PUNK '80 - Punk a Mecsekalján 3. - Vas Zoltán (AKTIVITÁS)





A Mecsekalja sorozat harmadik része némileg rendhagyóra sikeredett. Vas Zoltán a 80-as évek elején mint ifjú punk került bele a pécsi underground életbe, majd pár év után múltját és régi baráti körét nem megtagadva Pécsett elsőként állt a skinhead oldalra. A 90-es évek eleji nagy skinhead felvirágzás idején, mint a helyi és környékbeli skinek vezetője, már politikai szerepkört is vállalt és kulturális rendezvényeket is szervezett. Rajta keresztül egy kicsit más szemszögből is ráláthatunk a korabeli eseményekre.


Kolera: Hol hallottad először ezt a zenét? Suliban vagy haverok?

Zoli: Inkább haverok. Úgy volt hogy előtte rock ment, mint minden fiatalnak így általános iskola vége felé. Akkor úgy eljártunk, Pécsen voltak koncertek.

Ős Bikini Feróval, azon voltam többször. Úgy ismerkedtünk emberkékkel Komló, Mohács, a környező városokból. Akkor úgy jöttek a zenék. Főleg az akkor fellelhetó "jó" minőségben terjedő magyar zenék és az etalon a Sex Pistols. Meg még működött a Hunky Punky arról hallottunk, akkor irány Pest. Ott bevásároltunk a jó minőségű Sertex kazettára felvett dolgokból. Így jöttek a zenék, valaki elkezdte a másolást, legyen mindenkinek. Később kapcsolatba kerültem Rupaszov Tomival is, ő akkor nyomta a francia vonalat Haine Brigade, Beruier Noir, meg ilyenek. Haine Brigade-on voltam is a Lyukban.

Kolera: Suliba Pécsre jártál?

Zoli: Pécsre jártam szakmunkásképzőbe. Iskolába nem szerettem járni, akkor se voltam kis darab, testnevelésre főleg.

Kolera: Voltak hasonló beállítottságú emberek?

Zoli: Nem voltak. Az évzárón megvágtak többől osztályismétlésre, mert az osztályfőnököm volt az iskolának a párttitkárja. Az ő tárgyaiból magyarból és történelemből, amiből jó vagyok abból is buktam. Mert annak idején mint építőipari szakmunkás azért KISZ meg mindenféle szakszervezet kötelező lett volna, én meg felálltam év elején, hogy ami Kommunistával kezdődik abba nem vagyok hajlandó belépni. Na innen elvágtam magam. Évzáróra mentem, haj szakszerúen megcsinálva, osztályfőnök ennyit mondott csak, a hajam és a bizonyítványom egy színvonalon van. Mondjuk taréjom nem volt sose, de szöghaj, benne szőkített csík a közepén, azt viseltem. 
Egy páran kezdtük, visszatérve egy korábbi írásra Venczel Gabit én nem is ismertem. Már a Gruppensexes időben ismertem meg, mikor az MA Skinssel voltak a koncertek. Ott Uránvárosban, ahol laktam idősebb punk kettő volt. A Talpas és a Szarka gúnynévre hallgató emberkék. Ők egy korosztályjal idősebbek voltak. Mi voltunk ott Uránban először ketten, a házunkban lakó sráccal Heit Zolival, de ő lejött hozzám az otthoni ruhában és nálam ölözött át. Szülői terrorban volt. Ketten toltuk ott és hozzánk csapódott egy másik uránvárosi, a Kosiczky Laci. Ő már úgy jobban benne volt, kapcsolatban volt a Reumásékkal Mohácson, a Dózerékkal Komlón. Végülis őáltala mélyültünk jobban bele. 


Vas Zoltán és Heit Zoltán


Kolera: Mekkora társaság volt ez így együtt?

Zoli: 4-6 kb. Egy kezemen majdnem megszámolom. Meg voltak ilyen csapódók max 10, akikkel bandáztunk. Kiültünk egy parkba vettünk piát.

Kolera: Hol volt a törzshelyetek? Valami kocsma, vagy tér, ahol gyülekeztetek?

Zoli: Nem, nem, Most Szilárd Leóról van elnevezve a park. Akkor csak simán egy park volt. Kibéreltünk egy padot, ott eliszogattunk, elbeszélgettünk, néha vittünk magnót. Jó góliátelemmel. Többször velünk volt Zsuzsa is Mohácsról és Egon, a Kelemen Gábor.  Ennyi, végülis olyan hatalmas élet nem volt. Utána jött a következő korosztály, egy-két évről beszélünk. Tóth Csabi, Kacsáék, amiből lett az Aktivitás zenekar, és még a Kis Kobra és a Kis Szlipi, mind a kettő öccs volt.

Kolera: Kocsmába nem ültetek be?

Zoli: Nagy ritkán a Casino nevezetű helyre, nem messze a parktól. Oda én ritkán szerettem bemenni, mert a nevelőapámnak a lánya, a mostohanővérem ott volt felszolgáló. Nem akartam kihasználni, hogy rokon.
Volt olyan, hogy bent voltunk nála és kitessékelt bennünket, mert egy ismerős már úgy jött be, hogy beszakította az ajtót és "Fucking USA"  kiálltással megérkezett. Utána még Kertvárosból kezdtek kijárni, Kelemen, pl. a Vajda Tibi, aki a nagykanizsai koncertünket intézte. Ilyen csapódó emberek mindig voltak. Megyeri, meg ilyenek nem voltak. Pedig Megyeri az kortárs.

Kolera: Rendőröknek feltűntetek, vagy nem volt vészes?

Zoli: Voltak ilyenek, hogy ültünk a kövön és akkor jöttek a szokásos igazoltatás. Az egyik barátom mosolygott, a rendőr megkérdezte magának mi tetszik, azt mondta minden tetszik, a gumibot meg ott csattant a vállán szakszerűen. Ilyenek előfordultak.  Volt egyszer, hogy leugrottunk boltba kaját venni. hárman, bevittek a kékek. Mindjárt sötétzárka, onnan egyenként vittek puhítani bennünket. Hogy néz ki, stb. Az anyjával él, így szokott vele csinálni? És már kent is a falra. Amikor már skinhead lettem és a többiek punkok akkor már többször előfordultak. Meg a sztori szerint rendőri tanácsra lettem skinhead. Az Állambiztonsági alosztály vezetője, ők kint voltak ha a Fradi jött, meg mi is mentünk mecsre, ott ugye mindjárt szemet szúrtunk a hatóságnak, az állambiztonság is képviseltette magát fradi meccsen. És a főhadnagy elvtárs mondta, mikor nézegette a személyi igazolványt hogy "-Vas maga miért nem skinhead bassza meg, mennyivel jobban állna magának."
És ekkor ez bennem maradt valahogy, tényleg miért nem vagyok én skinhead? 4 Skinst hallgatok, Businesst hallgatok. Az Oi jobban tetszik. Munkásgyerek vagyok. Nem hülye ez. És akkor lettem skinhead a punkok között, akkor még nem volt különállás.


Nagykanizsa Aktivitás és Timur és csapata zenekar

Kolera: Akkor térjünk vissza az Aktivitás zenekarra, hogyan jött ez össze?

Zoli: Akkor én már a skinhead mozgalomhoz tartoztam. Hogy az ötlet honnan jött, franc tudja. Akkor mindenki zenekart alapított. Ugye volt a Tóth Csabi nevezetű úriember, őt meg is kérdeztem, de nem emlékszik, vagy nem akar emlékezni, ő azért neves a mozgalomban, mert játszott az MA Skinsben, Nemzeti Front, ACAB. Végülis ő egy módosabb srác volt. Hozzá jártam zenéért rengeteg kazija volt. És neki volt gitárja, ha már van gitár akkor zene. A Göle, a Gölöntsér Sanyi azt mondta legyen zene, akkor veszek egy basszusgitárt, vett is, ő ilyet előtte nem látott. Kacsa adta magát, hogy énekes Kiss Csabi az ilyen szószóló volt, sportember volt, jó kiállású. Dob, a dobszerkó drága, a baráti köreinkben megtaláltuk a megfelelő dobost. Dob volt, dobtudás nem, de befért, ő ilyen Kontroll Csoport meg ilyesmiket hallgatott. Parasztingben jött fellépni. Neki volt egy Amati alapfelszerelése. próbahelyet intézte, a szüleinek a kertje az ilyen szintes volt. Felül volt egy padlás, ami hasznosítatlan volt így mi azt kihasználtuk. Be lett állítva a dob, cuccok, minden. És akkor ott kezdtek el zajlani a próbák. Mivel én állandóan velük mozogtam, kitalálták nekem a szerepkört én leszek a menedzser. Ami a menedzserséghez tartozik ahhoz nem sok mindent tettem hozzá, de jól hangzott. Na először ott zajlottak a próbák, először még klaszikusok Warhead meg ilyenek, aztán elkezdődött a saját számok írása. Abban is a Tóth Csabi vitte a prímet, Gölöntsér könnyen tanulta a basszusgitárt, egyszerű zenék voltak, Összeállt a zenekar úgy ahogy. Megkezdte a kb 2-2 és fél éves működését.

Kolera: Mikor volt ez pontosan? 

Zoli: '86-88 eleje valahogy így.

Kolera: Valami dalcímre emkékszel esetleg, vagy szövegre? Radikális kommunistaellenes szövegek belefértek?

Zoli: Belefért, inkább feldolgozások voltak, az jobban ment, Warhead is ugye magyarul  ETA-sítva. Saját szám lakodalmas rockra emlékszem, akkor divat volt a lakodalmas rock, volt egy ilyen paródia a lakodalmas rockra,  Kicsit gondolkodva volt még a "Hadnagy úr" és az "Azt nem lehet" című számok. Annyira nem maradtak meg a számcímek és az a baj, hogy kérdeztem a Tóthtól hogy a demókazetta, ami készült ott fent, nincs-e meg neki, mert az enyém valahol eltűnt, ő úgy emlékszik hogy nekem adta, de rosszul emlékszik. Szóval neki sincs meg  De voltak radikálisabb számok államellenes, meg a napi problémákkal foglalkozó. Saját szám voltkb 6-8, amit sikerült kiizzadni az évek alatt.

Kolera: Hol vettétek fel valami házi stúdió, vagy próbán?

Zoli: Ott fent a próbateremben. próbapadláson. Volt ami nem került fel a demora csináltunk mi ilyen ipari blokkot is. A két felső tam ki lett fordítva, azt ütöttem és a dobos ütötte a dobot. Jó tíz percig nyomtuk és amikor abbahagytuk a környéken az összes kutya, amit el tudsz képzelni az mind vonyított. Végülis ennyi volt a zenekar.

Muter Klub

Kolera: Pécsen volt koncert a városban?

Zoli: Pécsen? Nem emlékszem. Én négy koncertre emlékszem, abból hármon vettem részt, a lánycsókin nem, ami nevezetes volt. Akkor nem tudom, hogy merre jártam. Lehet, hogy délutános voltam és nem jutottam le, mert mintha pénteken lett volna. Abaligeten volt amire emlékszem, botrányba fulladt, ránk nem igazán számított a tisztelt publikum. Szerintem ez volt az utolsó, ezen már két gitáros volt, előtte valamivel csatlakozott a bandához Maris, azaz Fischer Mária. A harmadik a Mutterban volt fent Pesten. Ami érdektelen volt, mármint kurva kevesen voltak. Meg Nagykanizsán teltház előtt a nagysikerű SOS Gyermekfaluért amatőr pop rock Találkozón. Ahová sikerült bennünket besuvasztani a szakértők nagy bánatára. Fellépett még a Timur és csapata néven a Kritikus Pont, Lajos meg tököm tudja még, hogy hívták őket. Lajos az megmaradt, meg az hogy az egyiknek volt egy barátnője, a másiknak meg a lánynak az anyja volt a barátnője. Annyi Hubertust azóta nem ittam meg életemben mint ott a Hevesi mávházban. Jól sikerült. Utána volt ilyen értékelés, egy zenetanár elmondta minden zenekarról a véleményét. Rólunk is, hát igen a punk az ilyen, csak egy valamit nem ért, hogy a dobos miért játszott teljesen mást mint a zenekar. Mi tudtuk, mert a dobos nem bírta a Hubertust. Úgy vittük fel, betettük a dob mögé 10 perc próba, lejárt a 10 perc jött le, azt se tudta hol van. A műsor végén bejöttek a Lajosék a Kritikus Pont és Mindennek te vagy az oka a két zenekar eljátszotta együtt, amit lehúztak, mert az nem volt leadva az előzetes programba és azt nem lehetett. Végülis úgy távoztunk, hogy a Csabi ahol állt már húzta ki a zsinórt az erősítőből, billegett az egész berendezés. Két énekes bemutatta a nemzetközi egyezményes jelet a közönségnek. És akkor elhagytuk a színpadot. De jó volt az a közös szám másfél percet hagyták, hogy menjen a produkció.
Abaligeten nem emlékszem a többi fellépőre. Az ilyen vegyes felvágott volt. De ott kijött a rendőrség és menekülés volt, mert vegyes volt a közönség mindenféle inzultusok voltak előtte is, kijöttek a yardok, annyi hogy az Akrivitásnak még sikerült a műsorát lenyomni. Azt a 40 percet, utánunk lett beszüntetve. Fent a Mutterben meg utánunk a Pravda lépett fel azt tudom és hogy milyen szörnyű volt legalábbis az én fülemnek. Lett volna még egy zenekar velünk, úgy hirdették, hogy Akt., KP és Pink Panthers. Csak mi értünk oda, a Pravda csak vészmegoldás volt.  Ad-hoc jellegű fellépés volt, épp ott voltak hárman.A lánycsóki az kimaradt az életemből pedig állítólag az volt a legjobb.Az Aktivitás zenei része az ennyi volt.



Kolera: Hogyan került a gitáros lány a zenekarba?

Zoli: Nem tudom ki szervezte be, szerintem a Tóth akkor már másfelé kacsingatott, az ő helyére lett volna, ha megmarad a zenekar. De Abaligeten ketten tolták, jól is hangzott szerintünk.

Kolera: Miért oszlott fel a banda? Mi volt a probléma?

Zoli: Wirth Feri vitte magával a dobot. Dobost szerezni meg ugye nagyon nehéz. Mai világban is.Volt utána próbálkozás, de már inkább a skin vonalon. Még az MA Skinsnek az elődje, a Gölöntsér pengette a basszusgitárt. Akkor jött képbe a Lapát.

Kolera: Az elején is MA Skins volt a nevük?

Zoli: Nem volt nevük, csak zenélgettek végülis. Én 88ban bevonultam katonának, mint skinhead, itthagytam a punkokat Pécsen. A seregben engem kicsit szopattak. Az előéletem odáig elért.Az állambiztonsági osztály utánam nyúlt. Én jól jártam,.azt hitték hogy kibasznak velem. Fegyveres szolgálatot nem adhattam, nem kaphattam töltött fegyvert.
Beraktak a konyhára, meg is látszott. utána kiraktak a komendáns hivatalba. Saját konyha, saját hálószoba. A seregben összeismerkedtem a Lörkével. Marina Revue. Lőrincz Sanyi. Ő ott mutatott nekem zenéket. Akkor is már nem jó felén volt a dolgoknak. Voltunk egy helységben leültünk és csinált magának egy bódítót, hallgattuk a muzsikát. Súlyos volt, reszeltek, csörömpöltek rengeteg hardcore-t mutatott.
Na és akkor hazajövök, jön szembe mindenki kockás ing, nadrágtartó, mi történt itt Pécsen? Mindenki aki közvetlen társaságban volt egy-két kivétellel skinhead lett.



Kolera: Akkor amikor átmentél punkból skinheadbe te voltál az első. Vagy nagyon az elsők között lehettél.

Zoli: Pécsen én voltam az első. Meg egy jó darabig az egyetlen. Jó 3 évig.

Kolera: Akkor nem a te befolyásodra lettek skinheadek a többiek, hanem az idő folyamán ez magától történt?

Zoli: Igen, bár én agitáltam őket, mikor belemásztam a skinhead mozgalomba. De kellemes meglepetés volt, hogy nem vagyok egyedül. Volt akik megmaradtak punknak, azokkal is jóban maradtunk. De ha ugrok az időben, az újabbakkal már nem voltunk jóban. Akkor már kezdődtek Pécsen is az összeröffenések. Úgy csináltuk, ha elmentünk koncertre rendet raktunk. Volt, hogy megmondtuk ő, ő, meg ő táncolhat, te, meg te állsz a fal mellett. Vili isten nyugosztalja akivel jóban voltunk, ős Picsa alapítótag. Voltak ezek a fiatalok, akik üzengettek, hogy el lesz vágva a torkom, szemtől szembe meg átment a másik oldalra. Ugyanúgy, mint ma is, én elvitatkozok a Megyerivel is, de ha nincs más csak a hang és nincs mögötte ember, azt nem szeretem. Ezért én nem is folyok bele ilyen netes vitákba. Ha van mögötte ember szemtől szembe, akkor állok elébe.

Kolera: Tehát akkor '86-87-ben Megyeri és társai sehol nem voltak? Nem is tudtál róla, hogy ők léteznek?

Zoli: Nem. Akkor kezdtem el hallani a Picsáról, mikor az MA Skins is próbált azon a garázssoron, ahol a Picsa. Ők az elején még normális zenét játszottak, semmi kommunizmus nem volt. Ha jól emlékszem akkor még az Egon énekelt.
Az elején nem volt ilyen. Polgárpukkasztás Picsa zenekarnévvel. Volt a másik punkzenekar a szigetvári Persona Non Grata, ők fordított utat jártak be, mert őket Sigó Skinsnek hívták alakuláskor. MA Skins, Sigó Skins koncert volt is Szigetváron. Pedig nem voltak rossz arcok annak idején. Azt a vonalat nem erőltettük Szigetvárt, eljárkáltunk.

Kolera: Mohácson voltatok?

Zoli: Mohácsra jártunk sűrűbben persze. Ott jó élet volt, Kornél, Lapát, Bálint család, Zsuzsi, Reumás, volt kölkedi is, Picur azt hiszem, akit inzultáltak a Dudásék a Demonstráció után '88-ban a villamoson, ahol én is ott voltam. 

Kolera: De te skinhead voltál.

Zoli: Igen, de punkokkal voltam. Amikor leszállt a mi csapatunk, akkor én nem is futottam, egy-két megvető nézést kaptam, de engem nem piszkáltak. Nem volt megfelelő a társaságom, arra kaptam egy-két csúnya nézést. Bántani nem bántottak, inkább a punkokat üldözték. Én egyedül nem álltam oda, hogy hé testvérek nem bántani őket, mert nem olyan hangulatban voltak a Dudiék. Mikor voltunk a Mutterban a Pethő Arankával beszélgettünk. Meg elmentünk a melóhelyére. Meglátott, azt mondja jó lesz.
Mondom mi? Hogy a Dudásnak ellenfélnek. Mondom nem. Nem vagyok én magamnak ellensége. Pesten már ment a közhírré tétetik. '90-91 ig nem volt problámám Pécsen a punkokkal. Mondjuk én se felejtettem el, hogy kezdtem.

Kolera: Voltál azon a koncerten, ahol az MA Skins a Picsával játszott?

Zoli: Nem emlékszem ilyenre, lehetséges. A Kazinczyban. Ott mindenki fellépési lehetőséget kapott. Megmondom őszintén azok kimaradós bulik voltak. Ott voltam, de kimaradtak dolgok.
Gruppensex az tudom, hogy többször volt. Picsával? Elképzelhető, a Vilin keresztül, a Vilivel jóban voltunk. Ő is komlói, az akkori barátnőm is komlói volt, a bátyja zenélt az MA Skinsben.

MA Skins


Kolera: A Dózer nevű komlói punkot ismerted?

Zoli: Találkoztam vele, de annyira őt nem ismertem, az Endrédi famíliával voltam kapcsolatban, az Endrédi Petivel, meg a Kelemen családdal, Dózert csak úgy, hogy ő az. Inkább Mohács volt a cél, mai napig szeretek lejárni Mohácsra. El tudtam volna ott képzelni az életem, csak azt elcsesztem még ifjon, talán. De Komlóra sodort az élet. Elváltam és az MA Skins egykori basszerosával élek együtt.

Kolera: Nemes Judit?

Zoli: Ja, ővele vagyok már 14 éve. Ezt hozta a véletlen.

Kolera: Volt egy olyan zenekar, hogy Abortusz, őket ismerted?.

Zoli: Nem, voltak ezek a zenekarok a Vasutas gyűjteményében, ezek a Magyar Oi zenekarok. Már nem is tudom milyen zenekar, hogy ének Trauringer Zoltán a Zalán barátom, zenekar volt, mi vagyunk a zenekar, ennyi, zene nem volt. De szerepelnek ők is a listában. Olyan is volt, hogy Temetkezési Vállalkozók. Szintén egy fantomzenekar volt.
90-es évek elején jött rengeteg fiatal. Én meg ugye fölkaroltam őket. És akkor volt Pécsen egy ilyen, hogy Magar Nemzeti Turán Párt. Annak a vezetője egyszer megkeresett, hozzá jártunk fel, ő ellátott irodalommal meg mindenfélével. Neki annyi szerepe volt, hogy otthon ült egy szál gatyában osztotta az észt. Aztán így belecsöppentem a politikába. Akkor megcsináltam az Árpád népe mozgalmat, először úgy hívták. Tényleg rengetegen voltunk. Akkor már volt törzskocsma.

Kolera: Melyik?

Zoli: Hörpintő nevezetű borozó. Általában télen voltunk kocsmában, nyáron inkánbb Széchenyi tér, központ.

Kolera: A csöves és punk törzshely a Tavasz presszó ismerős?

Zoli: Az egy ilyen alja lebujnak mondható a Tavasz presszó, engem ott vágtak egyszer csúnyán pofán. Kisértem haza egy leányzót és jöttek ki a Tavaszból, nem punkok hanem ilyen Cike becenévre hallgató csöves, na itt a Vas és nem tudom ki volt vele, az mindjárt nekem jött szájba is vágott, hogy megrogytam hirtlen. Én nem jártam a Tavaszban. Csövesek, lecsúszott alkeszek jártak oda, még a prolinál is lumpenebb réteg. Köpködő volt na. Hörpintőben szerettek minket, egészen az ominózus herelerúgós balhéig.




Kolera: Ez mi volt?

Zoli: Újságcikk minden megjelent róla. Jött valami szerenádozó csoport és volt köztük egy cigány. Meg volt az arca. Több skin kint ácsorgott a Hörpintő előtt. Cigánygyerek odaszólt. Skinek meg utána mentek és kicsit jobban sikerült helybenhagyni a kelleténél. Állítólag (sehol nem volt bizonyíték) el kellett távolítani az egyik heréjét. Lett belőle egy koncepciós skinheadper. Akkor divat volt. 

Abban az időben ismerkedtem meg több politikussal. Visszavonulttal is, a Jobbik volt elnökével is személyes kapcsolatom volt. Sneider Roy Tamás. Csak akkor még nem Jobbikozott, meg nem dörgölőzködött rossz helyre. Akkor még a Nemzeti Ifjak Egyesülete volt, papíron nem ő volt a vezető, na és akkor a mi szervezetünk ez a pécsi, mi betagozódtunk mint NIE Baranya megyei szervezete. Király B. Izabellával szemályes barátság lett. Általa ismertem meg az Alkay fivéreket. A Skinhead mozgalom tartalmasabb volt. A punk mozgalom az buli, fiatalság, lázongtunk. A skinhead mozgalom az meg a rendszerváltás után politika. Na de ez más oldalra való...

Nagykanizsa Hevesi S. Műv. Központ

Kolera: Hétköznapi Csalódások interjúkban olvasható, hogy annak idején skinheadek többször megzavarták a koncertjeiket, a vörös zászlóikat el akarták venni.

Zoli: Az egyik koncertjük, erre határozottan emlékszem miattam kezdődött másfél órás késéssel a Gyár kultúrkocsmában. Jóban voltunk a Gyár üzemeltetőjével Isten nyugosztalja őt is, a Virrasztók-ban énekelt Szebeni János.

Kolera: Meg a Morris metálzenekarban a 80-as években. A Ki Mit Tud-on is előkelő helyen szerepeltek.

Zoli: Akkor ő volt a bérlő, beengedett bennünket gyűlésezni, ott volt az Árpád népének is az alakulógyűlése. Na és volt ott egy koncert a Picsa, bementünk mert mi szórakozási lehetőség volt Pécsen, a Gyár. Odajártunk péntek, szombat. Mindegy mi volt Pál Utcai Fiúk, Led Zeppelin Emlékzenkar, elmentünk iszogattunk. Amikor bemegyek Picsa koncertre mit látok, nemzeti lobogó, anarchia fújva rá. Több se kellett mentem fel a színpadra, hogy én azt bevonom. És akkor másfél órás tortúra volt, mert én mondtam addig itt nem lesz koncert, amíg az ott van. Akkor végülis, mint rendes kompromisszumképes ember megegyeztünk, hogy a sarka fel lett hajtva, így az anarchia jel nem látszott. Nincs a szemem előtt megszentségtelenítve a zászló, onnantól  a koncert engedélyezve. A Tankcsapdát is le akartam szedni annak idején a színpadról. Akkor még nem ők voltak a sztárok, nem külön embereket küldtek fel hangolni, mint manapság. Nevelésiben léptek fel, ismeretlen punknak nevezett valami, Senki nem ismerte őket. nem volt semmi mozgás és nekiállt fitymálni a Lukács, mert Debrecen, meg izé. Több se kellett nekünk. Meg a Galacsot inzultáltam egyszer, az nem volt szép, Auróra koncerten. Volt a kezeket fel rád szavazunk című szám annak idején és akkor az első sorban a "Kezeket fel"- re felraktuk erősen. Akkor a Galacs felnézett és mutatott egyet az ujjával. Én meg visszamutattam, lehajtotta a fejét és basszerozott tovább, de ők legalább változtak az idők folyamán. Víg mondta, hogy "kezeket fel", én csak szót fogadtam.
Pethő Arankás buli után nem tudom kinél aludtunk, Práter utcában egy ilyen motoros figura, nem tudom hogy hívták a srácot. Nála aludtunk, ott volt ilyen Durbints nevezetű, nem tudom kik voltak még, de voltak úgymond nevesebb emberkék. Visszatérve a villamosos afférhoz, ott volt a villamoson a Varga Zoli a 88 basszerosa. Ott ült, annyit szólt, hogy "ne balhézzatok gyerekek". Őt se piszkálták, akkor már inkább punk felé hajlott a 88.


Kolera: Tehát akkor te kimondva, vagy kimondatlanul vezető szerepet töltöttél be a pécsi skinhead csapatban.

Zoli: Nem vagyok az a típus, de mindenki annak tekintett. Most is van olyan, hogy megköszöntenek, van aki benne volt a brancsban és "Szia vezérem" így köszönt. Pedig nem láttuk egymást személyesen 20 éve.
Van, akivel a régi bandából vitába keveredek mert megmaradt a nacionalista dolgoknál, én meg olvasgattam, képeztem magamat és az NS felé hajlok inkább. Valamikor én is soviniszta voltam, jó a romát nem fogom megszeretni sose, meg a tótot se, mert szlovák az nincs ugye. Elszlávosított magyarok vannak, meg buta csehek

Kolera: Mikor vált ketté Pécsen ez a két vonal?

Zoli: Szerintem itt már nem nagyon volt kinek szétválni. Ahogy én megnősültem széthullott itt Pécsen az egész. Volt aki narkós lett, az alalnököm, aki volt az Árpád népe mozgalomban kint él Angliában néger feleséggel.
 Aztán jöttek újak, velük is jóban vagyok. Mostanában már vannak próbálkozások, lásd Vérszerződés, Oi-kor közös koncertek.

Kolera: Mennyien voltatok a csúcskorszakban?

Zoli: Hát ha beleszámolom az agglomerációt is akkor 70-80an össze tudtunk jönni a városban. És akkor még jöttek Komlóról is, Mohácsról pl. a Szegedi testvérek. Nálam volt mindig a szállás, még annak idején is mikor a Bálint Zsuzsi bejárt Pécsre. Nálam töltötte az éjszakákat. Mint említette az interjúban mindenki belé volt szerelmes. Van benne igazság. Na mindegy. Szép volt, jó volt.
92-ben szerveztük meg a nagyszabású OI találkozót Pécsre. Több zenekarral, amit a rendőrség szakszerúen betiltott. Hiába győzködtem őket, hogy nagy hülyék. Viszonylagos Kisebbség, Akcióegység mindenki itt lépett volna fel. Magozott Cseresznye, Vérszerződés és akkor volt egy kis botrány a koncert előtt, amit a Kurír nem írt le, csak a következő dolgokat. Ültek a skinheadek a járdaszegélyen. Fogyasztották a jól megérdemelt sörüket. Jött egy Lada és gondolta,hogy odaáll a járda mellé. Szólni nem szólt, el akarta taposni a bajtársakat. Rá akart menni a lábukra. Az egyik felkapta a vizet és a sörösöveggel beverte a szélvédőjét a Ladának, amiben hátrányos helyzetú honfitársaink ültek. Több se kellett mindjárt többen megindultak be a kapualjba és ment a  verbális harc, volt ami repült befelé, volt ami repült kifelé. Kurírban minden befelé repült, ahol a 4 éves kislány halálfélelemben volt.



Végülis kijöttek a yardok. Nekiálltunk tárgyalni. Mondták hogy rendőri biztosítást kellett volna kérni ilyen rendezvényre. Mondom erről nem volt szó, a hely tulajdonosával mindent elintéztem. Ő mindent intéz, nekem az a dolgom szedjük a belépőt. Ennyi lesz a végén az ő pénze  És akkor végülis mondták, hogy a koncert le. Nekiálltunk győzködni, hogy hülye vagy? Az egész országból itt vannak, engedd szabadon a városba lesz itt műsor. Na akkor annyival kiegyeztünk, hogy éjfélig, de megoldották adddig mindenki lenyomta a pár számos műsorát, aki fellépett. Magozott Cseresznyéből csak a Mazola jött. MA Skinses kísérettel tolta. Akcióegység jó volt, odatette magát. Éjfélkor bejöttek a yardok hangerő lehúz, helység kiürít. És kikísérték az egész bagázst a vasútállomásra. Ott őrizek bennünket reggelig, amíg nem indult az első vonat. Én is lementem a csapattal szolidaritásból, ott voltam reggelig velük.
Visszatérve a 80-as évekre én sűrű vendég voltam a nemzetbiztonsági alosztálynál, ha valami történt a városban menni kellett nagy kartonpapírral neoluxszal fújni a rendőrégen. Bikini koncert után megjelent a rendőrség nálam a munkahelyen bevittek, ki Sieg Heil-ezett a koncerten?
"Mi az a Sieg heil? Fogalmam nincs. Lehet a komlóiak."
Mert bejátszott valami felvételt a Ramones blokkot az "Üss a Kölökre" van ott egy ütemes rész, ahol lehet mondani Sieg heil, Sieg heil.
És ott kajakra ment a Sieg heil.  Elővették a komlói brigádot. "Lehet a mohácsiak voltak".
Becibálták Mohácson a Lapátékat. Ők nem hallották lehet a pécsiek voltak. Elsikkadt az ügy. Ez a Nyíri főhadnagy aki mondta hogy miért nem vagyok skinhead ő  azért végigkísérte az életemet egy darabig. Többször láttam a városban, megállok a gyalogátkelőhelyen, megáll egy vajszínű Lada AJ forgalmi rendszámmal, átenged a gyologátkelőhelyen és odanéztem, ismerős arc vezetett nem akart semmit csak pont arra járt. Ez többször előfordult.

Kolera: Ez a Ferós Ős-Bikini volt, hol volt ez a koncert? 

Zoli: A Balokány ligetben. Az volt Pécsett az ifjúsági Park.


Kolera: Sokan voltak?

Zoli: Mindig. Többször is volt Bikini. '83-84 akkor még punk voltam kb. Mondjuk utána is jártunk koncertere, volt Pokolgép, Deák Bill, Szerelem első vérig Czakó Ildis Dopping zenekar, az is volt ott. Jó bulik voltak ott az Ifjúsági Parkban. Pécsen sok választás nem volt szórakozni menetel. Előfordultunk mi  mindenféle rockkoncerten, P. Mobil, ami jött. Téli időszakban a DO-ZSO Művelődési Házban voltak ezek.
Még a Reumásék lent laktak Máriakéménden, Kosiczky barátommal megindultunk, elmegyünk a Reumékhoz lent leszünk a hétvégén. Leérünk Máriakéméndre kint volt a Reumnak az anyja az ablakban, most voltak itt a rendőrök, ne jöjjünk. Jól van mit csináljunk. Azt mondja a Kosiczky menjünk fel a házba. Mondom milyen házba? Ott fent csináltak egy házat. Mondom menjünk. Elindultunk, útba esett egy félig kiszáradt halastó, Kosi kitalálta fürödjünk. Mondom én dehogy, míg ő ugrált a vízbe én bokáig süllyedtem az iszapba. Röhejes látvány lehettünk, egy nagydarab kopaszt egy meztelen tarajos figura ás ki a sárból, kézzel. Eme megróbáltatás után megyünk az erdőbe, azt mondja itt a ház és akkor elkezd pakolni a földről ágakat, volt egy verem, az volt a ház. Nem volt benne semmi más, mint néhány régi ruha és üres Palmatex-es doboz. Nem vittünk mást az útra csak 10 zsemlét, vagdalthúst, meg  egy liter barackpálinkát. Ami természetesen kifolyt, így pálinkás zsemlét kellett étkeznünk. Másnap reggel jöttünk haza, az is igazi punkos buli volt.

Kolera: A Dunaparti sörözős fürdős tűrán voltál?

Zoli: Egyszer voltam. Azok kimaradtak, mert volt, hogy külön utakon jártam. Másik nem után, és akkor nem értem rá. 
Utána a skinheadeket is betanítottam, hogy nyáron turisztikai program szervezése. Benne volt az alapszabályban. Megpakoltunk két csomagtartót, átmentünk a komppal irány Mohács, vettünk bort a juhásztól, bogrács, tüzet raktunk, aztán Sziget parti. Az megmaradt a kopasz időkre is. Akkor a mohácsiak már mint punk nem voltak.

Kolera: Barátságok megmaradtak abból az időből?

Zoli: Amikor megnősültem teljesen eltávolodtam, illetve teljesen nem, a Kacsa, aki az énekesünk volt az Aktivitásban volt az esküvői tanúm, nem is én távolodtam el, hanem inkább ők, más utak, ő is elment ki az oláhokhoz ott csinált vállalkozást. Nem sokan maradtunk, mint mondtam szétesett a dolog. Aki sokáig benne volt és tartottam vele a kapcsolatot az a Tóth Csabi. ACAB után még csinálta a Fiatalos Agresszió nevű zenekart, azóta ő se nagyon zenél. Múltkor rákérdeztem az Aktivitásra, mire emlékszik. Azt írta, hogy nyolcvanakárhányban már MA Skins volt. Számolom, mondom az nem lehet. '86-ot mondott, hogy már akkor MA Skins volt. Mondom az biztos nm lehet, mert '87-es az oklevél, amit kaptunk Nagykanizsán.Végülis ez is benne volt az Aktivitás feloszlásában, hogy a Csabi elkezdett a Lapáttal zenélni. 
Akikkel jobban tartottam a kapcsolatot az a fiatalabb garnitúra, akik akkor kezdték, mint amikor én eltűntem pl. M. Laci a Hammer Skins oszlopos tagja. Nagyon régi arcok közül a Kobra becenevűvel. Na ő már ott volt az első punkmozgalomban, de vele is azért, mert az utolsó munkahelyemre ő intézett be. Érdekes, hogy Becsület napon találkoztunk Pesten évek után. Ő is inkább különc volt, néha megjelent. 


Kolera: Volt valami hatásod abban, hogy a Lapát skinhead lett? Mert ő jóval később kapcsolódott be.

Zoli: Nem voltam rá hatással. Megmondom neked őszintén, nem akarom lefikázni, sajnálom, de a Lapátot én nem tartottam sosem rendes skinheadnek, inkább egy kopasz punknak. Egy skinhead az skinhead, vannak bizonyos követelmények. nem anyagozik ugye, ő pedig elszívott mindent. Többen laktak Pécsett albiban a Regina utcában.  Érdekes csapat volt. Ott lakott a Vili, Lapi, Peti, Sz. Zoli (Ex-Picsa, Brigád) Egy kis ideig a Jucus is. Ezt ki is használták, volt aki dolgozott is.

Kolera: Az Endrédi se nézett ki skinheadnek, meg ő is cuccozott.

Zoli: Az Endrédi se volt kimondottan skinhead mardjunk annyiban.

Kolera: Akkor az MA Skins egy skinheadek nélküli skinhead zenekar volt?

Zoli: Még a pécsi rádióban volt egy inderjú a Koszits Attila csinálta. Megkérdezték a zenekart ki micsoda, végülis Tóth Csabi bevállata ő az, a Lapát is, a Peti mondta, hogy ő egyszerű Daily Terror rajongó. A Juditról meg azt se tudják micsoda. Ez volt a válasz.  Amikor a Judit kiszállt utána a Golyó lett a basszeros. Hogy még emelje a látványt. Még azért a Judit idomult a stílushoz, kis hajvágás, kis hosentroger, kockás ing,  Jó arc volt a Golyó, csak úgy na. Furcsa látvány volt nekem akkoriban. 

Kolera: Még mesélj valamit a pécsi skinhead punk ellentétekről.

Zoli: Tettlegességig fajuló nem volt, mert punk oldalról csak hang volt. Tettrekészség sose.


Kolera: És ha utcán találkoztatok? 

Zoli: Utcán nem igazán találkoztunk., ha mégis, inkább másfelé mentek. Koncerteken gyakrabban előfordult. Ha ott voltunk meghúzták magukat. Koncert előtt leszögeztük, hogy ki az aki azt csinál, amit akar koncerten. Ha jött egy olyan, bement táncolni, akkor mentünk mi is pogózni. Akkor egy perc múlva már jött is kifelé.

Kolera: Az "Ostoba" című számot hogyan respektáltátok? 

Zoli: Ez a szám már akkor jelent meg, amikor nem mozogtak nagyon erre, meg akkor már nem volt erős a skinhead mozgalom. Ez már ilyen '94 körül volt. Akkor már könnyen írta ezt a számot. Előtte nem valószínű, hogy ezt előadta volna Pécsen. A következő koncertjük már nem lett volna megtartva. Nem tudom a Vilinek mennyi beleszólása volt ebbe. De ő baszott rendes egy arc volt.

Kolera: Ismerted a többieket is személyesen?

Zoli: A régebboi tagokat igen. Megyeriről nem gondoltam, hogy ekkora marha lesz.  Ismertem még személyesen a Barnabást. Még annak idején kaptam tőle egy gitárt, amit a mai napig nem adtam vissza, mert odaadtam a Petinek. Gondoltam pengetek egy kicsit, hátha megy annyira, hogy beférek én is a pop szakmába. Vili ugye régi ismerettség. Az erdeti dobos is ismerős volt, a Koltai. Későbbi tagok közül Franky, Hajdú K. és Szabó Zoli is.

Komló Alternatív Zenei  Klub

Itt is volt egyszer MA Skins koncert Komlón. Nem tudom mi volt a helység neve, csak arra emlékszem, hogy egy nem tudom mekkora vasajtó volt. Előtte szakítottunk mi a Peti húgával. Visszatért a régi punk mivoltához és akkor ott próbáltam, hogy hátha békülünk, de visssza lett utasítva. Arra emlékszem hogy leemeltem a méretes vasajtót a bejáratról, megütni nem akartam senkit, le kellett vezetni a feszültséget, kimentem a bejárathoz lekaptam a vasajtót aztán odatámasztottam.  Három rendező akasztotta vissza és akkor jöttek be szólni, hogy ki szedte le azt a vasajtót. Kimentem, mondom "melyiket, ezt?"  Fogtam megint leraktam oda melléjük. Azon a koncerten is voltak mindenféle alakok, mégse volt nézeteltérés.

MA Skins Golyó féle felállás

Megcsináltuk ezt az Árpád népét volt olyan tagunk, aki Depeche Mode-os volt. azokkal nagyon jó barátságot ápoltunk a 90-es évek elején. Majdnem minden hétvégén fociparti Depeche vs Skins, nekünk az volt a jelmondatunk: "Ha vesztünk verekszünk." Vesztes vette a sört, aztán együtt megittuk.
Mikor katona voltam volt egy katonatársam, összeismertetett a pesti unokahúgával, ő otthonosan mozgott pesti skin körökben. Na és akkor kezdtem el a seregből sűrűbben Pestre járni. Mint vezényelt akkor mentem ki, mikor akartam. Akkor voltak a Pecsában ezek a Táncőrület hétvégék. Még a Dudás akkoriban szabadult, Fejbőr, Fals, Skanzelizé meg ilyenek voltak. Boots and Braces is akkoriban volt itt. Akkor még volt ez a postavonat személyszállítással, el lehetett jönni éjjel is. 
Volt egyszer Bicsérden egy skinheadfesztivál, ami kudarcaba fulladt, utolsó nap nem is lett megtartva. Azt nem én szerveztem, hanem valami számomra ismeretlen csaj. A vízmű területén, első nap voltak NS zenekarok, második nap Oi-kor meg ezek. Második napra mentem ki, harminc ember volt, ez kb. '96-ban volt.
Annak idején volt egy figura, a Kacsa elvitt hozzá, ott lakott a mellettünk lévő házban felmentünk, tele volt punkzenével. Nem volt punk a gyerek, de volt neki sok zenéje, igazi csemegék is. Jómódú fiatalember volt, párszor találkoztunk is vele. Évekkel később egyszer a Gyárban volt egy koncert, elég italos voltam és az utca végén megy a 6-os út 4 sávja hajnali 3-kor nincs nagy forgalom, úgyhogy én a záróvonalban bíztam, hogy az hazavezet ott megindultam, egyszer megáll mellettem egy rendőrautó, kipattannak a rendőrök, nem láttam el három méterre, de megismertem, hogy ez a jóember az egyik civilruhás.
Köszönök neki hogy "Szevasz" erre azt válaszolja nekem hogy "Nincs szevasz", meg elvitet a detoxba. Akkor még nem volt rendőr, amikor először találkoztunk,  ez már évekkel később volt 6-7 évvel. A 2000-es években volt egy botrány, hogy a főnyomozó megbukott korrupcióval, na ez ő volt. Sok zenét szereztünk tőle, azok a zenék a mai napig megvannak nekem.

Kolera: Hogyan látod most azt a korszakot ennyi év távlatából?

Zoli: Ez rendkívül nehéz és összetett kérdés. Ha erre azt mondanám, hogy szép volt, jó volt, nem mondanék igazat. Akkor egy rohadt, hazug rendszer ellen lázadtunk a magunk módján. A punk egyik lényege ugye ez volt, de a szoci blokkban azért mégis más. Mint fiatalok természetesen valahol bulinak fogtuk fel, de rá kellett jönnünk, hogy nem csak az. Én személy szerint viszagondolva semmit sem csinálnék másként. Na jó, egyet. a tanulást. Aki visszasírja azt a politikai rendszert, azt nagy marhának tartom. Hangoztatják, hogy a melós meg volt becsülve. Lószart volt. Melós voltam, a családomban volt párttitkár. Láttam, amit láttam. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a mai rendszer jobb. '90-ben átvágtak bennünket. A kártyákat ma is ugyanazok keverik, csak más a leosztás. Politikáról ennyit, kanyarodjunk vissza. 
A '80-as években több jó magyar punk zenekar volt, akik nemzetközi szinten is elismertek lettek volna. Nekem akkoriban a kedvencem a Tizedes volt. Energikus, nagyon bejött. A mai napig hallgatom őket és a többi klasszikust. Az pl. külön öröm, hogy a Robi feltámasztotta az ETA-t. Ennyi év, és teljesen más vonalon mozgás, de a múltam nem tagadom soha. 

Köszi az interjút!

(c) Ács-Tari Béla


Aktivitás 1985-87 : Kiss Csaba - ének, Tóth Csaba - gitár, Gölöntsér Sándor - basszus, Wirth Ferenc - dob, Fischer Mária - gitár (1988) Vas Zoltán - menedzser


Korabeli újságcikkek: 


















 

.


.




















































































.













































































































-






















































































Nincsenek megjegyzések: