New York-i punklegenda és szexszimbólum Budapesten, december 8-án

A nyolcvanas-kilencvenes évek New York-i anti-posztpunk színterének nagyasszonya, Lydia Lunch először lép fel Magyarországon december 8-án, vasárnap, az A38 hajón.
A hetvenes évek végén a Teenage Jesus and the Jerks nevű zenekar frontembereként elhíresült énekesnő, színésznő, spoken word-előadó, iró-költő a zaj-punkzenekaroktól hangos No Wave-szcéna egyik vezéralakja, a közösség szexszimbóluma volt. A New Yorkból kiinduló mozgalom résztvevői a kor divatzenéjét jelentő posztpunk ellen lázadtak, mondván a punk szubkultúrájába nem fér bele a nagy kiadókhoz való szerződés és az ezzel járó elüzletiesedés.

Aztán a kétezres években Lydia Lunch egyre inkább érett, nagyszabású, összegző lemezeket jelentetett meg: ilyen volt a Big Sexy Noise nevű zenekarával kiadott azonos című lemez, amin varázslatos kavargásban vonult fel mindaz a zenei hatás, ami Lunchot pályafutása során érte: art-rock, posztpunk, koszos funk, varieté, spoken word és rap, Brecht és Lou Reed.
Lunch legutóbb megjelent, Retrovirus című lemeze egy viharos best of-koncert élő felvétele a legendás Knitting Factoryben a Swans és a Sonic Youth egykori tagjaival. A művésznő e lemez európai turnéja alkalmából érkezik az A38 Hajóra, hogy pályafutása során először lépjen fel Magyarországon.
A december 8-án, vasárnap 20 órakor kezdődő eseményen a Wattican Punk Ballet nevű örmény geg-tánc-punk duó vezeti fel a legendás énekesnő koncertjét.

Nincsenek megjegyzések: