Volt pofánk rákérdezni - Roles & Rules - Új arcok a páston

Itt a Kolera webzine'-ben szeretnénk az összes 36 Óra Pogó fesztiválon szereplő zenekarral egy interjút készíteni, egy kis promót csinálni a fesztnek, meg a zenekaroknak, meg persze magunknak is. Ezért most a "beszélgetős" rovatunkban a koncerten fellépő bandák lesznek némileg górcső alá vonva. (Már aki hagyja magát ugyebár'...!) Elsőként a Roles & Rules hardcore/punk zenekar feküdt alá a bonckésnek, és a dobos, Kiss Andris válaszolgatott a kérdéseinkre.


Kolera: Akkor először is kezdjük az elején, honnan jött az ötlet, hogy zenekart alakítsatok, mikor kezdtetek zenélni, ez az első zenekarotok, vagy játszottatok máshol is korábban?

Az ötlet Danitól (gitár) származik. Tulajdonképpen csak szeretett volna egy koncertező hardcore/punk zenekart több sikertelen nekifutás után. A punkportálon kezdett embereket keresni, így talált rá Andrásra (dob) aki előtte a Fateful Strike-ban és a Pazar-ban dobolt és Demére (ének). Kezdetben hárman próbáltunk és olyan jó három hónapot kellett várnunk Lórira (bass) aki a Laces Out-ban és a Karatekid-ben is megfordult.

  
Kolera: Vannak példaképeitek akiknek a hatására hangszert fogtatok a kezetekbe?

Vannak zenekarok, akiket szeretünk, vannak olyan személyek, akiket tisztelünk, de nem hiszünk a példaképekben. Leginkább a mindennapok során felgyülemlett düh és frusztráció inspirálja a zenénket.




Kolera: Egyértelmű volt, hogy hc-t játszotok vagy sokrétűbb a zenei ízlésetek?

Rengetegféle zenét hallgatunk. Picit mindenki másabb dolgokat, de a közös nevezők is bőven megvannak. Valamint, mindenki ebben a hardcore/punk dologban érzi magát a leginkább otthon. Szóval, nem volt kérdéses, hogy merre induljunk. 


Kolera: Az eddigi egyetlen kiadványotok egy négyszámos EP tavaly jelent meg „A hétköznapok útvesztői” címmel. Hány dal közül válogattátok ki ezt a négyet, miért nem vettetek fel többet?

Több számunk volt, de ezek tetszettek akkor a legjobban. Csak azokat a számokat tartjuk meg, amit tényleg szeretünk játszani, és könnyen összeállnak, ha csak szenvedünk egy dallal inkább be sem fejezzük.
 

Kolera: Ez egy próbatermi felvétel, hogyan vettétek fel, hogy ilyen jól szól? Milyen visszajelzéseket kaptatok az anyagról?

Ezt a négy számot egy próbatermes srácnál rögzítettük, egyszerre játszottuk fel. Visszajelzések mérsékelten, de voltak. Meglepően, több pozitív.
 

Kolera: Két év alatt 4 nóta nem túl sok, nincs időtök dalokat írni, vagy a tökéletességre törekedtek?

Nem próbálunk túl sokat így elég kevés időnk jut az új dalokra, valamint a félkész dalok közül is gyakran selejtezünk. Ha minden összejött volna az év elején, akkor felvettük volna az új számainkat, de sajnos elhúzódott decemberre.
 

Kolera: Meséljetek valamit a dalaitokról, miről szólnak, milyen üzenetet próbáltok meg átadni általuk?

A szokásos társadalmi problémákról szóló szövegek mellett akadnak személyesebbek is, például az elszakadástól való félelemről vagy azokról a pillanatokról, amikor a legszívesebben csak hagynánk, hogy darabokra hulljon körülöttünk minden.  



Kolera: Gondoltatok arra, hogy sok más hazai hc zenekarhoz hasonlóan angolul énekeljetek, vagy ez soha nem volt tervben?

Elsősorban magyar nyelven szeretnénk szólni. Úgy gondoljuk, hogy egyértelműbb és tulajdonképpen kissé „túlkínálat van” azon zenekarokból, akik angolul énekelnek. Jó pár remek „régi” zenekar van itthon (pl.United Side, Liberal Youth, Kevés) akik magyar szöveggel is megállják a helyüket, szóval miért ne használjuk mi is az anyanyelvünket? Elvégre, jelenleg a hazai közönséghez szólunk, ha a jövőben, esetleg perspektíva lenne a külföldi közönség is, akkor majd készül néhány dal angolul is.


Kolera: Mi a helyzet a koncertezéssel, sok fellépési lehetőségetek van? Kikkel játszotok szívesen, van valami törzshelyetek, ahol sokszor tudtok koncertet adni?


Az utóbbi időben, úgy átlagban havonta-kéthavonta volt egy-egy bulink. Ezen a szinten ezzel elégedettek is vagyunk. Nem akarunk minden áron, mindenhol ott lenni. Az ősz elején játszottunk a KAC skateparkban, szerettük! Köszönet Ferinek (Just Because) a lehetőségért. Nagyon bírjuk a ZT bulijait is és örültünk, hogy idén ismét játszhattunk az Agent Attitude előtt, az Andris jóvoltából.

  
Kolera: Én úgy látom, hogy a kevésbé ismert bandák koncertjeire sajnos még ingyen sem nagyon járnak el az emberek, inkább megnézik az elcsépelt agyonsztárolt hiteltelen zenekarokat akár százszor is egymás után többezer forintért. Mi erről a véleményetek?

Most mondjam azt, hogy a marketing működik és az emberek az ismert dolgokat kedvelik, előnyben részesítik az ismeretlennel szemben? Szerintem, tulajdonképpen ez annak is betudható, hogy ma már hálistennek' sokkal szélesebb spektrumú az underground zenei élet, ugyanakkor ez kissé megosztja a közönséget. Ha egyszerre van például a hét közepén koncert, Budapest két egymástól távol eső helyén, tiszta sor, hogy lesz két lézengős buli, egy erősebb helyett. Azért bízunk benne, hogy ez nem teljesen igaz ebben a kérdésben, de ne felejtsük el hogy például mi még szinte semmit nem tettünk le az asztalra. Az majd 2014 során jön…muhaha. Tulajdonképpen egy hozzánk hasonló zenekar csak a zenéjére hagyatkozhat, mi (még) nem eszünk denevért a színpadon és hasonló allűrjeink sincsenek, csak a zaj. Ha végre kijön az anyagunk, bízunk benne, hogy megtetszik sokaknak és eljönnek a bulikra hőbörögni.



Kolera: Az előbb elmondottak alól egy üdítő kivétel a rövidesen harmadik alkalommal megrendezett 36 óra pogó fesztivál. Hogyan kerültetek a fellépők közé és mit várhatnak, akik megnéznek benneteket, hány dalotok van, játszotok-e feldolgozásokat?

Tetszünk a Jóri Ferinek, mert cukik vagyunk. (Főleg András.) Azért talán a zenénk is tetszik neki, általában kapunk pozitív visszajelzéseket a koncertek után. Sokat kell még dolgoznunk, de meg van a saját hangunk, úgy érezzük…
Körülbelül 5-6 dalt játszunk majd, talán még egy feldolgozást, amiről még fogalmunk sincs, hogy mi lesz.


Kolera: És végül a kötelező kérdés, mikor adtok ki újabb dalokat és milyen tervekkel vágtok neki a 2014-es évnek?


Ugyan azokkal, mint idén. Befejezni az új számok felvételét és esetleg készíteni valami egyszerűbb videót is az egyik szám alá. Talán nyáron, a környező országokban néhány koncertet lezavarni.


Köszönjük a beszélgetést és várjuk a 36 óráson a fellépést!

(Campos)

Roles & Rules facebook

Nincsenek megjegyzések: