Volt pofánk rákérdezni - Alsóépület - avagy "dajcspank" magyar módra


Az szolnoki Alsóépület zenekar szinte a semmiből bukkant fel az idén "Az utcákon" című dallamos, német punk hatású debütáló lemezével. Élőben megtekinthetők lesznek a IV. Félresöpört fesztiválon Szigetszentmiklóson augusztus 16-án 17.00 órakor. A kérdésekre a teljes zenekar, azaz Johnny, Kabóca és Bab igyekeztek válaszolni.

Kolera: Igyekszem figyelemmel kísérni a kevésbé ismert vidéki zenekarok működését is, de őszintén szólva az Alsóépületről csak kb. fél éve hallottam először, pedig egy 2007-ben alakult csapatról van szó. Meséljetek valamit arról hogyan kezdődött ez a sztori és mi történt veletek eddig.

Johnny: Hát igen, ahhoz képest, hogy 2007-ben alakult a banda eléggé ismeretlenek vagyunk. Ennek az egyik oka az, hogy baráti bandaként alakultunk és nem feltétlenül akartunk koncertezni, a másik pedig az ,hogy 2 évig szüneteltettük a működést.
2007. augusztusában alapította 3 jó barát a bandát egy kocsmában Fejes László, Danyi Róbert és jómagam Lesták János, majd kicsivel később csatlakozott hozzánk Gyárfás Ferenc is.Az alapító tagok közül már csak én maradtam a bandában. Ebben a felállásban sohasem koncerteztünk. A banda hivatalosan mindig is trió zenekar volt nekem ez fontos dolog a mai napig és ez így is fog maradni mindig! Mint minden alakuló zenekar mi is beszereztük az akkor még nagyon kezdetleges hangszereket és elkezdtünk próbálni, saját számokat írogatni majd koncertezni. 
Babi: Amikor volt az a 2 éves szünet, én akkor kerültem a képbe. Johnnyval munkatársak vagyunk, tudtuk egymásról, hogy mind a ketten zenélgetünk, és egy beszélgetés során merült fel az ötlet, hogy össze kéne állni. .Végül az új Alsóépület lett belőle, még Danyi Robival a fedélzeten.
Kabóca: Aztán a dolgok úgy alakultak, hogy a banda addigi dobosa Danyi Robi nem tudott tovább szerepet vállalni a munkában, a srácok felraktak egy hirdetést az egyik itteni zenész fórumon, én meg amúgy is banda nélkül voltam annó... szóval gondoltam elküldök nekik egy demot a régebbi zenekarom felvételeiből. jött is az üzenet, hogy ekkor meg ekkor próba, menjek el. Ez volt 2013 augusztusában ha jól emlékszem. Igen, mert szeptember 14. én volt az első éles bevetésem, jóformán két vagy három hetem volt 16 dal betanulására. De a buli szerencsére nagyon jóra sikerült, én meg azóta is itt szomorítom a srácokat. Nézd meg: Johnny már lassan bele is őszül :D



Kolera: Úgy látom eléggé sok tagcsere volt a soraitokban, mennyire stabil az új felállás? Egy haveri társaság vagytok, vagy csak a zenekar kapcsán ismeritek egymást?

Johnny: Nem vagyunk haveri társaság ami nem is baj, mert az első felállás ezért bukott meg, túl toleránsak voltunk egymással szemben, nem akartunk vitázni semmin eleinte, utána pedig a felgyülemlett problémák egyszerre törtek felszínre. Mindenki főnök akart lenni, mindenki más zenét akart játszani. Így azonban nem lehet jutni sehová, kell egy ,,falka” vezér aki megmondja mi legyen. Csak a zene kapcsán ismerjük egymást, a próbákon kívül kevés időt töltünk együtt, ami nem biztos, hogy jó, de kevés szabadideje van mindenkinek.
Hogy mennyire stabil a jelenlegi felállás azt majd az idő eldönti, de történjen bármi mégegyszer nem fogom hagyni, hogy tönkremenjen a zenekar!
Kabóca: Igen! Sajnos vagy nem sajnos, de kell egy amolyan erős, vezető személyiség a csapatban, hogy elejét vegye a kisebb viszályoknak, vitáknak. de hála Istennek Johnny elég sok szabad kezet ad nekünk az alkotó fázisban is, meghallgatja az ötleteinket, és ha azok működőképesebbek, mint az eddigiek, akkor bele is egyezik a változtatásokba.



Kolera: Tavasszal megjelent az első cd - tek  "Az utcákon " címmel. Hogyan sikerült összehozni? Hol vettétek fel? Újabb dalok vannak rajta, vagy egy átfogó képet ad a korai időktől mostanáig?

Johnny: Igen nagy nehezen összehoztuk az első albumunkat. Házilag vettük föl és nagyon megkínlódtunk vele. Rákóczifalván egy tanyán volt akkor a próbatermünk és volt úgy, hogy mínusz fokokban kellett felénekelni és felgitározni a dalokat mert fűtés nem mindig volt. Sajnos nem tehettük meg, hogy elmenjünk egy stúdióba, mert nem volt rá pénzünk.
Kabóca: A dobokat, és a vágást otthon csináltam, a végső mastert pedig egy szolnoki ismerősünk Katona Attila állította be. Ezúton is köszönjük neki a segítséget! Az anyag egyébként szabadon letölthető itt: http://www16.zippyshare.com/v/76276380/file.html  ...már ha megengedtek egy kis önreklámot :)
Johnny:Az album átfogó képet ad a zenekarról, a számok 80%-át a régi felállással készítettük. Ezek vagyunk mi, ezek a nézeteink a világról és az életről!

Kolera: Mennyire vagytok elégedettek az anyaggal és milyen volt a fogadtatása azok körében akik meghallgatták? Mely dalok a legnépszerűbbek a koncerteken?

Kabóca: A minőség hagy némi kívánni valót magaután, de ennek ellenére összetehetjük a két kezünk, hogy ilyet is össze tudtunk hozni, mivel stúdió nélkül, és főleg pénz nélkül, úgymond nulla forintból lett meg. A lemez egyébként egész pozitív visszhangot kapott.
Johnny: Én úgy látom, hogy akik szeretik a zenekart azok elégedettek az albummal, sokan hallgatták és nagy többségében pozitívak voltak a visszajelzések. Még olyan embernek is tetszett aki nem kimondottan rajong a punkzenéért.
Koncerten a kedvenc számok az Alsóépület, Édes kis hazánk, Örökké együtt, Józaneszű döntéshozót! na meg a Wizo – Raum der Zeit feldolgozásunk ami talán országos szintén egyedi alkotás, mert ha jól tudom még nem dolgozta fel egyik zenekar sem, magyar szöveggel.
Bab: Véleményem szerint a lehetőségekhez képest nagyon jól szól a cucc. Végre akit érdekel ez a fajta zene, most már élvezhető minőségben bírja hallgatni az albumunkat. Élőben szerintem nagyon üt a Wizo feldolgozás.



Kolera: Szolnok sosem volt egy nagy punkközpont, a Panksapkán kívül talán nem is volt más országszerte ismert zenekar a városban. Manapság is csak a Gulyás Band és ti vagytok viszonylag ismertebb zenekarok. Mi a helyzet 
arrafelé "punkügyileg"? Vannak jó koncertek? Milyenek a koncerthelyek?
Van elég fellépési lehetőség?

 Johnny: Azért én még megemlíteném az Enola Gay-t és a Kati miért vagy primitív nevű bandákat is.
Valóban nem volt punkfellegvár sohasem Szolnok és manapság sem az. Kevés helyen van igény a punkzenére megyén belül, de azért van egy két jól bejáratott koncerthelyünk.
Kabóca: Sajnos ehhez hozzá kell tenni azt, hogy nem pusztán a punkzenére, de élő zenére sincs akkora igény, mint régebben. Hogy ez azért van e mert a mai pop-marketing butította le az emberek zene iránti érdeklődését, vagy csak az emberek pénztárcája lett-e üresebb, nem tudni. De tény, hogy a megyében kevesebben járnak már el bulikba, mint régebben.
Johnny: Jó lenne ha több koncertlehetőségünk lenne, de megyén belül elég reménytelen a helyzet mert a diszkóvilág nagyon fertőz errefelé. éppen ezért próbálunk kitörni a megyéből, reméljük sikerül is. Próbáunk minél több fesztiválra is eljutni, de nem egyszerű bekerülni ezekre a mai protekciós világban. Egyébként a rajongó táborunk nem túl nagy, de annál lelkesebb! Ezúton is szeretném megköszönni nekik amit a zenekarért tesznek, nélkülük szart sem érne az egész!



Kolera: Ha már a koncerteknél tartunk, úgy tűnik elég szorgalmasak vagytok, sokat játszotok ott a környéken. Melyik bulikra emlékeztek vissza legszívesebben? Hány dalból áll a repertoárotok? Játszotok a Wizo- n kívül más feldolgozásokat?

Johnny: Próbálunk minél több helyen fellépni, de felemás sikerrel tesszük ezt. A punkzene réteg zene és kicsi rá az igény viszont néhány helyet nagyon megszerettünk például: Törökszentmiklós Kelemen söröző, Szolnok Sárga söröző, vagy Túrkeve Tóparty söröző.
Ezeken a helyeken nagyon sikeres koncertek szoktak lenni. Kb. 14 számot szoktunk egy koncerten eljátszani, de nagymértékben függ attól is, hogy mennyi a rendelkezésre álló idő.
Igen játszunk más feldolgozásokat is Picsától, Prosecturától, Alvintól, Linx-től és természetesen a Ramones-tól is.
Bab: Miklósi meg a Sárgás koncertekre szívesen emlékszem vissza, de a múltkori Restis buli is (a Fegyelmezővel) nagyon jól sikerült.



Kolera: Ezt a fajta dallamos német punk hatású főleg a Wizo-ra emlékeztető zenét nem nagyon játssza senki itt nálunk, sok ilyen zenét hallgattok, vagy ez jórészt spontán jön belőletek?

Johnny: Nagyon sok ilyet hallgatok, mert nagyon szeretem és igen jól látod nagy hatással van a számainkra az úgynevezett ,,deutsche punk” stílus. Természetesen hatással vannak a zenénkre azok a zenekarok, amelyeket én szeretek. Hogy a többiek mit szeretnek, majd elmondják ők. A számokat viszont én készítem ami nem azt jelenti, hogy ők ne szólhatnának bele, persze csak mértékkel. Kabóca például már írt is egy-két szöveget, amelyek majd következő albumon már szerepet kapnak.
Bab: Én kevesebb klasszikus punk zenét hallgatok, inkább a HC-t érzem magaménak. Hazánkban rengeteg jó zenekar van Pl.: Liberal Youth, Tango Underground, Another Way, STB. Néha azért jó egy kis pihentető zenét is hallgatni mint pl.: Colorstar, Másfél.
Kabóca: Én a punk mellett,( Alvin, Ht, Prosectura, Picsa stb ) nu, death és industrial metalt hallgatok, (Slipknot, Korn, Five Finger Death Punch, In Flames, Fear Factory stb) C.A.F.B., Dope, régi Csapda, Junkies, Depi, de pl szeretem a Vad Fruttikat, sőt a Belgát is! Szóval nem mondom magam kimondottan ennek - annak, hogy most "pank" vagyok, metálos vagyok, rocker vagyok. Nem! Zeneszerető vagyok. Viszont zenélni ilyet szeretek/tudok (nem tudok :D), mint az Alsóépület.

Kolera: Az első pesti közeli koncertetek mindjárt egy nagyobb megmozduláson lesz, a IV. Félresöpört fesztiválon fogtok fellépni. Hogyan kerültetek a fellépők közé és mit vártok a fesztiváltól?

Johhny: Főképp a dobosunk az illetékes szervezés ügyben. Ő szokta felvenni a kapcsolatot a helyekkel és a zenekarokkal. Tényleg Kabóca! Hogy is kerültünk mi ki a Félresöpörtre? :D
Kabóca: Facebookon láttam a fesztiválnak egy promóját, és próba szerencse alapon ráírtam egyik kedves zenész társunkra, a Punkie-s Jóri Ferire, valamint Vida Gerire, aki az Utópia nevű szlovák banda frontembére. Ők mondták: Próbáljuk meg miért ne?! Kis keresgélés után eljutottunk Hans Jürgen Kaiser főszervező úrhoz, és hát most itt tartunk. :) Ezúton is szeretnénk megköszönni a segítséget!
Johhny: Nagyon örülünk, hogy sikerült bekerülni a fesztiválra! Azt várjuk , hogy csináljunk egy jó bulit a közönség érezze jól magát és akkor mi is jól fogjuk!
Bab: Sajnos én nem bírok ott lenni a fesztiválon, Molnár Szabolcs (ex Dissect) barátunk nyomja majd helyettem. Jó bulizást!!!



Kolera: A Facebookon 450 rajongótok van, ami azért elég szép szám. Szerintetek mennyien ismerik közülük a lemezeteket és mennyien vennének részt egy Alsóépület koncerten? Mi a véleményetek erről a jelenségről és mennyire tudjátok az előnyeit a zenekar javára kihasználni?

Johnny: Ez az adat nem feltétlenül mutat valós képet. Sokan csak azért jelölik be a zenekart mert ismerik a tagokat közben meg nem is szeretik a punkzenét.
A lemezünket szerintem elég sokan ismerik olyan értelemben, hogy tudnak róla, hogy van. Az már egy másik dolog, hogy a rajta lévő számokat mennyire ismerik.
Egy jól meghirdetett koncertre szerintem max 15-20%-a jönne el a facebook-os rajongóinknak.
Nem vagyok oda az úgymond ,,éljük a facebook-on az életünket” jelenségért talán kicsit régimódi vagyok, viszont az internet nélkül nem tartana itt a zenekar. Ilyen szempontból sok előnye van.



Kolera: És akkor a kötelező záró kérdés, hogy milyen terveitek vannak az elkövetkező időszakra?

Kabóca: A tervek szerint továbbra is szeretnénk havi 2-3 bulit tolni, legalább szeptemberig novemberig, aztán ezzel párhuzamosan elkezdeni az új anyag felvételeit, mankóit. hogy ez mennyire jön össze, majd meglátjuk. Bizakodóak vagyunk :)
Johnny: Szeretnénk megragadni minden koncert lehetőséget, minél több és minél nagyobb helyeken fellépni. Illetve jövő tavasszal szeretnénk felvenni a következő albumunkat amelyről néhány számot már a Félresöpört Fesztiválon is fogunk játszani!
(campos)

Nincsenek megjegyzések: