz, nincs értéke a zenének ahogy nincs már egy hanghordozónak sem. Ma már csak azért jelenik meg egy kettö kivétellel, hanghordozó, hogy legyen az cd vagy bakelit vagy bármi hogy kézzel fogható eredménye legyen a munkádnak mint gyümölcse foghatod meg. Ennyi nem több,.és közbe meg hogy több emberhez eljusson letölthetővé teszed ezerrel, mert ugye szinte alig vesznek már az emberek cd, minek letöltik és ennyi. épp a napokban szolt egy fiatal srác hogy na ezt nézd meg mekkora gyűjteményem van óriási számokkal dobálózott erre na akkor ezt megnézem mert jo magam is gyűjtő vagyok kb 3500 cd bakelit vegyesen, szóval megnéztem és mutatta hogy tessék itt van hm jo mi? nem tudom mennyi terrát mutatott hogy itt vannak ezeken csak punk hc zenék albumok vannak…na milyen a gyűjteményem? kérdezte, hát nagyon tuti igazából nem lehet rá rossz szemmel nézni mert ennek a kornak már ez a jele hordozója ez van hülye lenne több százezerért meg venni mikor le is töltheti ingyen. Lassan nem lesz olyan lemez ami ne lenne fönt. régen elég volt valami lerombolt dob szerkó egy "Regent" erősítő, meg valami a basszusnak és toltuk ezerrel, néha vonattal megközelítve a koncert helyszínét és persze volt olyan is hogy cipeltük a dobot és az erősitöket mondjuk akkor voltak hogy jöttek velünk vagy 15 - 20-an a helyszínre.




Kolera: Gondolom zajlottak akkoriban a történések. Van valami kiemelkedően jó sztorid azokból az időkből, ami a zenekarhoz kapcsolódik?
  
Toncsi Cox: Van jó pár poénos, humoros is, és van megrendítő, könnyeztető is. Talán ami a legemlékezetesebb az a kis csajszika, aki ma már talán már anyuka is remélhetőleg, akinek úgy mond megmentettük az életét! Sajnos szegénykém elég sok dolgon ment keresztül és kórházba került ahol is gyógykezelték minden fajta nyugtatókkal, antidepresszánsokkal stb stb... A külvilág felé, ami kapocs volt számára az egy leharcolt rádió volt csak, és abban hallotta meg az akkor nagyon népszerű, és hírhedt "Garázs" műsort Nagy Feró vezetésével a Petőfi rádión. A műsorban elhangzott az akkor megjelent új lemezünk és címadó dala a "Kár az Életért", aminek szövege erőt adott neki és felnyitotta a szemét hogy nem érdemes eldobnia az életét. Inkább harcolni kell érte hogy jobb legyen, ezután lassan felépült és kijöhetett a kórházból, majd irt nekünk. Megírta történetét és köszönetet mondott nekünk, hogy a dal szövege és zenéje milyen hatással volt rá, és ennek köszönhette felépülését. Ilyenkor gondolom azt, hogy már csak ezért megérte zenélni és szöveget írni.

Kolera: Nagy bulival készültök november 16-án. A jubileumi buliról tudsz valamit mondani nekünk? Lesz Detroit Raiders nóta is a repertoárban, vagy érthetően csak a Hisztéria zenekarra koncentráltok a bulival?

Toncsi Cox: Húúúúú! Tisztelem a tájékozottságodnak! Nem sokan kérdezték meg ezt még, és sajnos nem sokan ismerik az anyagot pedig, ha tudnád milyen sok jó kritikát kaptunk a Németh Lojzi álltal fém jelzett hangzó anyagról! Sajnos nem jelent meg, csak jóval később, egy Hisztéria lemezen az "Eddig very best off"-on. A Detroit lemez igazából a szólólemezemmé avanzsált, bónusz dalokkal a fedélzetén, Toncsi Cox & Detroit Raiders néven és "Nem vagyok angyal" címen szerepel a cd - dvd kiadványon, mikor újjá alakultunk, visszatértünk 2008-ban. A Metal Hammer EDGE records jóvoltából látott napvilágot, a lényeg az, hogy nem gondoltam, hogy szerepeljen akár egy dal is , mivel ez egy Hisztéria buli rendkivüli összeállitással és szerkezettel, így fel sem merült bennem, de most, hogy így beleültetted a fülembe a bogarat frankon elgondolkozok rajta. A november 16-i buli pedig, mint ahogy a cím is magában foglalja, hogy "régi számok eredeti tagokkal", ez full fedi is a valóságot. Kronológiai sorrendbe osztottam a zenekart és tematikusan úgy játszunk majd dalokat korszakokra bontva. Persze lesznek még meghívott vendégek is, akik valamelyik lemezünkön tolták. Igaz lesz egy kettö hiányzó arc, de az az igazság, hogy ha mindenkit meghívnánk, akik segítették a lemezek létrejöttét, illetve játszottak akár egy hangot is valamelyiken akkor kb. 4 órás koncertet kellene elképzelnünk, ami most egyenlőre nem kivitelezhető már csak idő hiányában sem. De... De annyit meg súghatok, hogy megvárjuk ennek lecsengését és talán talán tervbe van véve, ezt csak halkan mondom, ahol tényleg csak rólunk szól majd az est és tényleg jóval, de jóval több régi számot játszunk majd, szintén eredeti tagokkal. Még egy kis friss infó, hogy az elkövetkező turné - koncertek a régi dalokra lesznek egy kicsit kihegyezve. Úgy hogy lesznek még meglepetések a Hisztéria háza táján! Végül mindenkit sok szeretettel várunk a koncertre! A sok dal és vendégek miatt és persze hogy kellőképpen megpróbáljuk visszaadni a régi idők hangulatát nektek, ezért. A kezdés 19.45 - kor lesz! Szóval a koncerten a dalok, tagok, időrendi sorrendben lesznek, így a legrégebbi számok a legelején lesznek. Érdemes időben érkezni...





Kolera: Nehéz volt összehozni ennyi embert? Mindenki azonnal be tudta vállalni a bulit? 
  
Toncsi Cox: Egy kicsit remegtem, hogy ki mikor hogy, meg mégsem, meg most nem jó, meg stb, stb...! Nagyon jól eső érzés volt amikor mindenki szinte első válaszra igent mondott, aminek nagyon örültem. Régi álmom teljesült, hiszen már régóta gondolkoztam egy ilyen buli megvalósításában, hát íme. Augusztus óta szervezem. A lényeg, hogy elviekben mindenki ott lesz akinek szóltam, és remélem, reméljük, hogy egy emlékezetes nem mindennapi 24. születésnapi bulit sikerül adnunk! Itt had ragadjam meg az alkalmat hogy leírjam azokat a bajtársaimat - zenésztársaimat akikkel játszottam a kezdetektől mostanáig, és akik részt vesznek a koncerten. Időrendi sorrenben a következők: 1990 - 1995 Töröcsik Attila - gitár, Rákos Zoltán - basszusgitár, Idrányi Barna - dob, 1996 - 1998 Szentpéteri Zsolt - gitár, Piószeghy Ottó - basszusgitár, Szűcs Attila - dob, 2008- ban Csányi Péter - dob, Kenderessi István - gitár, Rákos Zoltán - basszusgitár, majd 2008-2009 Kiss Norbert - gitár, Rákos Zoltán - basszusgitár, Csányi Péter - dob. 
2011-ben Dobos Gergely - basszus, Csányi Péter-dob, Benedek Tamás - gitár, 2012 - ben pedig Juhász József - basszus, Csányi Péter - dob, Benedek Tamás - gitár, és jó magam a kezdetektől - napjainkig.

Kolera: A 2007-es (az újjáalakulás) óta megint csak bejártátok az országot. Megismertetek sok embert, rengeteg zenekart, ennek köszönhetően sok, és sokféle banda vendégeskedik a koncertjeiteken. Figyeled ezeket az új zenekarokat? Milyen a kapcsolatod ezekkel a bandákkal? Vannak kedvenceid közülük? 
  
Toncsi Cox: Rengeteg tehetséges zenekar van és nagyon örülök hogy ismét éled a szféra! 
Van köztük olyan, hogy csak nézek hogy ezek eddig hol voltak!!
Ja hogy szemtelenül fiatalok és baromi jók???  Hát igen halad a kor, halad az élet. Kedvenc? Hm, most nem lenne korrekt ha itt rangsorolnék illetve kiemelnék, tényleg jó bandák vannak és annak még pluszban örülök, hogy félre értés ne essék, de vidék is felzárkózott! Komolyan, itt inkább arra gondolok, hogy sok csapat születik és van közöttük nagyon sok tehetséges banda.

Kolera: Ide kapcsolódik a következő kérdés is. Miként látod a mostani punk, vagy az ehhez kapcsolódó underground-ot? Lelkesek manapság a punkok?
  
Toncsi Cox: Hihhi, jó a kérdés! PUNK, ahogy szoktam mondani, azonnal lehet itt is ideologizálni, de itt most nem fejtem ki bővebben, nem szeretném magamat ismételni, nem rég tettem egy újságban, de a lényeg hogy a punk és zenéje már nem csak az öltözködésben mutatja meg hogy valaki punk-e vagy sem, fontosabb az elsődleges az érzés és ami benned van. Hogy lelkesek-e? Az biztos, hogy nem véletlen az egyre több punk, hardcore buli és egyre több és több a zenekar. Ez lelkesedés, az tuti.

Kolera: Térjünk is rá az új lemezre.A "Modern Káosz" különleges lemez volt a véleményem szerint, mivel eléggé sok stílus keveredett zeneileg rajta. Mondjuk úgy hogy összetettre sikeredet.. A "Evolúció Revolúció" dalai folyamatosan íródtak a "Káosz" album után, vagy teljesen friss dalokat vettetek fel a lemezre?
  
Toncsi Cox: Igazából ez egy érdekes szituáció, és vonulata mindenki hozz magával valamit. Akarva akaratlanul hozza magával a pengetési stílusát, a zenei ízlését és magát, ezt miért mondom? 
Igaz hogy szeretem a jó kis "californiás", lüktetős zenét és hát új gitáros új szelek, újítás, így más irányú lendület is, ami egy baromi jó dolog, mert ez által képes vagy másfajtát is kidolgozni kihozni a lemezből. A Hisztéria lemezek mindig is attól voltak másabbak, mint más lemezek, előadok, mert tele volt zenei szörfözéssel, természetesen azért a stíluson belül maradva, vagy csak egy kicsit elkalandozva másfelé. Csak érintve a különböző stílusokat. 
Soha nem volt az az érzésem, és nem is akartam hogy az legyen, hogy bele hallgatsz az első számba, majd a harmadikba és a nyolcadikba, hogy mindig ugyan azt a tekerést ugyan azt a dalt hallgatod. Nem egy kaptafás lemez egyik sem, legalábbis igyekeztem zenésztársaimmal, hogy jó kis változatos lemezek kerüljenek elő. A "Modern Káosz" jó kis "calisulis punk and roll", néhol ska, néhol pöti hc – val fűszerezve. Mindettől függetlenül egységes és nagyon jó lemez sikeredet. Mint írtam fentebb Kiss Norbi gitárjátékával és stílusával másabb lett a lemez és más irányba is tudott mutatni, amolyan "hisztériásan" természetesen saját számokkal. Az "Evolúció Revolúció", itt már viszont beszélhetünk tudatosságról, mert kifejezetten szerettem volna keményíteni és ehhez pont kapóra jött az új gitáros Benedek Tamás, aki meg pont erre a stílusra volt kiélezve. Úgy hogy jóval keményebb és húzósabb metálosabb lett az új anyag, igaz csak 6 dalt tartalmazva. Ezért kaptunk is. Kettő dal még vissza idézi elköszön a "modern káoszos calitól", de a többi kegyetlenül zúz.



Kolera: Zenei meglepetések is voltak számomra az új albumon. Gondolok itt arra, hogy morcosodtatok, metálosodtatok egy kissé. Ezek tudatos húzások voltak, vagy egyszerűen csak ez jött belőletek? 
  
Toncsi Cox: Mint mondottam új gitáros új érzés és gitárjáték... Itt viszont tudatosságról is beszélünk. Egyszerűen úgy éreztem, hogy váltani szeretnék, keményedni egy kicsit.  Erősebb riffeket, keményebb hangzást és éneket gondoltam, ebben partnerek voltak a többiek is így nem volt nehéz. De igazából tudatos is volt és ahogy helyesen is írtad ez jött belőlünk. Nem a véletlen műve az, hogy éreztetni akarjuk akár úgy mond keménységben is a bennünk lezajló dolgokat. lásd pl. szövegek. Remélem azért meg találja mindenki a magáénak való dalt és sikerült egy sok színű mini lp, vagy bárminek is nevezzük lemezt csinálnunk.

Kolera: Hogy fogadja a közönség ezeket az új nótákat a bulikon? Milyen az új lemez fogadtatása?
  
Toncsi Cox: Hehe! Ez jó! Igen is-is. Természetesen a régi bevált paneleket tolni kell és ha azt lehúzzuk a közepe felé, betoljuk csak úgy finoman az újakat is. Igazából az újak közül amiket játszunk beválnak. Nincs negatív visszhangja. Ugyan megjegyzik hogy "úh, jóval keményebb", de ahogy észrevettem bejön nekik. A lemez elég jó kis kritikákat kapott, persze itt is megjegyezvén hogy bedurvultunk, vagy más lett, vagy keményebb metálosabb lett. Illetik mindenfajta stílus jelzővel, de pozitívan, és ez jó, mert így tudjuk hogy jó felé haladtunk, nem szúrtunk el semmit.

Kolera: Egyébként nemigen találkoztam még az "Evolúció Revolúció" lemezzel kézzelfogható formában. Hol lehet beszerezni?

Toncsi Cox: Hát pedig szép lett igényesen előállítva. Azért, mert nem áll mögöttünk egy mamut kiadó, azért még lehet igényesen és profin kivitelezett kiadvány. 
Sajna nem sok hely van, ahol tuti meg kapod. Az a Media Market a Szél Kálmán térnél, a Mammutban, vagy a kisebb erre specifikálódott lemezboltokban, vagy még a Filter klubban, vagy az Akadémia bisztró & pubban, és persze a zenekaron keresztül. Igaz nem sok készült belőle, inkább kézzel fogható eredményként könyveljük el, mint eladásra létre hozott termék, és itt gyorsan meg is jegyzem hogy heteken belül az összes lemezünk letölthető lesz ingyen és bérmentve. A mai világban szinte teljesen felesleges cd-t illetve dvd-t gyártatni kiadni megjelentetni. Inkább az a fontos hogy kézzel fogható eredménye legyen a befektetett munkának, akár egy cd - borító - korong formájában. Sajnos az internet mindent visz. A letöltések világát éljük.

Kolera: Volt rá példa, hogy akusztikus bulit is csináltatok. Vannak ilyen irányú célkitűzések? Gondolok itt egyre több koncertre, vagy esetleg egy akusztikus lemezre...

Toncsi Cox:
Igen volt, sajnos egy elhunyt barátunk emlékkoncertjén, csak is kizárólag ez alkalomból előadtunk 4 dalt akusztikusan áthangszerelve, nagy meglepetést okozva, és pozitiv visszajelzést könyvelve el, de sajnálom, hogy ily módon, ilyen esemény miatt kellett ezt megtennünk. Igazából nem is tudom hogy akarunk-e akusztikusan tolni, vagy sem, de nem zárkózok, zárkózunk el tőle. Ez a jövő titka.


Kolera: Mik a tervek a jövőre nézve? Maradtak dalok talonban, vagy mindent felpakoltatok az új lemezre?

Toncsi Cox: Maradtak bizony! Sőt! Olyan dalok is, amiket igazából nem is tudunk már hova tenni, mert nem hinném hogy egy Hisztéria lemezre ráférnének, illetve ráillenének. Így azok, elárulom, hogy egy projekt keretén belül meg van a helye, és kerül majd napvilágra. Továbbá maradtak olyanok is amik meg inkább félig saját, félig zenekariak. Ezekről pedig szintén elárulom, hogy a majd valaha elkészülő, igaz már az elejét taposó szóló anyagomra kerülnek majd rá remélhetőleg! A Hisztinek pedig most jelenleg egy pár alap témája van, ami még csiszolásra kidolgozásra vár, de ugyanolyan izgalmas, mint az új anyag és ebben is lesznek meglepetések!!!



Kolera: Tizenegy lemezetek jelent meg a 24 év alatt, ha nem számoljuk a különféle válogatásokat, illetve a Detroit Raiders lemezt. Vannak kedvencek közülük?
  
Toncsi Cox: Tényleg itt ismét hagy jegyezzem meg, hogy kevesen ennyire felkészültek mint te és ehhez ragaszkodom hogy tedd bele az interjúba!  
Igen 11. A kérdés ismét naggggyon jó és szíven döfő! Igazából mindegyik lemez és szám olyan mint a gyerekem, gyerekünk lenne így baromi nehéz a döntés! "Melyik gyerekedet szereted jobban?" effektus. Hehe! A zenekarból nagyon megoszlanak a vélemények, olyan dalok fognak meg egyikünket másikunkat, hogy csak nézünk, de ez így helyes! Mindenkinek más a kedvenc száma és lemeze, persze kicsit erősebb volt a flusztráció így persze sokaknak az a kedvence amelyik lemezen játszott! Persze persze! Azért így is van vélemény, pl. itt van a "Tépd szét a behívót". Baromira csíptük és sokunknak kedvence volt de igazából ”megutáltuk”, mert annyit kellet játszani de mégis „sláger”. Így csak kellett tolnunk mert kérték, a másik hogy ne játsszuk, mert már nincs aktualitása mondták a többiek. Erre mit hozz a jövő?? 
Ismét lett, van aktualitása! Hehehe! Így megint kicsit nagyobb elánnal de toljuk! A "Detroit" lemez az a szóló lemezemé avanzsált ahogy írtam is fentebb, de most hogy így mondtad, az esetleges legközelebbi ilyen buliba beleveszünk egy kettő dalt már csak azért is, mert beleültetted a bogarat a fülembe! Hehehe! 
Igaz az nem punk muzsika, de lázadó, rockos, kicsit punkos. Nekem egyébként a mai napig kedvencem a teljesség igénye nélkül az "Eltűntnek nyilvánítva", "No future", "Miért nem látsz", "Négy fal között", "London", "Filmkockák", a "Kő a boxer és az ima", "Jobb lenne", a mostaniak közül pediglen a "Zűrzavar és káosz", "Dobd ki a tv-t az ablakon" stb - stb, de ez kínzás igazából! Az úgymond slágereken kívül írtam direkt egy párat, de már így is lelkiismeret furdalásom van azok felé, amiket kihagytam. Ha lemezt mernél kérdezni, azok meg az összes, de gyorsba kimondva az "X-phobya" és a "Modern káosz", meg az összes! Na jó! Erre a kérdésre a választ befejeztem.

Kolera: Kiemelkedő pozitív, vagy negatív élmény az eddigi pályafutásod alatt?
  
Toncsi Cox: Úh, nem tudom mennyi helyünk van, nem akarok kis könyvet írni, de lenne mit.
Ami biztos, hogy komoly és megrendítő volt annak kis hölgynek a története, ami fentebb olvasható is, hogy megmentettük az életét, amiért szinte érdemes volt zenélni! A jó dolgokról is, amikor a hírhedt dísztribünről koncertet adtunk, ott ahol Kádárék, és a hozzá hasonló árulok integettek boldogan, a feléjük futo 10 éves lányoknak, ott játszani több mint 40.000 embernek. Ahol szóltak is és figyelmünket felhívták a koncert előtt, hogy ezt és ezt a számot nem így kellene énekelni, és ezt és ezt a szöveget nem kellene, de igazából leszartam. Mikor ahhoz a részhez értem, akkor letartottam a mikrofont, jelezvén hogy most ti jöttök, és a közönség egy része akik jól ismerték a dalokat, a Petőfi rádio "Garázs" cimü műsorából Nagy Feró vezetésével. Énekelték tehát az izgatást, nem én követtem el, ez mind a Hősök Terén ha jól emlékszem a "Viszlát Iván - Rocktüntetés" címet viselő, óriási, mega fesztiválon volt. Azt hiszem még sorolhatnám a jópofa idióta történeteket is. De ezt majd könyv formájában, mert hogy az is kilátásban van, ott biztosan olvasható lesz.


Kolera: Végül mit tanácsolnál ennyi tapasztalattal, egy kezdő zenekarnak?
 
Toncsi Cox: Szóval leöregeztél??! Hehe! Csak is elöre, játszd ami benned van, segítsd a másikat, csináljatok koncerteket, adjatok ki lemezeket, és ne felejtsétek el honnan jöttetek. Ennyi!


Mi köszönjük az interjút, és még sok sok jubileumi koncertet kívánunk még nektek!
(chelios)



                         


Hisztéria facebook
Hisztéria web


Nincsenek megjegyzések: