Volt pofánk rákérdezni - Gulyás Band - Hengerlésre készen


A szolnoki Gulyás Band már 10 éve nyomja rendületlenül a dallamos punk rockot, ha valaki egy kicsit követi a koncerteseményeket, nagy valószínűséggel már találkozott a nevükkel és talán a zenéjükkel is. Az idei Punkhenger turné 8 állomásán bárki meggyőződhet élőben a csapat képességeiről, aki teheti nézze meg őket.



Kolera: Kezdjük a neveteknél, nem éppen egy tipikus punkzenekarnév a Gulyás Band. Inkább valami blues vagy régi hard rock csapat ugrott be róla első hallásra. Nem volt semmi ötletetek, vagy ez jónak tűnt akkoriban? 

Zombye: A név az fura történet mikor összehoztuk ezt a felállást akkor elkezdtük írogatni a számokat, mentek a próbák és ötletelgettünk sokat a zenekar nevén. Sok nevet próbáltunk kitalálni, de Mikinek, a dobosnak nem igazán tetszett egyik sem, míg egyszer Robi úgy jött le próbára, ha már egyik sem tetszik neki akkor legyen róla elnevezve és legyen a zenekar neve Gulyás Band. Persze ez sem tetszett neki de már csak azért is ez maradt. Aztán mi meg is szoktuk. (Nekem inkább lagzi zenekar jutna eszembe.)
Robi.: Igen,volt ilyen elég sűrűn: fellép még a Gulyás Band. Ki a f szom,mi van??? Jó ötlet volt így utólag! Voltak ötleteink, (egyre sem emlékszem) de Miki mindig azt mondta,hogy ez nem elég jó. Ezért kitaláltam hogy nevezzük el róla a zenekart, mint például a Rollins Band. A stílusban nem egy szokványos név és könnyen megjegyezhető…A többieknek tetszett. Azért egy kicsit elgondolkoztam rajta,hogy tényleg jó lesz e így, de végül így lettünk Gulyás Band.
Miki: Ha a többiek így emlékeznek akkor így volt.



Kolera: Nagyon tetszik, hogy teljesen egyéni stílusotok van a kezdetek óta, úgy játszotok jól megjegyezhető dallamos punkzenét, hogy semmi nyalóka vagy Kalifornia nincs benne, a gitározás pedig tanítanivaló. Meséljetek valamit a zenei múltatokról és csapat korai időszakáról.

Zombye: Én először 1996 környékén vettem meg az első basszusgitáromat (amivel még ma is játszom) és alapítottuk meg általános iskolás barátaimmal az első zenekarunkat. Zenei előképzés nem volt. Aztán egy középiskolás évfolyamtársamon keresztül ismerkedtem meg Mikivel aki jött hozzánk dobolni (Numbness) és Ő vele azóta is együtt zenélek.
A Gulyás Band kezdeteket nehéz felidézni, mert az év is mindig kérdéses volt számunkra. Zajlottak körülöttünk az események akkoriba, de nemrégen próbáltuk belőni az évet és nagy valószínűsséggel 2004 volt az alakulás éve.
Robi: Gyerekkoromban a dobolás érdekelt és a Hegesztőbrigádban kezdtem el dobolni. Gitározgattam is otthon néha. Aztán valahogy a gitár mellet maradtam és így én lettem a gitáros. Mindannyiunknak volt előtte zenekara mielőtt megalakultunk. A legelső zenekarban (Hegesztőbrigád) Katóval (első énekesünk) játszottam együtt nagyon sokáig. Zombival, Yokoval játszottunk más zenekarban együtt (Headup) ami párhuzamosan működött egy ideig a Gulyás Band-el. Mikivel is nagyon jóba voltunk,úgyhogy számomra egyértelmű volt a felállás. Valamikor 2004 ben kezdtük de máig nem tisztázott az év… 
Yoko: A korai időszakról nem sokat tudok mondani, mivel akkoriban még nem voltam a bandában, de pár koncertre eljutottam, mint néző, mivel a srácokkal játszottam más zenekarban (Headup), így szívesen mentem megnézni őket. (nagyjából tudtam a szövegeket is)
Miki: Gyerekkori szandaszőllősi barátaimmal kezdtem a zenélést. Jártam 1-2 évig dobtanárhoz egy fél évig csak kőművesbakon gyakoroltunk gumipárna helyettJ. Aztán Haska Peti haverom szólt hogy dobost keres az egyik iskolatársa (Zombye) és le is néztünk a próbájukra és a következőre le is pakoltam. Egykét tagcsere meg névváltozás után jött a Gulyás Band.




Kolera: Akkor vegyük sorba a lemezeket. Rögtön a 2006-os demótok jobbnál jobb dalokat tartalmaz, a zenekar hozta össze az összes nótát vagy a Sid -hez hasonlóan a régebbi zenekaraitokból (pl.Hegesztőbrigád) hoztatok magatokkal néhányat?

Zombye: Igen ezt a lemezt még a régi énekessel vettünk fel Katóval. Vannak rajta még hozott dolgok előző zenekarokból mint pl: a Vége a Politikusoknak, Kivert kutya, Mi kell más, Vesztes vagy a Numbness-ből. A többi szám az akkori közös szülemény volt.
Robi: 3­-4 szám már meg volt a korábbi bandákból, ezekkel kezdtük. A többit már a Gulyás Bandnek írtuk.




Kolera: 5 év viszontagságos időszak után 2011-ben Jobb világ címmel, új frontemberrel jelentek meg az új dalok, majd egy évvel később érkezett a következő anyag az Elmúlt kor, amely régebbi számokat tartalmaz. Volt olyan időszak akkoriban, amikor teljesen szünetelt a csapat és gondoltatok-e arra, hogy végleg feloszlassátok a zenekart? Meséljetek valamit arról, hogyan született ez a két lemez. 

Zombye: Igen 2006 nyarán Kató végleg kilépett a zenekarból (Pestre költözött) és érkezett helyére Kis Yokó. Aztán még az év végén megszűnt a Járműjavítós próbatermünk és csak 2007 eleje fele tudtunk beköltözni a Mester úti próbatermünkbe (ahol szolnoki zenekarok nagy része is próbált). Itt se volt az elején zökkenőmentes a dolog de egész jól kipofoztuk a próbatermet a végére. És akkor jött 2008.01.01. mikor reggel telefonáltak hogy leégett az egész épület. Gyújtogatás történt. Akkor ezután megint próbaterem keresgetés és csak szeptemberre találtunk újra. Ekkora már Csülökkel kibővülve 5-en kezdtünk próbálni. 2010 környékén ez a próbahely lehetőségünk is megszűnt és most vagyunk a mostani próbatermünkbe ami úgy néz ki hogy állandónak tűnik. Ezek a körülmények játszottak közre, hogy nem tudtunk nagyon előrehaladni ebben az időszakban (persze még ezek mellet még külföldi munkák + egyéb dolgok miatt is) A feloszláson sohasem gondolkoztunk mivel mi nagyon régóta barátok vagyunk, szeretünk együtt lenni együtt zenélni. Ritkábban tudtunk a zenekarral foglalkozni, de a feloszláson nem gondolkodtunk. 
Robi: Én úgy gondolom soha nem gondolkodtunk a feloszláson! Szünet az volt mert nem volt próbatermünk kb 1 évig?(előző leégett) 2006ban Kató elment. Elköltözött Pestre nem maradt ideje ránk sajna. (Néha feltűnik koncerteken olyankor mikrofont is ragad egy két számban.) Megszűnt az akkori másik zenekarunk a Headup. Onnan csábítottuk át Yokót a mostani énekesünket és Csülököt azóta volt gitárosunkat. Újratanultuk a számokat és próbáltunk, meg koncerteztünk. Közben Zombi elég mélyre ásta magát a házi „stúdiózás „világába, vett egy többsávos hangkártyát, vettünk dob mikrofont így született a Jobb Világ, mivel jól sikerült a felvétel gondoltuk a régi számokat is felvesszük jó minőségbe Yokoval.
Próbaterembe vettük fel az összes anyagunkat, sokszor éjszaka, mert napközben dolgoztunk. 
Yoko: Szerintem soha nem fordult meg egyikünk fejében sem hogy abbahagyjuk, mivel baráti társaság vagyunk így mindig találtunk valamit, amit csinálni tudtunk ( pl.: új számok írása, felvételre készülés) Miki: Valóban nem gondolkodtunk a megszűnésen, Mi tényleg egy baráti társaság vagyunk és nem csak a zenélés miatt jövünk össze.


Kolera: 2013 ismét újabb lemezt hozott, ez a "Poltika varázs". Szerintem az eddigi legjobb, legegységesebb lemezetek még akkor is, ha az Elmúlt koron van néhány kiugróbb dal. Ti hová helyezitek? Jól sikerültek a feldolgozások, bár én az "ETA" és a "Mindennek te vagy az oka" kb. ezredik változatát kicsit elcsépeltnek érzem még akkor is, ha az átlagnál sokkal jobban játszátok. Szerencsére a másik hárommal nincs ilyen probléma. Miért éppen ezeket a dalokat választottátok?

Zombye: Igen hangzásilag szerintem is ez az album lett a legjobb bár mivel mind a hármat saját magunknak kevergettük csinálgattuk így mindhárom közel áll hozzám. Ezt a két feldolgozást a kezdetektől játsszuk szinte (sőt előző zenekarainkkal is játszottuk) és az ETA az egyetlen ami mai napig is benne van a programunkba ("Mindennek te vagy az oka" is ha úgy adódik) és ezért gondoltuk, hogy vegyük fel őket.
Robi: Számomra ugyan olyan jó, mint a Jobb Világ, vagy az Elmúlt Kor, azért mert kicsit mind a 3 különbözik egymástól. Feldolgozásokat játszottuk koncerten, mikor kevesebb számunk volt. Szeretjük ezeket a feldolgozásokat, és volt rá lehetőségünk felvegyük őket. Egy Etát nem lehet kihagyni bármennyire elcsépelt… :) A Bad Religiont érdekességnek szántuk magyar szöveggel. A Sidet régebben játszottuk koncerten a régi énekessel. A Csita mindig szerepel a koncertprogramunkban, ha Kisújszállás környékén játszunk. Ezért vettük fel ezeket a számokat
Yoko: Szerintem technikailag és minőségben is ez lett a legjobb lemez. Próbáltunk minél többet kihozni belőle, igazság szerint ez Zombye és Robi érdeme mivel Ők ültek hajnalokig a monitor előtt.
Az ETA és a Mindennek te vagy az oka, másoknak elcsépelt lehet, Én szeretem (énekelni). Régebben egy demóra felvettük már őket, de az a felvétel elég kezdetleges volt, gondoltuk felvesszük jó minőségben.         
Miki: Nekem mind 3 album tetszik nem tudok különbséget tenni közöttük. ETA-t azért játsszuk mert szeretjük és kell. 


Kolera: Már volt szó erről egy másik zenekar kapcsán, de tőletek is megkérdezem, milyen a koncerthelyzet ott Szolnokon és környékén? Láttam, hogy játszotok néha nevesebb zenekarok előtt, ki lehet mozdítani az embereket, vagy nehéz eset? Milyen zenekarokkal vagytok a legjobb viszonyban? Játszottatok már Pesten nagyobb Düreres fesztiválokon és klubokban és vidéken is megfordulatok jópár helyen. Melyik bulikra emlékeztek vissza legszívesebben? Vannak vicces sztorijaitok, amelyek elmesélhetőek?

Zombye: Hát a 90-es években nagy underground élet volt Szolnokon. Punk cirkusz, Klub koncertek Killerbe péntek szombat, Torkolat, Rock-Disco, Május-1 fesztivál. Minden zenekar megfordult Szolnokon, és sok szolnoki zenekar volt. Majd a 2000-es évek közepétől talán egyre jobban megszűnt ez. Nem volt hely ahol normálisan, huzamosabb ideig koncertet szerveztek volna. Most egy másfél éve megint kezd beindulni az élet a „Váróterem” beindításával amit kimondottan fasza kis klub koncertezős hely. Mindenféle nagyobb zenekar jön és mellette sok kis zenekarnak is lehetőséget adnak, hogy játszanak nagyobb banda előtt ha lehetséges, vagy aki úgy érzi az önálló bulit is szervezhet. Punk zenekarok is jöttek PICSA, Prosectura, Rózsaszín pitbull, Fegyelmező Részleg, Auróra …, nem lehet panasz erre.
Két „Nagy Karácsonyi Punkünnepen” játszottunk a Dürerbe és mind a kettőn nagyon jól éreztük magunkat, nagy öröm volt, hogy bekerülhettünk.
Egyszer Yoko koncert előtt eltűnt mire feljött a színpadra már jól állt (mint kiderült valakivel bepálinkázott) a koncert végére betekerte magát a mikrofon kábellel és nyomot egy „Hallelúja testvéreim”-et elköszönés képen. Mai napig nem tudjuk mi volt ez? De még ő sem J
Robi: Utóbbi 2 évben egész jó nem panaszkodunk, de volt olyan időszak,hogy egyáltalán nem volt fellépési lehetőség. Most tudnak játszani nagyobb zenekarok is Szolnokon és sokszor  lehetőséget is kapunk előzenekarként. Ez sokat lendít a rajtunk. Ha nevesebb bandák jönnek akár 100-200an is elmennek koncertre,ha mondjuk csak mi játszunk vagy más amatőr banda akkor lényegesen kevesebben. Mondjuk ezen nem kell csodálkozni.
Minden zenekarral  jóba vagyunk én úgy gondolom,de neveket nem írnék mert úgy is kihagynék valakit. J
A Düreres Bulik nagyon jól sikerültek.
Talán Szolnokon a Frakkba mikor először játszottunk profi hangosításon. Vicces történet? Hát nem tudom általában egymást szívatjuk egymáson röhögünk…nem jut eszembe egy sem talán a többiek írnak valamit.:)
Yoko: Szolnok fejlődő tendenciát mutat kb. Másfél-két éve. Ha nem is sok helyen, de egy biztos hely van, ahol nem csak nagy zenekarok léphetnek fel, hanem amatőr zenekarok is. Szerencsénkre sikerült néhány nagy zenekarral is játszani, és úgy tűnik, hogy egyre többen igénylik a koncerteket (néha többen-néha kevesebben).
Volt amikor öten voltunk a zenekarba a kocsmáros fizetett négy korsó sört mondtuk hogy 5-en vagyunk, ő erre „majd szét osztjátok”. 
Miki: Kicsit olyan mintha háttérbe szorulna a műanyag zene és egyre többen járnak élő zenés (és nem lagzi zene) koncertre, a környéken is egyre több helyen szervezgetnek kocsmába koncerteket ami régebben nem volt jellemző.
Vicces sztori: Robi egyszer elaludt gitározás közbe az utolsó 3 számon, de nem hibázott. Biztos fáradt volt.



Kolera: Igen nagy lehetőséget kaptatok a szélesebb körű ismertségre azáltal, hogy bekerültetek az ősszel induló Punkhenger turnéra. Mit vártok a turnétól, tudjátok-e már mennyit játszhattok, best of programmal készültök vagy az utolsó lemez dalait nyomjátok inkább? 3 év alatt 3 lemez, folytatódik a sor 2014-ben is? Vannak már új dalaitok? Milyen jövőt képzeltek el a zenekar számára, mit szeretnétek még elérni?

Zombye: Igen szerintünk is nagy dolog ez a zenekar életében, és meg is próbáljuk kiélvezni. Hogy mit várunk? Szerintem játsszuk amit eddig is, aztán majd elválik. Új lemez az idén biztos nem lesz az idő miatt. Persze íródnak az új számok, 4 szám már teljesen kész van, de a szövegek is már nagyjából meg vannak, csak majd idő kell a kidolgozásukhoz.  2015-re tervezzük a felvételt. Ha még idén belefér akkor még egy „videoklipet” szeretnénk csinálni az „Így nőttünk fel” című számra.
Robi: Fasza lesz!!! Az különösen jó,hogy Székesfehérvár kivételével még egyik városban se játszottunk. Jól fogjuk érezni magunkat a turnén abban biztos vagyok. Gondolom 30-40 percet játszunk. Mindig Best of-ot játszunk, kb 40 számunk van és a régebbi számokat sem akarjuk kihagyni.
Nem lesz idén új lemez,de jövőre igen. 4db szám már teljesen kész van. Jól mennek a dolgaink mostanában ilyesmi jövőt szeretnék mint a jelen. Jó lenne ha játszhatnánk egy két nagyobb nyári fesztiválon,meg  természetesen minél szélesebb körbe megismernének minket…
Yoko: Nagyon örültünk, hogy sikerült, szerintem nagy dolog egy zenekar életében az első turné. Álmomban sem gondoltam volna, hogy egyszer turnéra megyek, fiatalkorom két nagy kedvenc bandájával. A koncertprogramot már összeírtuk (régi és új dalok egyaránt) és négy koncerten kipróbáljuk, aztán gőzerővel toljuk a turnén.
Miki: Célok: Kifizessem a lakáshitelem J A jövőbeli célok az új autó J A viccet félretéve:  Szerintem is biztos nagyon jó lesz a turné. Megpróbálunk maximumot kihozni magunkból. Új lemez lesz, folyamatban van a dolog, íródnak a számok, ahogy időnk engedi úgy csináljuk.








Nincsenek megjegyzések: