PUNK '80 - Punk a Mecsekalján 4.- RÁCZ JÓZSEF (ELEMICSAPÁS)


Aligha gondolná bárki is, hogy Baranya és az egész Dél-Dunántúli régió első punkzenekarát Komló, a hét dombra épült egykori szocialista bányászváros termelte ki, pedig bizony így van. A Solti Zoltán azaz Dózer vezette zenekar második 1983-tól '87-ig tartó korszakának énekesével  Rácz Józseffel indultunk egy kis időutazásra a komlói punk aranykorszakába.



Kolera: Elmesélnéd hogyan kezdődött nálad ez a punkosdi?

Józsi: Elkerültem egy iskolába, péknek tanultam és ott volt egy barátom, aki hozott punkzenét. Végülis így szerettem meg a punkot. Ez olyan '80-ban volt. Egy másik barátom is volt, aki úgymond punkzenét hallgatott, így ez a kettő összeadódott. És a baráti társaság is összejött Komlón.

Kolera: Pécsre jártál suliba?

Józsi: Nem, Szentlőrincre Pécs mellett. Ott mi voltunk punkok az iskolában. amikor hazamentünk hétvégén, mert kollégisták voltunk. A haverokkal találkoztunk Komlón. A hétvége ez erről szólt.

Kolera: Mennyien voltatok Komlón? Mekkora volt ez a társaság?

Józsi: Volt egy jó kis csapat, 8-10 ember talán. Jöttek is meg mentek is. Voltak ilyen forgácsolódások. De azért maradtunk jópáran. A Dózer barátomat is ott ismertem meg. Ő volt a szólógitáros, ő volt az aki tudott is zenélni. Értette a zenét.

Kolera: Az ő neve sokszor elhangzott a korábbi interjúkban, neki mi volt a rendes neve?

Józsi: Solti Zoltán, mi Dózernak hívtuk, vagy Dodónak, ki hogy. 

Solti Zoltán (Dózer)

Kolera: Ő valami punkvezér volt ott Komlón?

Józsi: A zenekarban igen. Elvégeztem az iskolát '83-ban és akkor már több szabadidőm volt. Nem kellett visszamenni, már hétköznap is találkozgattunk. Aztán nekik volt egy zenekaruk, én nem emlékszem, hogy az lett volna a nevük, hogy Elemicsapás, csak tudom, hogy volt egy zenekar. amiben a Bán Vili volt a dobos, Bánusz Peti volt a basszusgitáros, Dózer volt a szólógitáros, és a Papp Zoli volt az énekes. Ez így egy baráti társaság volt, együtt csavarogtunk, iszogattunk, beszélgettünk, bandáztunk.
Valahol '83 öszén vagy inkább telén nem volt dobos, mert a Bán Vili valamiért másfelé ment. A Papp Zoli meg becsajozott és nem foglalkozott a zenével. Otthagyta a társaságot is, már nagyon ritkán találkoztunk velük. És akkor jött az ötlet, hogy legyek én az énekes és akkor még egy dobost kellett szerezni. Eloször volt a Koller Imi és volt egy nagyon jó barátunk a Fuchs Józsi, utána ő lett a dobos.
És úgy emlékszem - a többiek lehet másképp emlékeznek, de a Dózeren kívül a többiekkel sajnos nem tudtam felvenni a kapcsolatot - piázgattunk és beszélgettünk a nevekről. És úgy emlékszem, hogy akkor születtet meg az, hogy legyen Elemicsapás. Hogy az előző zenekar Elemicsapás volt-e, én nem így emlékszem. De lehet, hogy az volt, nem tudom.
És akkor próbálgattunk egy garázsban, Fuchséknak volt egy garázsa, ott próbálgattunk hétvégén emlékszem mindig el kellett kérni az erősítőt, amit busszal vittünk a hangfallal együtt.
Dózernek a nagyapukája zenész volt, ilyen báli zenész, meg az anyukája is. Akkor még voltak ilyen szórakozóhelyek, ahol zenéltek. Ilyen tánci zenekarok. Onnan vittük el mindig szombaton az erősítőt meg a hangfalat, busszal vittük fel és próbáltunk hétvégén. Szombat, vasárnap az a próbáról szólt. Közben iszogattunk és beszélgettünk. Meg írtuk a dalokat, mindenkinek volt valami ötlete. Pár számot megcsináltunk. Aztán a garázs hideg is volt, szerintem a szomszédokat is zavarhattuk. Megtudtuk, hogy a Zrínyi klubban alul vannak ilyen próbahelységek. Ez kb '84 körül lehetetett.
Elmentünk az akkori kultúrális felelőshöz, vagy nem tudom mi volt a beosztása. Valamilyen Lajosnak hívták, egy idős úriember volt. Kérdezte, hogy mire kell nekünk a hely? Mondtuk, hogy zenélni akarunk. Nem voltunk jól öltözöttek. Bőrdzseki, jelvények, wc lánc a nyakban. Fülbevalók. Megkérdezte, hogy milyen zenét játszunk. Erre emlékszem nagyon, hogy azt mondtam rock'n'roll-t, mit játszanánk mást. Most hallottam a 2000-es években, hogy minden zene rock'n'roll. Tankcsapdától kezdve mindenki ezt mondja. Emlékszem én '84-ben ezt már mondtam. A többiek már fogták a szájukat, mert alig bírták ki nevetés nélkül, na ez meg a rockandroll.
Aztán megkaptuk azt a próbatermet. És hát mi egybol telefújtuk sprayvel. Aztán jöttek megnézni. Mi letagadtuk, nem mi csináltuk. És akkor elkezdtünk rockandrollt játszani. Egy egyszerű kis dallamot elkezdtünk játszani. Jött a Lajos bá megnézni mit csinálunk ott lent. Aztán végülis hagytak minket, nem piszkáltak utána. Felül volt egy klubrész és alul volt a próbaterem. Mikor mentünk próbálni és kértük el a kulcsot mindig azt mondta a gondnoknő, hogy "na jönnek a kurva anyások". Hallotta, hogy az Erdős Pétert játszottuk és volt ott egy ablak, ez egy óvóhely féle volt. Volt egy nagy fém ablakszerű ajtó, ha kinyitottad rács volt, de üveg nem volt. Ha kinyitottuk mindig kiszűrődött a zaj, mindig be kellett csuknunk, hogy nehogy feljelentsenek minket.
Volt ilyen szám, hogy "Kommunizmus nem kell már, lépjünk át az anarchiába". Nem szerettük a kommunista rezsimet és Kádár János elvtársat.
Így zenélgettünk egy darabig ezzel a felállással. Akkor volt egy fellépésünk is. Ez '84-85 körül lehetett. Volt egy szomszéd zenekar, akik a másik helységben próbáltak, ők ilyen rockzenét játszottak. Azok csináltak ilyen bulit és azt hiszem 3 zenekar lépett fel és mi is közte voltunk. Mi voltunk az előzenekar.
Jöttek Pécsről is, meg nem tudom honnan ilyen punk gyerekek. Azt se tudom honnan tudták meg, hogy van egy ilyen buli. Jó, ki volt Komlón plakátolva, de teltház volt. Jó 15-20 punk is ott volt Pécsről meg innen-onnan Siklósról, lehet hogy még mohácsiak is voltak. Aztán ezek ott pogóztak, meg őrültségeket csináltak. A wcben különféle dolgokat. Aztán utána megköszönték nekünk, hogy ott lehettünk és közölték, hogy nem szívesen látott vendégek vagyunk itt a próbahelyen. De megengedték, még utána is lemehettünk. Nehezen, de visszaengedtek minket, könyörögni kellett ennek a nőnek, azt mondta többet nem léphetünk itt fel. Takarodjunk innen haza. Kirúgtak minket, de visszafogadtak.
A zenekarban akkor történt a törés, mikor a dobos, a Fuchs Józsi elment katonának. A basszusgitáros a Bánusz Peti meg beleszertett egy csajba és meg akart nősülni, aztán jött is a gyerek nagyon hamar. Akkor ő kilépett teljesen. Fuchs Józsi meg katona volt, semmit nem tudott szegény csinálni.
Ketten maradtunk a Dózerrel, kerestünk dobost kisebb nagyobb sikerrel. Volt hogy csak hárman voltunk, zenélgettünk. Akkor jött egy énekes, barátunk volt, gyere te is énekelj, bulizzunk erről szólt ez az Elemicsapás. Egyikünk se akart komolyan zenélni, csakhogy bulizgasunk. Jól érezzük magunkat.
Aztán végülis én '87-ben vonultam katonának. De akkor már nem zenéltünk. Tönkrement az erősítőm, amit vettem az összes pénzem arra ment, hogy javítgattam, meg hogy tudjak erősítőt venni.
Aztán már csak ketten maradtunk a Dózerrel, abbahagytuk. Nem láttuk értelmét már. De barátok maradtunk, bulizgattunk még. Egy kocsmába jártunk.


Bánusz Péter, Rácz József, Koller Imre, Solti Zoltán (Dózer)


Kolera: A dalaitokról beszélj még, hány számotok volt? Szövegekre emlékszel?  Végülis te voltál az énekes.

Józsi: Volt a "Szabad vagy": "Kinéztél az ablakon és szembe köpött a város, szürke volt minden szürke volt és sáros, eszedbe jutott a tegnap esti szőke lány úgy érezted repülni vágysz és tudsz is talán.
Szabad vagy, szabad vagy, mint a madár, mégsem repülhetsz mégsem repülhetsz akárhová. Szárnyakat adunk, szárnyakat adunk vágyaidnak .... azt mondják az öregek hogy szükségünk van rád, de nem érdekel szűnjön meg a társaság, akkor mikor bajban voltam itt hagytak szarban, azt mondod minden okés minden le van szarva"
Volt a "Patkány":  "Mikor patkány voltál, patkányként zabáltál, ez az élet nehéz, mert mindenki lenéz, de majd jön egy új nap mikor minden más lesz, aki eddig fent volt egykettőre lent lesz".
Még volt a "Szása" ezt hárman játszottuk, volt egy pék kollégám aki beszállt a zenekarba ő volt kétszer is a zenekarban, egyszer dobolt is, mert nem volt dobusunk. Papp Attilának hívták. Ő a CSÍT zenekarnak az énekese most. Már régóta azt csinálja. Nem tudom hogy hallottál-e róla.

Kolera: Persze, ők viszonylag ismertek voltak.

Józsi: Beszállt hozzánk aztán csináltuk ezt a "Szása" számot: "Szása, Szása mondok néked valamit, Szása, Szása nem dübörög a kocsid. Szása, Szása nyikorog a kereked, ha nem indul ülj le inkább és várd meg a nyugati szeleket. Szása, Szása mondok neked valamit Szása, Szása nem muködik a kocsid, Szása Szása olajozd a kereket, ha nem indul üljél le és várd meg a nyugati szeleket". Ezt gyorsan, punkos tempoban. Volt még több szövege, de nem emlékszem.
Volt még olyan hogy "Zöld erdőben, Zöld mezőben sétál egy madár" volt ez a népdal és megpunkosítottuk. "Zöld erdőben zöld mezőben sétál egy madár, zöld a lába kék a szárnya jaj de büszkén jár, Zöld erdőben egy őrtoronyban öreg baka áll, kezében fegyver s lábán csizma jaj de büszkén áll. Enyém a fegyver, enyém a hatalom, enyém leszel hogyha én akarom, győzni fog a Földön majd a fegyver."
Pár számot fel is vettünk, csak sajnos nincs meg. 3-4 számot felvettünk, amit még meg is lehetett hallgatni. Kérdezősködtem, de nincs meg senkinek.

Kolera: Meddig ment pontosan a banda? '87-ig?

Józsi: '86 végére emlékszem addig ment, lehet még '87 eleje is benne volt. '87 februárban vonult a Dózer barátom. Akkor már biztos nem volt. '86 szilveszterkor még zenélgettünk magunknak. Meg meccsekre jártunk, koncertekre.

Kolera: Pécsi meccsekre jártatok, vagy Komlói Bányászra?

Józsi: Fradi meccsekre, de komlói meccsekre is jártunk. Nagyon sok komlói meccsen voltunk. Vasárnaponként Komló meccsen voltunk, de ha fel tudtunk menni, akkor Fradi meccsen. Gyerekkorom óta jártam Komló meccsre.

Kolera: Rendőri zaklatások?

Józsi: Voltak rendőrös sztorik, egyszer otthon voltam hallottam, hogy keres a rendőrség a munkahelyemen. Meg állítólag voltak nálunk is. Aztán egyszer jöttek értem és pont otthon voltam. Mondták, hogy menjek velük, voltak ketten. Be akartam ülni oda a szélére a kocsiba, aztán előkerült még egy rendőr négyen jöttek értem. Mondták üljek már beljebb nem gondolom, hogy ott fogok ülni a szélén. Nem akarok én megszökni.
Még csövesek voltak ott fent a rendőrségen. Meglátott az egyik tiszt féle, vagy nyomozó "na te punk mit keresel itt gyere be velünk gyorsan". Fenyegetőztek, meg hogy hol voltam március 15-én. Nem tudtam megmondani, de ez volt májusban. Mondom fogalmam sincs nem emlékszem én már március 15-re. Aztán fenyegetőztek, hogy biztos fent voltam Pesten, aztán nagyon jó alibim lett végülis, mert március 15 akkor nem volt ünnep. A pékségben volt viszont egy szakszervezeti gyűlés. És Pécsre kellett bemennnünk. Én szakszervezeti tag voltam és a munkatársaim mondták, hogy menjek és én képviseljem őket. Volt nagy pofám, kiálltam magunkért mindig. Szerettek a munkahelyemen, mert szorgalmas emberke voltam állítólag.
És kérdezték a rendőrök, hogy kivel voltam ott. Mondtam hogy az igazgatóval, a párttitkárral, a KISZ titkárral meg a szakszervezetissel. És kizavartak a rendőrségről. Nem hitték el, fogtak és kizavartak. Azt mondták hazudok, majd utánanéznek. A párrttitkár is bent dolgozott a pékségben, nem volt se jobb, se rosszabb ember.
Volt házibuli, akkor meg kihívták a rendőrséget. Lekapcsoltuk a zenét és elkezdtünk táncolni. A Vili meg behívta a rendőröket, hogy gyertek igyatok. Nem szóltak mert voltak ott lányok, táncoltak, azt mondtuk, hogy eljegyzés van. Elmentek aztán ment vissza a punkzene, aztán nyomtuk. Szomszédok meg szóltak, ez a Dózeréknál volt, hogy: "Zolikám olyan hangosak vagytok". Mondtuk, hogy nem halljuk, mert olyan hangos a zene. Lehánytuk a muskátliját az alattunk lévő szomszédnak. 
"-Zolikám tönkretettétek a muskátlrimat."


Kolera: Pécsre jártatok koncertekre?

Józsi: Bikini, volt a Ferós Bikini először. Előtte a Rolls Frakció, a D. Nagy Lajos féle, akkor még nagyon jó volt a Rolls Frakció. Emlékszem '82-ben még piáltunk is a D. Nagy Lajosékkal. Amikor jöttünk haza nagy tömeg volt az utolsó pécsi buszon. Melósok is mentek haza meg mi is a koncertről. Behányt a buszba az egyik kolléga. Terhes nő meg rosszul lett tőle. A másik meg a hányás mellett ette a savanyú káposztát. Meg kellett állni, mert rosszul lett a terhes nő.
Meg voltunk a NEVKO-ban ott voltak ilyen amatőr együttesek. Ott játszott a Brezsnyevnek a zenekara, ők csinálták a Bizonytalanságot Pécsen. Meg a Gruppensexet később. Először volt a Bizonytalanság az olyan Bizottságos volt. Meg a Péter énekelt, valamilyen Peti. (megj.Hardi Péter) Ő is oda járt Szentlőrincre iskolába. Brezsnyevvel is jó barátok voltunk.

Kolera: Melyikük volt a Brezsnyev?

Józsi: Basszusgitározott. Jó kis zenekar volt egyébként. A Gruppensex kazettát is adott ki. De az később volt '89-ben talán. Akkor már teljesen más emberekkel jártam koncertre. Sokszor mentem Pestre is, de sokszor egyedül voltam már csak. Mentünk UK Subs koncertre. Balha Vilivel voltam az első UK Subson. Akkor mondtam most már biztos lesz rendszerváltás, ha a UK Subsot megengedik. Itt már nem lesz többet kommunizmus.

Kolera: CPG-n Nagyharsányban voltatok?

Józsi: 82-ben volt, dátumot már nem tudok. Voltunk igen. Pusztai Leventével meg a Dózerral. Azt hiszem a Dózernak még meg is van a belépőjegye. Dózer jobban emlékszik ezekre a régi dolgokra, voltam nála, volt egy kis pöri, meg beszélgettünk és ott jöttek elő olyan történetek, amikre én nem emlékszem. Ők meg arra nem emlékeztek, amit én meséltem.
Volt ilyen számunk is hogy "Kommunista kiáltvány" azt is a Dózer írta. Nem tudom már hogy van a szövege. Dózer az tudná. Volt az "Ujjazás" címu szám azt a Bánusz Petivel írtuk. "Kislány te ne törődj semmivel végezd az ujjazást, ne zavarjon hogy mások néznek mások is csinálják. A nő egy élő húsdarab, ez nem egy szerelmes dal"
Anarchia: "Egyedül török zúzok, mint az állat nyaljátok ki a picsámat anarchia, anarchia" ezt a Bánusz Peti írta. Mindenki hozott valamit aztán öszeraktuk, jó szórakozás volt.

Kolera: Más zenekaroktól mit játszottatok?

Józsi: CPG Erdős Pétert azt játszottuk, meg az ETA-ba is belementünk. "Gyerünk gyerünk ásd elő a tampont" az egy Sham 69 szám, csak nem jut eszembe a szöveg, nem játszottuk csak hülyéskedtünk ezekkel, CPG-t azt játszottuk.


Rácz József, Fuchs József, Bánusz Péter, Solti Zoltán (Dózer)


Kolera: Ezt a tamponos dolgot a Kornélék (Hüfner Kornél - Vírus, Elysium basszusgitáros) is játszották Mohácson.

Józsi: Amikor Lánycsókon volt egy buli, ahol a Kornélék felléptek akkor én pont katona voltam. Nem tudtam elmenni. De voltak ott komlóiak mesélték, hogy milyen volt. Mindig volt nagy mozgás vagy pécsi koncerteken találkozgattunk, mentünk Mohácsra busójárásra, ők meg jöttek szeptemberben bányásznapra Komlóra. Volt hogy anyám kirakott egy sonkát bányásznapkor, aludtak nálunk elég sokan, aztán mire felkeltem csak egy nagy csontdarab volt. Megették, ott volt a Csóka Laci, meg nem tudom még kik voltak. Heten, nyolcan nálunk aludtak. Földön mindenhol aludtak, konyhában kabátokon.

Kolera: A Megyeri Ferencet ismertétek? A Picsa énekesét, ő is komlói volt.

Józsi: Én csak látásból ismertem.

Kolera: A komlói punktársaságban akkor ő nem volt benne ugye?

Józsi: Nem. Ő nem tartozott hozzánk, csak köszönő viszonyban voltunk. Az Endrődi Peti aki késobb az MA Skins gitárosa volt, ő zenélt velünk egy rövid ideig. Meg még az Ignácz Józsi volt a basszusgitáros. Mikor a Bánusz Peti kilépett akkor az Ignácz Józsi jött mint basszusgitáros. Egy hosszúhajú gyerek volt, mindig húztuk a hajával. Nem tudtuk megnevelni, hogy rövid haja legyen.

Kolera: Az Endrődi Petinek volt egy Blocks nevű zenekara Komlón, arra emlékszel?

Józsi: Csináltak ők valamit, csak azt én már nem tudtam, csörömpöltek ők is, de én nem hallottam őket. Még '83-84-ben ilyen hosszúhajú kölykökkel próbálkoztak, az inkább blues zene volt. Utána hallottam, hogy csinál valamit, meg beszélgettünk, de nem hallottam őket. Utána jött az MA Skins, bement Pécsre aztán  Lapátékkal. Golyó volt a basszusgitáros, én voltam MA Skins koncerten valamikor még. Lapátékkal jó barátok voltunk. Anyukája vagy ki lakott itt Komlón. Sokat volt itt Komlón, sokat bulizgattunk, iszogattunk. Még talán beszélgettünk is, hogy csinálunk valami zenekart. Csak aztán nem lett belőle semmi, mert bementek Pécsre. És csinálták ezt az MA Skinst.

Kolera: Lett valaki skinhead abból a komlói csapatból?

Józsi: Én nem tudok róla. Senki. A mi baráti körünkből nem lett senki. Szerettem a zenéjüket, de nem értettem velük egyet. Játszottunk 4 Skinset is az ő dallamukra épült az egyik számunk. "Baszd meg a Rockandrollt" valami ilyen szövege volt.

Kolera: Ha már a skinheadeknék tartunk cigány kisebbséggel nem volt problémátok? Vannak ott bőven.

Józsi: Nekem nem volt balhém, voltak beszólásaik, de úgy nem volt gond. Volt cigány munkatársam, katonaságnál is volt nálunk cigány, nekem nem a rossz jut eszembe róluk. Ember-ember. Nem hiszem hogy a bőr színe határozza meg az embert.

Kolera: Koncertet nem is próbáltatok másikat szervezni?

Józsi: Nem, nem emlékszem, hogy lett volna valami, abban az időben nagyon nehéz lett volna. Mindig kértek tőlünk valamit, meg ahogy mondtam volt az a szám, hogy "Kommunizmus nem kell már lépjünk át az anarchiába". Hogy menjünk így koncertre? Majdnem minden szövegünkben volt valami, játszhattunk volna talán 3-4 számot amiben nem volt politika. Mi ezt jól tudtuk, hogy ebből nem lesz nagy koncertsorozatunk. Mintha Pécsre egyszer szerveztünk volna. Ott is több amatőr zenekar. Mintha lett volna egy ilyen próbálkozásunk. De aztán nem engedték meg, nem is lett belőle semmi. A NEVKO-ban lett volna a buli, ahol több amatőr zenekar fellépett volna, mi is mentünk volna, de nem jött létre ez a koncert. Senki nem volt ott.
Senkit nem engedtek.  '83,'84,'85 kemény volt, még Pesten is csak pár zenekar tudott fellépni. Egy évben egyszer volt egy VHK koncert. Sziámira is egyszer jutottam el valahova. Csak kazettáról tudtam hallgatni. '88-ban amikor leszereltem már volt a Lyuk is. Akkor már volt élet. Felmentünk Kretens koncertre, Auróra. Jöttek már külföldi egyyüttesek is. Haine Brigade francia punkzenekar volt. Első UK Subs a Vörösmartyban a Lyuk fölött. Teltház volt emlékszem rá. Auróra volt az előzenekar. Jó nagy terem volt egyébként. A Gruppensex az meg Pécsen a Kazinczyben volt emlékszem. De már nincs meg azt hiszem a helység sem. Volt ez a Kazinczy étterem és volt egy színpad, volt ott Kispál és a Borz is, azok is '88 körül indultak. Meg a Gruppensex is így valahogy. Még talán MA Skins is volt ott. Volt a galériában is Gruppensex, egy kiállítógaléria, nagyon jó buli volt. Csak egy galéria volt asztalnál árulták a piát. Pincébe kellet lemenni. Jó kis koncert volt, utána nem is volt több koncert ott. Kazinczyben volt sok, oda mentem.

Kolera: Pécsen 80-as évek elején csak Rolls volt meg Bikini?

Józsi: Igen, másra nem nagyon mentem, rockzenekarra nem mentem el. Az nem érdekelt annyira. Ricse az már később volt, meg korábban. Szentlőrincen volt '82-ben.Vagy inkább '81-ben. Elsősök voltunk, '81-ben. Szentlőrincen a Művelődési házban. Egyik utolsó fellépésük volt, aztán jött a Bikini. Mohácsiak, siklósiak, komlóiak mi összetartottunk, beszélgettünk egymással mindig. Pécsiekkel is. A Rolls is játszott mindig valami Sex Pistolsot, vagy Exploitedet, '83-ban játszottak Exploitedet a komlóiaknak. Sex Pistolsot a mohácsiaknak. Meg ilyen dolgok voltak piáztunk együtt a D. Nagy Lajossal. Szerette a villányi vörösbort. Még Harkányba is lementünk egyszer. De az már később volt.

Rácz József és Weigert Attila


Kolera: A zenekar az titokban maradt a rendőrség előtt? Azért nem basztattak?

Józsi: Dehogynem. Tőlem megkérdezték ismerem-e az Elemicsapást. Kérdezték miről játszanak. Azt nem tudták, hogy én éneklek. Meg hogy nyomoznak utánunk. Kik a tagok? Mondom fogalmam sincs. Ilyen is volt. Fent voltam a rendőrségen, valamiért felhívattak. Meghívást kaptam hozzájuk.

Kolera: Nem működtek annyira rosszul, ha egy csak próbáló zenekarról is volt tudomásuk.

Józsi: Volt. Mindenhol voltak spiclik. De nekem szerencsém volt, mert az akkori főnököm felesége a rendőrségen dolgozott, mint gépírónő és szeretett engem. mondta, hogy nagyon meg van elégedve a munkámmal. Mert mindig minőségre törekedtem,-mai napig mindig megpróbálom a legjobb minőséget előállítani. Mintha ő húzott volna ki onnan egyszer, felhívták és utána nem csesztettek. Ott voltam bent elég sokáig, be se hívtak. 2-3 órát kint ültem és nem mehettem ki, kifelé csak akkor mehettél, ha kaptál egy másik papírt. Ki akartam menni azt nem engedtek.
Aztán bekopogtam, hogy itt vagyok már 3 órája. Kizavartak, leanyáztak, mondom akkor majd nem megyek dolgozni a pékségbe, holnap meg nem lesz kenyér. Akkor behívtak egy kicsit, fenyegetőztek, meg minden. Ismeri az Elemi Csapás zenekart? Miről énekelnek? Mondom szerelemről. Látta már őket? Mondom egyszer a Zrínyi klubban felléptek ennyit hallottam róluk. Aztán ennyi.

Kolera: Hallgatsz még ma is punkzenét?

Józsi: Néha. Itthon nem hallgatok zenét. Van feleségem, van egy kutyám, nem zenét hallgatunk hanem beszélgetünk sokat. Ha dolgozom bent a pékségben, fáradtabb vagyok berakok valamit. Legutoljára Kretenst hallgattam még régit. Meg hallgattam Trottelt. Azt szeretem még, Rupaszov Tamással jó kapcsolatban voltam még Pesten. Beszélgettünk is sokat meg iszogattunk. Az utolsó VHK koncerten még együtt söröztünk. Mikor én voltam utoljára VHk koncerten. Levelezgettünk abban az időben nem volt telefon. Ha kellett valami kazetta mindig küldtek. Voltak lent Pécsen, aztán ők is szar állapotban voltak, mert nem volt dobosuk. Meg azt hiszem énekesük se volt. A Gyárban is voltam egy-két koncerten csak már nem emlékszem milyenen. Volt Trottel is, egy fiatal kis dobosuk volt. Az volt a második fellépésük, próbálni se nagyon tudtak. Meg nem volt énekesük se, a felesége akkor szült, vagy valami ilyesnmi, meg talán ő már ki is lépett. Az első lemezük az szerintem nagyon nagyon jó lett. Mai napig szívesen meghallgatom. Aurórát, 88-at szoktam még hallgatni. Van az a 6 számos demójuk az a legjobb szerintem. Meg vannak fent még jó régi számok, amikor jártunk Aurórára azokat játszották. Akkor már a Vigi énekelt. 
Most már csak a munkával foglalkozom. Néha lemegyek barátokhoz Komlóra. Jövőre kint a pincénél Mohácson találkozunk, most ez a cél. Van a Csongor Peti barátom, most is pék, együtt jártunk iskolába, ő hozta Mohácsról a zenét a 80-as évek elején. Így jött ez a komlói mohácsi barátság. Ugyanígy volt egy-két siklósi srác is, ők is Mohácsra jártak. Volt az egyik, nem emlékszem pontosan Bera volt, vagy Bere annak rendőr volt az apja. Pisztolyjal fenyegette meg a fiát.
Volt Mohácson is valaki akinek rendőr volt az apja, a Tompos Norbinak. Azzal együtt voltam még katona is. Volt, hogy valami balhét csinált a Norbi és nem előléptetés volt, hanem visszaléptették.
A Csongor Peti barátomnak egy ausztrál zászló volt a farmerdzsekijére rávarrva és a történelemtanár az nagy párttag volt, ez asszem '82-ben volt. Szólt neki hogy vegye le azt a kabátot, mert ezt nem akarja mégegyszer meglátni. Meglátta mégegyszer, mondta mi a neved? Mondta: "Csongor Péter", két nap múlva kirúgták a kollégiumból ez miatt. Fegyelmi tárgyalás után kirúgták a kollégiumból.
'82-ben még ilyenek voltak. Kapitalista gyarmattartó országot reklámoz. Valami ilyesmi volt az indok. Nekem a wc láncot kellett levennem. Nem volt szabad hordani wc láncot.
Mentünk fel ETA koncertre vonattal. Nem is tudom hol volt, Lágymányosiban lett volna. Fradi meccsen nem volt annyi rendőr amennyi ott volt, nem is volt koncert, nem is engedték.

Kolera: Honnan tudtatok róla, hogy lesz ETA koncert?

Józsi: Pusztai Levente, meg páran fent dolgoztak Pesten. Csak hazajártak hétvégén Komlóra. Ők mondták, hogy mi van. Még volt valami ilyesmi, hogy felmentünk, aztán nem értünk oda, mert nem volt. Asszem Várpalotára Eurpa Kiadóra indultunk el. Elmentünk Várpalotáig, aztán vissza.
Mentünk Fradi meccsre, Dombóváron felültettek a másik vonatra, mentünk vissza Komlóra. "-Nem mehettek Pestre". Visszaküldtek. Megvolt a jegyünk is. Azt mondták nem mentek ti Fradi meccsre, mentek vissza Komlóra. Mentünk volna mi sok helyre.

Rácz József és Charlie Harper


Kolera: Mikor voltál utoljára koncerten?

Józsi: '91-ben voltam UK Subson Pesten. Azt hiszem akkor voltam utoljára. Meg még voltam valamin, egyedül mentem fel, valami magyar együttes volt, csak nem tudom ki. Egyedül jöttem vissza vonattal is. Akkor mondtam megamban egyedül nem megyek többet koncertre.
Mikor volt utoljára UK Subs, akkor voltam a fiammal. Van fénykép is róla Charlie Harperrel. Van 92-es fénykép is. Ez meg a járvány előtt volt. Vagy ez most volt két éve járvány után. Pont akkor jött be a Brexit akkor voltunk utoljára. Pesten a Barba Negraban.Voltak a szekszárdiak, Prosectura, volt Qss, Elit osztag, UK Subs után volt még Lopunk az nagyon jó volt. Qss az nagyon rossz volt, mert olyan részeg volt az énekes. De UK Subs jó volt, meg a Lopunk is.
Akkor találkoztam a Kornéllal is nem tudom hány év után. Meg a Nyüvessel is. Az meg jó 5 éve volt, Exploited, Cockney Rejects. A Peti barátom kint dolgozik Angliában és hozott nekem egy UK Subs polot, aztán nemsokára a fiam szólt hogy lesz UK Subs. Hú mondom akkor elmegyünk.

Charlie Harper és Rácz József

Kolera: Régi zenekartagokkal tartod a kapcsolatot, vagy a régi társaságoddal?

Józsi: Dózerrel nagyon ritkán, nem is tudom mikor beszéltem vele. De ővele voltam legtovább kapcsolatban. Aztán kimentek Tunéziába, mi elköltöztünk Hévízre. akkor ez teljesen megszűnt. Aztán ahogy hazajöttem pár emberrel még mindig tartom a kapcsolatot azért. 3-4 emberrel. Akikkel régebben jóban voltam azokkal most is még tudunk beszélgetni.

Kolera: Hogyan összegeznéd azt a korszakot így utólag visszanézve?

Józsi: Most annyi idős lennék, most is lázadnék. Ezt nem bírnám elviselni, ami most is folyik az országban. Most is ugyanúgy köpködnék rájuk. Megmondom őszintén nem szeretem a szovjeteket, vagy oroszoknak hívják őket, azt tudom, hogy ezek mindig becstelenek voltak a magyarokkal szemben. Anyámtól megtanultam, ő látta, hogy mit csináltak az emberekkel. Nekem bárki bármit mond a szovjetek nem jó emberek.

Kolera: Mindegyik korszakban lázadtál volna?

Józsi: Idézőjelben elégedetlen voltam, a Bokros csomag se tetszett. Pont akkor voltak kisgyermekeim, mikor a pelenkák ára megháromszorozódott. Volt három kisgyerekem. 
Valószínűleg minden korszaknak megvolt a maga hibája. Szerintem egy fiatalnak az a dolga, hogy lázadjon, ne tűrje az igazságtalanságot.

Köszi az interjút!

(c) Ács-Tari Béla



Elemicsapás (?) 1980-1983 Papp Zoltán - ének, Solti Zoltán (Dózer)  gitár, Bánusz Péter - basszus, Bán Vilmos - dob

Elemeicsapás 1983-1987 Rácz József - ének, Solti Zoltán (Dózer)  gitár, Bánusz Péter - basszus, Koller Imre - dob  később Fuchs József - dob

Ignácz József - basszus, Papp Attila - dob, ének































































































.




























.





























































 








Nincsenek megjegyzések: