Volt pofánk rákérdezni - Káosz és Borzalom - Sötét Nógrád támadásban




Az utóbbi fél évben igencsak felpörgő jobbágyi illetőségű Káosz és Borzalom street punk trió nemrégiben jött ki debütáló anyagával. Erről és a zenekar egyéb dolgairól számoltak be a csapat tagjai. Következő nagyobb megmozdulásuk a IV. 36 Órás Feszt-en lesz, ahol április 10-ről 11-re virradóra 3.00-kor lépnek a színpadra.




Kolera: Mesélj valamit a zenekar kezdeti időszakáról, honnan jött a zenekar alapítás ötlete, mióta játszotok a hangszereiteken, játszottatok-e előtte más bandákban?

Lenin: Hát ez egy vicces történet ami még 2013 nyarának a végén történt. Danikával ültünk a kocsma mellett iszogattunk, zenét hallgattunk, egyszer vége lett az egyik számnak Danika erre megszólalt Káosz és Borzalom. Mire én bazdmeg ez jó lenne zenekar névnek, Danika válasza csináljunk egy zenekart és így alakult meg a Káosz és Borzalom. körülbelül egy évig csak ketten próbálkoztunk, mivel akkori basszerosunknak volt másik zenekara is, aztán nem igazán járt próbákra. Én mondjuk 6 éve dobolok.
Dani: Jaja így történt, de végülis csak összehoztuk ezt. Én már 7 éve gitározok, meg Leninnel együtt zenéltünk egy másik zenekarba is, csak úgy gondoltuk a vége felé, mielőtt feloszlott hogy nekünk több kell mint szimpla rock zene.
Kricsi: 6 éve van gitárom, de úgy intenzívebben 3 éve nyúzom. A Káosz és Borzalom előtt az Oceans and Dead Ways nevezetű metalcore bandában zenéltem.




Kolera: Én csak kb. fél éve hallottam rólatok először, de már 2013 nyarán megalakultatok, mivel töltöttétek az eltelt időszakot, voltak nehézségeitek az induláskor?

Dani: Elég nehezen indult ez a egész, hisz szinte csak ketten zenélgettünk. Ugye ahogy az előző kérdésben is említette Lenin, hogy basszeros gond volt, stb. Aztán saját dalok megírásával töltöttük még az időt, hogy ne csak feldolgozásokat játszunk.




Duplán is vidéki zenekarnak számítotok, mert a székhelyetek Jobbágyi egy nem is túl nagy község. Manapság mennyit számít ez, vannak ennek hátrányai, vagy nincs akkora nagy jelentősége?

Dani: Ezt a dalokban hangsúlyozzuk is, hogy honnan jövünk, mert itt nem csinál senki semmit, mi meg elkezdtük az itteni undergroundot. Persze előttünk is elkezdték itt Nógrádban, csak valahogy abba maradt. Eléggé sokat számít, mivel elég nehezen lehet kitörni, de hátránya szerintem nincsen, persze egy kis segítséggel, meg ismeretséggel sokkal gördülékenyebb az egész.





Kolera: Nem kis bravúrt hajtottatok végre azzal, hogy a saját szervezésű hazai pályán megrendezett fesztiválotokra 100 körüli résztvevő volt kíváncsi. Manapság Pesten sem egyszerű ennyi embert összehozni. Meséljetek erről valamit, mert példa lehet más vidéki zenekarok számára is, hogy nem lehetetlen egy ilyen vállalkozás.

Dani: Igen elég sokan voltak akik eljöttek, sajnos az a baj errefelé ritkán van ilyen, és ez télleg jó volt és megmutattuk, hogy igen is Nógrád megye se halott. Kisebb bulikat tartunk közbe, de már tervezzük a következő Sötét Nógrád Punk Underground-ot. Nincs lehetetlen, annyi hogy sokat kell rá készülni, előtte szinte 3 hónappal leszereveztünk mindent. Időt vesz igénybe,  pénzt is persze, de megéri csinálni hisz ez az életünk. 
Lenin: Ááá... Hát ez haláli volt. Danika volt a főszervező. Én pl. aznap értem haza Pestről.




Kolera: Nemrég jelent meg Nögrád címmel az első anyagotok, amely 9 dalt tartalmaz. A felvételek Tizinél készültek, miért az ő stúdióját választottátok? Csak hangmérnök volt, vagy adott esetleg tanácsot is? Mennyire vagytok elégedettek a végeredménnyel? Csak ennyi szám volt, vagy sok közül választottátok ezeket?

Dani: Hallottuk már régebben a munkáit, megtetszett, azután Sajt segédkezett nekünk, hogy tudjunk vele beszélni, le is dumáztuk, hogy felszeretnénk venni, és 2014 decemeber 6-án egy szombati napon fel is vettük az egészet. Csak a hangmérnök volt, meg persze adott jó ötleteket. Nagyon megvagyunk vele elégedve, gyors, megbízható, a következő albumot is nála vesszük fel. Igen ennyi számunk volt akkor, de már készül a többi.

Kolera: A punk szövegekre és ezen belül a street punk irányzatra fokozottan érvényes az hogy a zenekarok nagyrészt régi bevált szövegpanelekhez ragaszkodnak, ez úgy látom rátok is érvényes. Viszont mostanában alig vannak rendőrös számok, jó volt egyet végre hallani. Hányan írjátok a szövegeket, honnan jönnek az ötletek,hogyan születnek a dalok?

Lenin: A szövegeket mindenki írja. Többnyire Danika, vagy Danikával ketten szoktuk. Szövegírásban nagy segítséget nyújott az alkohol, stb.
Dani: Hát ja, de ötleteket adunk egymásnak, meg segítünk is egymásnak, szóval elég jó összeszokott csapat lettünk egy jó pár hónap alatt. A Bütykös Taxit meg azért is írtuk, mert jól tudjuk hogy köcsögök.




Kolera: Egyik első koncertetek a Félresöpört fesztiválon volt, ahol rutinosan a koncertet lemondó Fegyelmező Részleg nótáit is beépítettétek a repertoárba és a több-kevesebb tévesztéstől eltekintve nagyon jó bulit csináltatok. Hogyan emlékeztek erre és milyenek voltak a koncertek, amelyeket ezen kívül adtatok.

Kricsi: Pár napja nyomtuk együtt, 3 próba alatt kellet betanulnom a repertoárt. És mivel életem első koncertje volt, ezért nagy volt a lámpaláz, aztán meg sok a sör.
Dani: Ja akkor jött Kricsi, de lenyomtuk amit tudtunk. Én mondjuk elég részeg voltam, de kurva jó buli volt szerintem. Amiket ezeken kívül nyomtunk le bulikat azok is jók voltak, csak akkor még nem ismerték a dalainkat pl., meg egy két buli volt csak. 




Kolera: A zenekar kezdete óta mi volt a legpozitívabb és a legnegatívabb dolog, ami veletek történt?

Lenin: A legpozitívabb szerintem az, hogy elkezdtünk zenélni.
Dani: Meg az hogy találtunk egy basszerost aki jó, felvettük az első lemezünket. Negatív még nem történt velünk.

Kolera: Vannak olyan zenekarok, amelyek hatottak rátok vagy akiket példaképnek tekintetek?

Dani: Persze van egy pár, mert tőlük tudtunk ihletet kapni eleinte, hogy merre is kedjük el, például Fegyelmező Részleg, Linx, Böiler. De példakép nem igen lenne konkrétan úgy valaki, valami.
Lenin: Hát példaképnek nem nevezném őket, de pl. G.G. Allin, Paul Cook a Pistols dobosa, Meggers a Casulaties dobosa.





Kolera: Milyen megvalósításra váró terveitek vannak a közelebb és távolabbi jövőben?

Dani: Hát izzadunk lent próbatermünkben az új számokkal, nemsokára fel is vesszük ezeket, koncerteken meg majd lehet is hallani akár.
Lenin: Még többet inni és zenélni.

Köszönjük az interjút!



Káosz és Borzalon fb oldal

Káosz és Borzalom bandcamp oldal





















Nincsenek megjegyzések: