Vogon Ultramarines - Világot utálók, undergroundot építők


A Vogon Ultramarines másfél éve szerepelt itt nálunk, azóta sem lustálkodtak, megjelent "Utálom a világot" címmel a bemutatkozó anyaguk és igyekeznek a nem túl kedvező körülmények ellenére minél több koncerten és fesztiválon megjelenni. A kérdésekre Jürgen a csapat gitárosa válaszolt, aki nem mellesleg a hazai punk közeg, vagy, ha úgy tetszik underground egyik legtevékenyebb figurája.





Kolera: Több, mint egy év eltelt az utolsó interjú óta, gondolom azóta történt veletek egy s más, legfontosabb, hogy megjelent a debütáló lemezetek Utálom a világot címmel. Egyszerű rajongóként nézve külalak és tartalom tekintetében is egy jól sikerült anyag. Hol és hogyan készült, mennyire vagytok vele elégedettek és változtatnátok-e rajta valamit így utólag, mai füllel hallgatva.

Jürgen: Mi nagyon elégedettek vagyunk az anyaggal. Komlón vettük fel Peti András segítségével (Cet), aki egy nagyon jó hangmérnök és egy professzionálisan felszerelt stúdióval rendelkezik ott. A hangzás ugyan nem a ma megszokott, de ami elkészült, azon rengeteget dolgoztunk, hogy úgy szóljon, ahogy most szól. GH sok időt töltött a stúdióban és sok-sok sört ittak meg, amíg ez ilyenre sikerült. Sajnos az anyagi keretek adottak voltak. Egy művész soha nem mondhatja azt, hogy ez most így tökéletes, így például vannak nóták, amikben rövidebb a szóló, vagy valami más lett rövidebb, de ez már így marad. Több dalt is kihagytunk, amit szerettünk volna felvenni, de ennyire volt keret. lemaradt például a Jelentsél fel című dal is, ami mondjuk inkább a kidolgozatlansága miatt nem szerepel az anyagon. Ennek a lemeznek így kellett szólnia. Ezek vagyunk mi. Nem akartuk tovább húzni a megjelenést, így is rengeteg próbálkozás, próba felvétel, idő és energia volt az egészben, mire eljutottunk idáig.




Kolera: Nem spóroltatok a dalokkal 17-et pakoltatok fel a cd-re, ezek között vannak nóták a régi csapataitoktól (PHC Negatív, Qdarc) és újabb közös szerzemények, na és persze feldolgozások. Hogyan döntöttétek el, hogy ezek milyen arányban legyenek a lemezen? Voltak ebből viták, vagy könnyen dűlőre jutottatok?

Jürgen: Nem nagyon voltak ilyen viták. Mindenki hozott a múltjából dalokat és ezek lettek azok amiket teljesen magunkénak érzünk és nem is nagyon akarunk rajta változtatni már. A két Exploited feldolgozás pedig az utolsó pillanatban dőlt el, hogy fent legyen a lemezen, de bántuk meg. Jenci akkor csatlakozott a zenekarhoz, tehát neki teljes vakrepülés volt a felvétel pár próba után, de mi sem bizonyítja jobban a tudását, mint, hogy ilyen minőségben képes volt feldobolni a teljes anyagot. Úgy gondolom, hogy le a kalappal előtte.




Kolera: Koncerteken hallottam tőletek olyan számokat, amelyek nincsenek rajta a cd-n, mi lesz ezeknek a sorsa, kidobjátok, vagy felkerülnek a következő lemezre?

Jürgen: Nagyon szeretnénk, ha össze tudnánk hozni egy EP-t, vagy egy teljesen új lemezt, amin ezek a dalok is szerepelni fognak majd. A mögöttes okok, amiért még nem jöttünk ki ezzel az anyaggal sajnos elég prózaiak: ET közben külföldre költözött hosszas megoldáskeresés után és nem tudtuk neki azt mondani, hogy maradjon, mert lássuk be, annyi pénzért, amit itthon kapott, nem lehet megélni és zenélni is egyszerre. Ez és az anyagi lehetőségek erősen befolyásolják azt, hogy mit tudunk megoldani.




Kolera: Akkor beszéljünk a feldolgozásokról, szerepel itt két népszerű Exploited dal magyarul és a Vigi által legjobban rühellt Auróra lemezről, a Keserű cukorról az Aranyketrec. Egyikre sem mondhatnám, hogy egyértelmű feldolgozásdalok, miért ezeket választottátok?

Jürgen: Az Exploited dalok az én kedvenceim voltak és behoztam a zenekarba. Nagyon szeretem őket játszani és nekem valahol ezeknél a daloknál kezdődik el az, ami belőlem jön. Az Auróra dal pedig GH személyes kedvence volt, ami aztán átment a köztudatba. Vigi nem játssza , mi pedig nagyon szeretjük. Szerintem jobb is, mint az eredeti.




Kolera. A Gulyás Band-től is megkérdeztem már,de tőletek is megkérdezem, hogy a Mindennek te vagy az oka című CPG/88-as Cs. dal több századik feldolgozása miért volt annyira fontos számotokra? Én őszintén szólva bármelyik saját dalotoknak jobban örültem volna.

Jürgen: Ez az én bűnöm. Igen ezt a dalt már boldog-boldogtalan eljátszotta, de nekem akkor is személyes kedvencem. Volt már róla szó, hogy megtanuljuk a teljes CPG/88-as csoport repertoárt és  váltogatjuk a betéteket, mert rá vagyunk kényszerülve arra, hogy elővegyünk régi klasszikusokat. Tudom, hogy hülyén hangzik, de a közönségnek erre van igénye. Erre jönnek be, erre mozdulnak meg. Logikus volt, hogy a lemezre is feltegyük. Mi lennénk a legboldogabbak, ha saját nótáinkat is üvöltené a közönség. Viszont ezek akkor is megkerülhetetlen slágerek.Van még ilyen sok: Kézigránát, ETA, Zuhanj te bombázó stb. Egyszer majd kérdezd meg Tizit, hogy mennyire szereti játszani a bombázót és mi lenne, ha nem játszaná.



Kolera: Pesten is szoktatok játszani és vidéken is jó pár helyen megfordultatok, milyenek a koncertlehetőségek manapság, milyenek a helyek és a látogatottság, vannak-e nagy különbségek vidék és Budapest között? Ha szar a helyzet mivel lehetne javítani, ha jó, mivel lehetne még jobbá tenni?

Jürgen. Nagyon keveset koncertezünk és ez nem azért van, mert nem akarnánk. Sajnos az van, hogy fizetni még benzinpénzt sem akar senki, nekünk meg nincs miből koncertezni. Vidéken, ha tudnak róla az emberek mindig többen vannak, mert nagyon kevés a program egyébként és ki vannak éhezve. Pesten viszont alig tudod megmozgatni az embereket. A nagyobb zenekaroknak talán, de nekik is egyre kevésbé. Hogy mivel lehetne jobbá tenni? Fel kell építeni újra a mozgalmat. Erről szól a teljes Nem Pop Underground, amit csinálunk. Össze kell fogni és a saját hajánál fogva ki kell rángatni a teljes hazai undergroundot abból a posványból, amibe beleragadt. Nézd meg a Metal Hammert, ami valamikor a kirekesztett rockzenét karolta fel, most pedig kirekeszti a számára nem szimpatikus rockzenét. Változik a világ. Régen elég volt annyit tudni, hogy punk koncert lesz és egy csomó ember megjelent, mert érdekelte. Most ennyi nem elég már. Fel kell rázni a közösséget, mielőtt azt látjuk majd, hogy mindenhol sorozatgyártott egynyári "sztárok" vannak csak és kiszorítanak mindent és mindenkit. Nézd meg hova fejlődött a 36-os, vagy a Félresöpört fesztivál. Nem igaz, hogy a punk halott lenne. Csak megváltozott. Egy csomó fal ledőlt és kiderült, hogy ami mögötte van, az mégsem kell. Ma már nem tudsz olyat csinálni, amivel átütöd az ingerküszöböt. Régen egy csirkedarálás simán ikonikus alakká emelt, mert Te meg merted csinálni. Ma legfeljebb pár habzó szájú állatvédő verné erre a nyálát, de semmi több. Ahogy Pozsonyi is fogalmazott, Deák Bill még azt énekelte, hogy "hosszú lábú asszony, levegőt az orrodon vegyél", ma ezt elintézzük annyival, hogy "kapd be a faszom".Egy csomó fiatal és jó zenekar van, akik ebben a győzikés világban közel sem jutnak a közönséghez. Ez egy hosszabb történet lenne végig elemezni. Lassan indul a rádiónk, lassan lesz fanzine megint, lassan kész a stúdiónk, kiadónk és bizony oda fogjuk tolni az undergroundot az emberek arcába.



Kolera: Nemrég kijött egy 8 dalos split koncert EP, amelyen ti és a The D.I.Y. szerepel 4-4 dallal, amelyet a 10. SZ.A.R. fesztiválon vettetek fel. Milyen volt a buli és honnan jött az ötlet, hogy ezt kiadjátok?

Jürgen: Kizsó ötlete volt én pedig örültem. Ő ajánlott be bennünket a SZ.A.R. fesztiválra is, ami egy nagyon jó buli volt. Őszinte tiszteletem a szervezőknek, hogy ennyi ideje fenntartják. Kizsó egy nagyon jó ember és nagyon jól látja a dolgokat. Talán azért is mondom ezt, mert sok dologban egyet is értünk (hehe). Mostanában sokat dolgozunk együtt és segítünk egymásnak. Volt, hogy beugrottam a D.I.Y.-be basszusozni, amikor Matyi beteg volt, de olyan is, hogy felugrottam pár nótára gitárral hozzájuk. Szerintem ennek lesz folytatása valahogy.



Kolera: Vannak-e már új dalok, mikor lesz körülbelül új lemez, Milyen koncertterveitek vannak az elkövetkező időszakra.

Jürgen: Van egy csomó új ötlet, vannak kész dalok is, de, hogy ebből mikor lesz hangzó anyag, az még a jövő egyik nagy kérdése. Nagyon nehéz úgy dolgozni, hogy a zenekar tagjai egymástól ilyen távolságban vannak. ET ugyan elég gyakran hazalátogat, de próbálja úgy időzíteni, hogy fellépéseken legyen itthon. Így pedig elég lassan haladunk. Szeptemberben két koncertünk is lesz. Játszunk Sándorfalván a Punkfesztiválon és Komlón is csinálunk egy bulit a Zrínyi klubban. Utána meg majd kiderül. 

  
Vogon Ultramarines FB oldal

Vogon U. youtube csatorna

Nincsenek megjegyzések: