ASSIMILATION - Punk feldolgozóipar


Jelen pillanatban a várpalotai Assimilation talán a legismertebb magyar punkfeldolgozásokat játszó zenekar, nagyrészt a 80-as évek dalait játsszák felturbósítva, néhány 90-es nótával megspékelve. A számok rögzítése folyamatban van, rövidesen mindenki meghallgathatja a végeredményt, addig is aki teheti nézze meg őket élőben. A kérdésekre a csapat énekese és egyben dobosa Kisgolyó válaszolt.



Kolera: Szinte minden zenekar játszik valamilyen feldolgozást, sokan játszanak 80-as évekbeli dalokat is, de tudomásom szerint ti vagytok az egyetlen aki ezt fő profilként csinálja. Honnan jött az ötlet, hogy kéne egy ilyen banda?

Kisgolyó: Az ötlet eredetileg nem 80-as punk volt csak mivel az alapító dobosunk(Eszes Bence) elhagyta a zenekart ezért úgy döntöttünk hogy váltunk az évjáratban! A zenekar legelőször másfajta zenéket játszott olyanokat mint pl:.Hatóságilag Tilos,Graveyard at Maximum,Buttholes, stb... Azért ezeket a zenéket választottuk az elején Bencével mert ezeket nagyon szerettük játszani!!! Bence kiválása után bekerültem a dobok mögé(az alapításnal gitár ének poszton jeleskedtem) és ekkor fogalmazódott meg a kérdés hogy mi legyen és ekkor esett a választás a 80-as 90-es punk zenékre!!!



Kolera: Elég sok zenekar leragad az ETA, Mindennek te vagy az oka, Kézigránát hármasnál, pedig rengeteg jó dal született abban az időben. Ezeket ti is nyomjátok, de a sok nóta között akad jó néhány olyan, amelyet senkinek sem jutott eszébe eljátszani. Hogyan választottátok ki a dalokat?

Kisgolyó: Természetesen mi is ezekkel a számokkal kezdtük a repertoárt de hamar rájöttünk hogy ha komolyan szeretnénk csinálni akkor több nótát kell megcsinálni!!! Én mindenképpen szerettem volna olyan nótákat is játszani ami nem folyik a csapból!!!Régebbi zenekaromba is játszottunk már egy két 80-as muzsikát ezért az átállás nem volt nehéz!!! A dalokat általába úgy választjuk ki hogy mindenki hoz valami kedvencet és amelyik könnyebben megcsinálható azt előbbre veszzük amelyik kicsit nehezebb és több idő kell azt akkor próbáljuk meg összerakni amikor van idő!!!

Kolera: Minden koncerten ugyanaz a program, vagy időnként frissítitek?

Kisgolyó: 1év alatt( azóta játszunk 80-as zenét) sikerült összehoznunk egy 17 számos repertoárt és általában mindig ugyanazokat adjuk elő! Tervezünk még egyszer ennyi számot gyártani hogy tudjuk cserélgetni koncerteken csak hát nem olyan egyszerű néha a számok minősége miatt!



Kolera: Mindegyik tag kedveli a korszak zenéjét, vagy esetleg van akinek más az ízlése és csak kisegít?

Kisgolyó: Roli( Gitár ) és Zsolti( Basszusgitár ) élnek halnak ezekért a zenékért!!! Én is nagyon szeretem őket hallgatni is meg játszani is de nekem nem ez a fő irányzatom!De úgy érzem hogy ez a zenekar nagyon összekovácsolódott stílusilag mert én sem abban a stílusban dobolom el a számokat mint ahogy mondjuk a 80-as években dobolták hanem kicsit felturbózva!

Kolera: Ketten a Viadukt nevű csapatban játszotok, az Assimilation ez egy mellékzenekar, vagy ugyanolyan fontos, mint a másik?

Kisgolyó: Mivel nekem a Viadukt a legelső zenekarom, így az áll a fontossági sorrendben elöl! De ez nem azt jelenti hogy az Assimilationt elhanyagolom! Például most ősszel turnézik a Viadukt jövő tavasszal az Assimilationnak szeretnék megszervezni egy kisebb túrát!



Kolera: A koncertezést gondolom nagyrészt csak úgy tudjátok megoldani, ha mindkét zenekarotokkal játszotok, mert ha jól látom a Viadukt nem egy otthonülős csapat és kettészakadni nem tudtok. Mennyit tudtok koncertezni és milyen emlékeitek vannak a bulikról?

Kisgolyó: Nem feltétlen!!! Úgy sose szervezünk bulit hogy fedés legyen a 2 zenekarba és általába nem játszik együtt a 2 zenekar!! Csak akkor megyünk egy helyre ha több zenekar kell mert a 2 banda elfér egy autóban! Mivel a Viaduktból és az Assimilationból 2 tag ugyan az kicsit hülyén néz ki hogy lemegy a Zsolti az Assimilationból feljön helyette a Dávid a Viaduktból és máris mehet a buli csak más stílusban. Ezért is szoktuk úgy csinálni hogy ha a Viadukt épp nem koncertezik akkor az Assimilationnal zúzunk! Ezt azért könnyű megoldani mert mind két zenekarnak én szervezem a bulikat



Kolera: Melyik dalok jönnek be legjobban az embereknél és melyek azok, amelyeket láthatóan nem ismernek annyian?

Kisgolyó: Nyilván az Eta ill. a 88-as Csoport számok mindenkinek nagy kedvencei de vannak olyan nóták amiket a közönség nem nagyon ismer, ilyenek pl.Modells:Bűnhődés, 82-es Körzet:Gyújtsuk Fel, Fixa Idea:Bolondnak áll a világ...

Kolera: Elég furcsa nevetek van, nem mondhatnám, hogy egy csupa magyar dalokat játszó zenekarhoz illene. Miért éppen Assimilation?

Kisgolyó: Ez egy marha vicces sztori Mikor még Bence volt a dobos akkor gondolkodtunk neveken de semmi használható nem jutott eszünkbe!!! Mivel tudtuk hogy csak feldolgozásokat fogunk játszani ezért mondtam a Bencének hogy írja be a google fordítóba hogy felsolgozás Ezeket dobta ki:processing,adaptation,conversion,elaboration,ASSIMILATION Ezek közül az Assimilation tetszett a legjobban.



Kolera: A 80-as évek dalai közé belekevertek néhány 90-es évekbeli számot is. Miért? Az nem jutott eszetekbe, hogy csinálhatnátok egy teljes programot annak a korszaknak a dalaiból is?

Kisgolyó: Valóban több a 80-as mint 90-es nóta de én törekszem arra hogy mind 2 évtizedből egyaránt játszunk nótákat, mert mind két korszak hordoz szép számban jó dalokat.



Kolera: Elég sok gyenge minőségű és/vagy érthetetlen szövegű felvétel maradt abból a korszakból, lenne olyan szám, amit szívesen játszanátok, de nem értitek a szövegét, vagy eleve ezekkel nem is foglalkoztok?

Kisgolyó: Sajnos vannak olyan dalok amikkel meg kell küzdenünk a minősége miatt, de hála istennek a szövegben segít nekünk az internet a hangokat meg addig addig szugeráljuk amíg nem tudunk egy olyan sémán elindulni aminek van valami köze a nótához! Ha ez megvan akkor hozzá rakjuk a magunkét és kész is a FELDOLGOZÁS! Hiszen nem fontos ugyanúgy játszanunk!

Kolera: Akartok a dalokról felvételt készíteni, vagy úgy vagytok vele, hogy aki akarja úgyis meg tudja hallgatni az eredeti előadóktól?

Kisgolyó: Neki álltunk már! a dob sáv meg is van csak marha lusták vagyunk folytatni és valószínű hogy újravesszük az egészet és csak azok a nóták kerülnek fel amiket nem játszik semmilyen zenekar! Természetesen kereskedelmi forgalomba nem hozzuk a szerzői jogok miatt!



Kolera: Milyen koncertjeitek lesznek a közeljövöben és van-e még valami érdekes, amit még megosztanátok az olvasókkal?

Kisgolyó: Novemberben lesz 3 koncertünk 14.-én csatlakozunk a Viadukt turnéhoz Szerbiába aztán 29.-én 2 koncertünk is lesz egy nap 20:30 kor Mecséren játszunk a Hétköznapicsalódásokkal 23:00 kor pedig a Várpalotán megrendezésre kerülő lll. Punk Cover Night elnevezésű rendezvényen lépünk fel a Brigantik és a Lopunk társaságában! Köszönöm Szépen a Kérdéseket!!! Az olvasóknak pedig azt üzenem, hogy:Lájkoljatok minket a facebookon Assimilation: Roli:Gitár,Vokál Zsolti:Basszusgitár Kisgolyó:Dob,Ének




Nincsenek megjegyzések: