VIADUKT - Turné előtt



A várpalotai Viadukt zenekar rövidesen őszi turnéra indul, ezen kívül megjelent egy Ep-jük Világkép címmel. Ezek az események adták az apropóját az interjúnak, amelyet Kisgolyóval a csapat dobosával készítettünk.



Kolera: Sokan csak a nemrég megjelent EP kapcsán hallottak rólatok először, pedig a Viadukt nem éppen mai zenekar. Meséljetek valamit a korai időkről és hogy miképp jutottatok el idáig.

Kisgolyó: Szerintem elég sokan ismertek minket a lemez előtt is ( legalábbis a megyénkben) hiszen a Viadukt egy elég aktív zenekarrá nőtte ki magát az elmúlt 4-5 évben!A zenekar 1998-ban megalakult,de ez a formáció hamarosan csődöt is mondott, aztán 2005 ben Akela (basszusgitáros) összerántotta a bandát ismét!Ezzel a formációval lenyomtak egy-két koncertet,de gitáros poszton cserére volt szükség egyéb elfoglaltságok miatt (Ekkor szálltam be én a zenekarba 2006-ban)! Viszonylag sokat koncerteztünk az elkövetkezendő két évben több felé,és a régi gitáros visszatért a zenekarba énekes pozícióba! 2008-ban rögzítettünk egy 6-7 számos garázsfelvételt amit csak úgy magunknak meg a haveroknak készítettünk! Aztán 2009-ben elmentünk a Végállomás Recording-hoz és ott rögzítésre kerül a 4 számot tartalmazó Döntsél Már Ep ami azért már sokkal hallgathatóbb minőségben jelent meg,mint garázsfelvétel! Ezekeben az években nem volt olyan sok koncert,de viszont tagcserék azok akadtak sajnos! 2010-2011 ben a zenekar szintén keveset koncertezett munkahelyi elkötelezettségek miatt,de 2012-ben beindult a szekér! Sajnos Akela (basszusgitár)elhagyni kényszerült a zenekart a munkahelyi elkötelezettségek miatt,de hamar találtunk egy másik basszusgitárost,és folytattuk tovább a koncertezéseket. 2012 őszén lenyomtunk egy mini turnét a Végállomás zenekar társaságában! 2013-ban ismét elég sokat koncerteztünk az országban és külföldre is sikerült kijutnunk (Szlovákia). 2014 tavaszán megjelent a Világkép c. Ep, amit márciusban egy kisseb túra követett( Itt már Szerbiába is kijutott a zenekar) Jelenleg itt tartunk most, és ősszel ismét Túrnézni indulunk a Sidol zenekarral.




Kolera: Világkép címmel jelent meg a Viadukt új korszakának első anyaga. Hogyan született meg a lemez? Mondjatok valamit a rajta szereplő dalokról, a felvételről és a arról, hogy hogyan fogadta a közönségetek

Kisgolyó: A Világkép felvételeit tavaly nyáron kezdtük el egy várpalotai házi stúdióban csak sajnos nagyon sokáig elhúzódott a felvétel a sok munka és a sok koncert miatt!!!Ezért tehető a megjelenés 2014 márciusra A lemeznek a nótái elég vegyesek,hiszen van benne régi nóta 2007-ből és 2009-ből,de a többi viszonyleg új dal amit a közönség nem nagyon hallott még tőlünk! A közönség nagyon jól fogadta a lemezt pedig ez a Viadukt például nem az a Viadukt ami mondjuk 2009-ben színpadra lépett Sokkal dallamosabb sokkal ehetőbb.




Kolera: Várpalota és egyáltalán az egész Bakony térsége régóta punk és hc központnak számít sok zenekarral és aránylag sok koncerttel. Milyen viszonyban vagytok a többi ottani csapattal, van-e összetartás, milyenek a koncerthelyek és milyen a bulik hangulata?

Kisgolyó. Nagyon jó kapcsolatot ápolunk az összes zenekarral,úgyis mondhatnám, hogy Várpalotán a zenekarok egy nagy családot alkotnak,mindenki segít mindenkinek mindenki meghallgatja a másik kritikáját tanácsát!!! A koncertek palotán és a Bakonyba változóak !vannak nagyon jó buli viszont vannak olyanok is amikor van kb. 10 ember és már annak is örülünk!Ennek az okát nem tudom hogy miért van hiszen ha hívunk egy nagyobb zenekart magunkkal akkor sincsenek olyan nagyon sokan!Visont annak ellenére hogy kevesen vagy sokan vannak az garantált hogy a hangulat marha jó!




Kolera: Nem sok zenekar van, amelyik turnékat tud lebonyolítani, tavaly ősszel is megcsináltátok és idén újra elindultok a fehérvári Sidol társaságában, nehéz egy ilyet összehozni (főleg, hogy határon túli helyek is vannak benne), vagy csak eltökéltség és szorgalom, avagy ismeretség kérdése?

Kisgolyó. Elég nehéz lebonyolítani egy ilyen koncert sorozatot úgy hogy minden rendben legyen( cuccok,helyek,anyagiak stb...) Főleg úgy hogy a jelenlegi basszerosunk 3 műszakban dolgozik! Az állomásokat többnyire úgy választottam meg hogy ott a nevünk ne legyen annyira ismeretlen szóval csak olyan helyeket választottunk ahol már zenéltünk ezelőtt!!! Legfőképp eltökéltség és szorgalom kérdése nálunk a koncert szervezés mivel olyan nagyon még nem ismert a zenekar hogy mondjuk külföldre elhívjanak minket!




Kolera: Miért éppen a Sidolt választottátok turnépartnernek?

Kisgolyó: A Sidol zenekarral az utóbbi időben nagyon jó kapcsolatot ápolunk!A srácok hasonló zenét játszanak mint mi és emberileg is nagyon ott vannak a szeren és mindössze 20 km választja el a 2 zenekart egymástól!




Kolera: Ha jól látom a Duna másik oldalára nem merészkedtek át, a távolság az oka, vagy nem találtatok megfelelő fellépési lehetőséget?

Kisgolyó: A távolság a helyek feltételei és az ismeretség! Mivel nem tudjuk mennyien ismernek minket arra fele nem nagyon merünk elmenni kapubelépős rendszerrel fellépni mert mondjuk Debrecen vagy Kazincbarcika ahhoz messze van hogy 10-20 leutazzunk és 10-20 embernek játszunk




Kolera: Mivel elég sokat koncerteztek, jó rálátásotok van a magyarországi viszonyokra. Én úgy vettem észre, hogy nem túl rózsás a helyzet, általában kevesen járnak koncertekre, nem csak punk szinten, hanem egyáltalán az élőzenére sincs akkora kereslet, mint 3-4 vagy akár 10 éve. Nektek mi a tapasztalatotok ezzel kapcsolatban?

Kisgolyó. Sajnos 10 éve még nem vagyok aktívan a zenei életbe de azt alá tudom támasztani hogy sokkal kevesebben vannak most a koncerteken mint mondjuk 3-4 vagy akár 7-8 éve!Azt veszem észre hogy sokan csak akkor jönnek el egy koncertre(itt nem csak a sajátunkra gondolok) ha nincs belépő!Ha már valamennyit fizetni kell érte akkor inkább nem mennek!Persze ez nem igaz a híresebb zenekarokra!




Kolera: A Világkép EP egy jó alap a folytatáshoz, születnek-e újabb dalok, mikorra terveztek újabb lemezt, milyen terveitek vannak koncertek terén és úgy általánosságban?

Kisgolyó: Születnek az új dalok csak nagyon lassan mert a Viadukttal párhuzamban van mind a három tagnak zenekara illetve ami a legtöbb időt elveszi az a munka és az embernek nem mindig úgy forog az agya ahogy szeretné Természetesen lesz lemez csak az idejét nem tudom megmondani de remélem minél előbb( a jó munkához idő kell ) Koncertek kapcsán meg szeretnék tavasszal is egy kisebb túrát összehozni!

Köszönjük az interjút!

Viadukt Fb oldal





Nincsenek megjegyzések: