PUNK '80 - MÁSODIK MOHÁCSI VÉSZ - Boldog punk napok egy baranyai kisvárosban VÍRUS, ELYSIUM 3. RÉSZ - Halász Zoltán (Maki)


Ha Mohácsról, a déli határ mellett fekvő Duna menti kisvárosról hallunk, sok minden eszünkbe juthat a mohácsi csatától kezdve a busójárásig, azt viszont még a magyar punk történelemének legnagyobb ismerői sem sejtik, milyen virágzó zenei élet zajlott itt a 80-as évek elejétől. Akár a zenekarok számát, akár a punkok, vagy punkzenét kedvelők számát nézzük, ez a baranyai régió kiegészülve Szekszárddal fontos szerepet játszott a 80-as magyar punk történelemben.




A sztorit rendhagyó módon a közepén kezdjük a Vírus és Elysium zenekarokkal, amelyekről a legtöbb kép és hanganyag maradt fenn. A korszak egyik ismert figurája Zentai "Lapát" Attila, aki mindkét zenekarban alapítótag volt, de országos ismertséget csak pár évvel később az Üldözési Mániával, majd több skin zenekarával szerzett. Sajnos betegsége miatt egyelőre nem tud hosszabban mesélni, de sokat segített az interjúk elkészítésében. Harmadik szereplőnk Halász Zoltán, azaz Maki, a Vírus zenekar dobosa. Mivel ő csak rövid ideig szerepelt a csapatban és nagy black metálos révén a punkhoz nem sok köze volt, plusz nem tartozik a bőbeszédű emberek közé, ezért ez egy elég rövidre sikeredett interjú.


Kolera: Először is a Vírus zenekar megalakulásáról szeretnélek kérdezni, mert ha jól tudom te alapítótag vagy. Hogyan kezdtél dobolni?

Zoli: Egy dobostól vettem pár órát az alapokra, a többi hallásból zenekaroktól.
Játszottam más rock zenekarokban is. Sajnos bevonultam katonának, így feloszlottunk, aztán lett az Elysium a maradék tagokból, némi kis változással, zeneileg stb.
Próbák családi házban voltak, mindenféle szedett védett erősítők hangfalakból, kinek mije volt. Természetesen minden próbán ment a közös piálás, arra is összedobtuk a lóvét, kinek mennyi volt. De csodálatosan jól éreztük magunkat. Közepes szobában hatalmas hangerő!!

Kolera: És hogyan kezdődött? Szóltak, hogy van egy banda és kell egy dobos? Vagy közösen elhatároztátok, hogy csináltok egy zenekart?

Zoli: Közösen haverok határoztuk el hogy próbáljuk meg, de én már előtte doboltam, a többi mind nagyon kezdő volt, viszont hamar fejlődtünk a punk zenéhez. Én inkább metálos voltam, de szívesen játszottam punkot is.




Kolera: Előtte milyen bandákban játszottál?

Zoli: Rock zene. Mai napig is csak a metál nyomom ezerrel. Pirock, Magic Ship, Veriga.

Kolera: A Magic Ship egy viszonylag ismert zenekar volt.

Zoli: Igen én a kezdetekkor voltam benne rövid ideig.

Kolera: Volt egy Vírus demo is, amin dobolsz. Azt hol vettétek fel?

Zoli: Próbán Mohácson.

Kolera: A szobában, ahol próbáltatok?

Zoli: Igen a szobában.




Kolera: És hogy emlékszel a koncertekre?

Zoli: A Vírussal csak egy koncert volt. Mohács Csónakház klub.

Kolera: Ahonnan a sok fénykép van.

Zoli: Igen.

Kolera: Milyen volt a hangulat?

Zoli: Jó, mivel szemben velünk kocsma volt, jöttek vidékről is, Pécs, Bóly stb, sok punk kedvelő volt.




Kolera: Akkor a többin már nem te doboltál?

Zoli: Nem, azok Elysium koncertek voltak. A Vírus szólósa váltott dobokra, Zentai Atti. Lapát.

Kolera: Akkor te már katona voltál?

Zoli: Így van, a Vírus volt az utolsó zenekarom.

Kolera: És hogy emlékszel így utólag az egészre? Jó emlékeid maradtak?

Zoli: Igen jó emlékek, felejthetetlen jó bulikat zenéléseket hoztunk össze. Aki zenélt az tudja milyen jó saját zenekarban zenélni.


Kolera: Köszi az interjút! 

(c) Ács-Tari Béla

Vírus zenekar 1986-87 - Glück Tamás (Nyüves) - ének, Zentai Attila (Lapát) - gitár, Hüfner Kornél - basszus, Halász Zoltán (Maki) - dob

Elysium zenekar 1987-88 - Bálint Zsuzsanna - ének, Szilágyi Mihály - ének, Bálint Zoltán (Reum) - gitár, Hüfner Kornél - basszus, Zentai Attila (Lapát) - dob, a két énekes kiválása után Glück Tamás (Nyüves) - ének










küldte, ekkor: április 26.





küldte, ekkor: április 26.


küldte, ekkor: június 2.


küldte, ekkor: június 2.






Zoli Zoli küldte, ekkor: április 26.

Zoli Zoli küldte, ekkor: április 26.








Zoli Zoli küldte, ekkor: április 26.



Zoli Zoli küldte, ekkor: április 26.


Zoli Zoli küldte, ekkor: április 26.

Zoli Zoli küldte, ekkor: április 26.

Nincsenek megjegyzések: