PUNK '80 - 90 - Nyíregyházi történetek - JÁVOR TAMÁS (IRA, CICAVÍZIÓ, SPIDER)





Jávor Tamás a nyíregyházi punkszíntér egyik központi figurája, Mák Zoltánnal kb holtversenyben a legtöbb zenekarban játszó zenész, annyi bandában dobolt, hogy már ő maga sem emlékszik a kényszerből pár havonta nevet változtató rövid életű punkzenekaraira. Legismertebb formációja az országosan is ismert, de a kiváló "Kicsit vadállat" című anyaga ellenére igazán köztudatba sosem kerülő Spider zenekar, amely a 90-es évek végi feloszlás után, még a kétezertizes években is futott egy kört sokak örömére. A több, mint négy évtizedet folyamatosan végigzenélő, általános iskolás kora óta punkzenén nevelkedő dobos eleveníti fel emlékeit főleg a hőskorszakra és a 90-es évekre koncentrálva.









Szokás szerint a bevezető kérdés, honnan hallotál először erről a punk dologról? Tudtál már dobolni, vagy csak jött ez a zene és utána kezdted el? 

Előbb tudtam dobolni, olyan szinten, hogy már az óvodában csörgővel a kezemben vagyok lefényképezve. Az iskolában mikor sorakozó volt ünnepségeken a himnusznál  én ütöttem a ritmust dobon a bevonuláskor.  Amikor megláttam egy dobszerkót az adrenalin egy kicsit felment bennem. És ugye régen milyen műsorok voltak, a Pulzus meg a Zenebutik. Az akkori operatőrök, meg a rendezők mindig az énekest mutatták, ha a dobost láttam pár másodpercre, az már nekem király volt. A 80-as években kezdtem igazán a koncertre járást Korál, Edda, Skorpió, Hobó, Dinamit, P.Mobil, KFT, East. Tehát ez a rockosabb vonal. És azért megvettem ezeket a lemezeket. 



Először csak hallgattam. Mikor rögzítettem az agyban azzal szórakoztattam magam, hogy napi szinten a Tesla lemezjátszó full hangerőn, és olyan dobom volt, amit a sportboltban lehetett kapni. Állatbőrrel volt bevonva, ilyen vékony peremű és ez volt 3 darab rárögzítve egy zászlórúdra, ami egy karácsonyfa talpon állt. Ja és volt egy cintányérom. Bal kézzel ütöttem a dobot, jobbal a cint, a lábdobhangzást, mivel állatbőr vizes ronggyal le tudtam mélyíteni. A pergőhangzást meg hajszárítóval felspannoltam mielőtt játszottam, és akkor meg volt a mély magas különbség. Van egy fényképem, ahol a legelső dobom egy zászlórúdra rögzített két befőttesüveg volt. És ilyen pici faragott dobverőm volt, amit a sarki házban faragott egy apuka. Én annyira hamar kezdtem. Arról szólt pár évem, hogy a lemezeket dobolgattam. Aztán mivel nem volt még dobom ismerősöm által a zeneiskolába be tudtam iratkozni és ott volt dobszerkó. Csupán azért mentem zenesuliba, két évet jártam.  Onnan be is ajánlottak a fúvószenekarba, akikkel sikeresen kijutottunk Londonba, meg Walesbe. 


Ahol hárman disszidáltunk. 86-ról beszélünk. Ami azt jelenti, hog hazafelé úton a reptéren megszöktünk, elmentünk a Hyde Parkba. Nem tudom láttad-e a Hairt. Ahol a behívót elégetik. Hát mi a visszafelé szóló repülőjegyet égettük el. Persze a másik két srác meggondolta magát és végülis hazajöttünk. A reptéren még volt egy kis affér. Loptunk egy játékpatronos pisztolyt, egy coltot képzeld el, műanyagból, lövöldöztünk vele a ott a reptéren 17 évesen. Patronos pisztoly, volt hangja. Kihívták ránk a rendőröket, megbilincseltek. Be a rendőrségre, hárman három kocsiba. Géppisztolyos ipsék jöttek értünk és a vád az volt, hogy terrorizmus. Holott csak játszottunk. Fél napig voltunk a börtönben fejenként külön cellában. Leves, második, puding, tea tálcán kaptuk. Este kihallgatás 23 órakor, egy 56-os bácsika tolmácsolt. Megúsztuk egy írásbeli figyelmeztetéssel, hogy csak játszottunk. 
Az ifjúgárdisták zenekarban hol cintányéros voltam, hol dobos. Nagydobos, mint amikor a lábdobot ütnéd, és kisdobos, amikor a pergőt ütöd. 



Na és aztán megismerkedtem 13 évesen ilyen emberekkel, akikből lett végülis az IRA együttes. Próbáltunk az utcai szobában,  a muter vett egy kék Amati dobszerkót, zsírújat, ugye csehszlovák dob. 15 ezer forint volt 86-ban, ahhoz el kellett mennie a bankba kivenni pénzt. Az hathavi fizetés volt akkor. Megvette a jóanyám és bent próbáltunk a szobában. Apám akkoriban az Újfehértói ládagyárban volt  üzemvezető, jön haza, látja, hogy a küszöbön van vagy 10 pár cipő, mindenféle nálam jóval idősebb srácok, lakat a nyakában, biztostű fülben, bor folyik az aztalon, rosszarcú fiatalaok. Úgy rossz arcok, hogy punkok, hangos zene. Apám akkor nem szólt semmit, amikor elmentek a srácok annyit mondott, hogy "Fiam, vagy mentek ki a fáskamrába a zenekarral, vagy eltakarodtok innen". 
Két kamra van egymás mellett, egy nagyobb és egy kisebb. Ez egy vályogépület. A nagyobb lett a próbaterem. Ott már próbált 6-8 zenekar: Győztes Traktor, IRA, Szajna Parti Séták, Tequila Band, Spider, most a Texas Tourist. Cicamica együttes, amit a rendőrségi akta hibásan ír.
Az első együttesem az 13 évesen jött, az IRA. Tehát először doboltam, utána jött a punk.

Hogyan találkoztál velük és mit gondoltál először erről a punk dologról? 

Az ifjúgárdista zenekarban volt egy fúvós hangszeres, úgy hívták hogy Barkóczi "Punk" Jocó, ott mi így összehaverkodtunk és ő általa ismertem meg a punkot, mint műfajt és emlékszem mikor először hallottam a God Save The Queent a Pistolstól meg Exploitedet, akkor a hideg futkosott a hátamon.  Igen, ez az én zeném! Ez kell és akár háromszor négyszer végighallgattam egy nap egymás után a Pistols első lemezét, meg  ami tetszett az a Punk's Not Dead, Ramones első, Damned, Clash. És a Jocó hozott össsze ezekkel a punk gyerekekkel. Sárga Tamás énekes, stb, az Omniánál gyűltünk össze minden pénteken. Ott aki punk volt felvettük a kockás gatyát, bőrdzsekit, már akinek volt, azt mentünk.
Én úgy gondolom , hogy nincsenek véletlenek, az ember életében a fontosabb dolgokban nincs véletlen. Munkahely, házasság, baleset, halál, barátok, zenekar.

IRA pólóban 1983


Meddig ment ez az IRA?

Pár hónapig. Azt hiszem egy koncertünk volt, a Sárga Tamás énekesnek az apja a 110-es szakmunkásképzőben volt esztergályos oktató és ő intézett egy testvérbuli koncertet. Testvérosztály, tehát fiú osztály lány osztály buli az aulában. Elhívtak egy punkzenekart egy olyan buliba, ahol inkább Modern Talkingnak kellett volna szólnia. Csak néztek ránk a két osztály, hogy kik ezek a hülyék. Én úgy mentem oda, hogy nem vittem dobszőnyeget életem első koncertjén. Az azt jelenti, hogy a lábdob minden számnál elcsúszott egy métert. Egy pár dobverőt vittem és mivel elfogyasztottam előtte 7 deci fehérbort a dobverőt kétszámonként kiejtettem, és egy kézzel érte másztam miközben egy kézzel ütöttem. A mikrofonnak egy másfél méteres kábele volt. Csőmikrofon a kábellel egybeöntve és mivel közel volt az erősítőhöz a másfél méteres kábel sípolt. Szörnyű volt. Nekünk is, meg a közönségnek is. 
Aztán ez meg is szűnt azt hiszem, a bőgős lépett ki tán először, de hogy miért nem folytattuk tovább arra nem emlékszem. Megéreztem, hogy milyen játszani embereknek, hogy ez kurvajó. Ez egy adrenalinlöket színpadon játszani. 

Részlet Andró-Vaskó Sándor kömyvéből



Valaki monndta hogy felmerült, mikor még általános iskolás voltál, hogy lehetnél az Agydaganat dobosa.

Igen.

Ez még az IRA előtt volt?

Ez már az IRA után lehetett szerintem. És emlékszem, hogy egy próbán ott voltam, ez a Zrínyi gimnázium pincéjében volt tán. Ott még Géza az énekes, őt ugye Andró Vaskó Sándornak hívják, de csak Gézának hívtuk. Azt hogy miért Géza és nem Sanyi, azt senki sem tudja. Úgy volt, hogy én leszek a dobos, és akkor a Géza nemsokára meg is pattant. Aztán a Mák Zoli is elment és így szép lassan eltűntek. Próbájukon voltam, aztán emlékszem amikor Géza megpattant még a Sóstói strandon egy palacsintasütőben dolgozott. És mi meglátogattuk ott, nem volt szó semmiről, hogy megy ki. Akkor muszáj volt ezt titkolni. Utána már nem is látttuk többet. Egyszer eljött egy Spider próbára mikor hazajött. Akkoriban még hosszú hajunk volt a 90-es években. Eljött hozzánk, hozott magával két üveg pezsgőt, nem kínált meg senkit, és azt megitta egyedül. Még akkor úgy próbáltunk fiatalon, hogy eszünkbe se jutott, hogy igyunk próba közben. Mert akkor elég volt a zene maga, nem kellett semmi szer, hogy jó legyen. 


Viszont volt olyan, hogy a Papp Pista a szólógitáros megkeresett engem, ennek már vagy 10 éve, mikor a Tóni hazajött és amikor itthon van, akkor Agydaganat koncert kell. Megkeresett a Pista, hogy mit szólok hozzá, hú mondom Agydaganat. Fiatal korom kedvenc zenekara, hogyne dobolnék. 
Két próba megvolt, de aztán végülis nem tudtam rá időt szakítani. Akkor nekem volt két másik formációm, a Tequila Band, plusz volt egy olyan, hogy Fakultatív DJ Szakkör, egy ilyet is kipróbáltam. Lényeg, hogy azt mondtam a Papp Pistának a második próba után, hogy nem fér bele, ezt a 3 zenekart nem tudom egyeztetni és akkor inkább nemet mondok. Mert ha akkor mondok nemet, mikor már koncertek vannak, meg a Tónival összepróbáltuk, akkor nehezebb.
Meghallgatom néha az Agydaganat pécsi koncertjét egy évben egyszer és annyi, viszont azóta is folyamatosan hallgatok mindenféle punkzenét laptopról.

A Mák Zoli úgy emlékszik, hogy ezzel a B Közép zenekarral te játszottál velük valahol.

Én most hallom ezt a nevet először hogy B Közép. Volt próbálkozásunk a Mák Zolival, meg a Nemes Gabi, ha mond valamit ez a név, ő is dobos volt abban a korszakban. meg volt egy zenekarom, ott dobolt a Vinnai Zoli és gitározott a Pinte Zoli, én bőgőztem, meg én énekeltem. Az volt a nevünk hogy VIK - Vlagyimir Iljics Kulturcsoport. Összesen egy koncertet ért meg az Ifitanyán, de ott is volt minden, annyira vergődtek, hogy felborították a mikrofonállványomat és rájuk kellett szólni, menjenek kicsit hátrébb. Nem is értem, hogy honnan jött az ötlet, hogy énekeljek meg bőgőzzek. Eszembe se jutna.



Ez is akkor volt az elején?

Ez akkor volt mielőtt vonultam, tehát 1988 körül

Akkor ez már egy késői formáció.

Nekem ott még volt egy Győztes Traktor nevű alternatív rockzenekar két szaxissal, szintén nálunk próbáltunk. 

Volt olyan, hogy Szekta. Emlékszel erre?

Szekta? Nem. Ez mi volt? Zenekar?

Ez egy nyíregyházi zenekar volt. 83-84 körül. Volt olyan is, hogy Patkányok.

Az Agydaganatnak volt egy olyan fellépése a Sóstói ifiparkban, ahol Pofátlanok néven futott. Én ezt láttam. A Patkányok az rémlik, de ha volt is ilyen az csak pár hónapig mehetett.

A Cicamicában te nem voltál benne?

Benne voltam, de azt a rendőrségnek rosszul adták meg a spiclik. Az Cicavízió. Ha emlékszel rá a tévében adták Futrinka utcát. Onnan jött. Cicavízióban volt a Mák Zoli és a Nemes Gabi, az énekes nem is tudom ki volt.

Homonyik Zsolt.

Őt el is felejtettem, ő egy ilyen szépfiús gyerek volt, de a haja be volt lőve, és kockás nadrágja volt. Nekem is volt.

És akkor volt ez a Szajna Part Séták, ami a Sunya zenekara volt, volt benne a Minike és te i.s 

Mikor indult ez a zenekar szintén nálunk próbáltunk. Az a gond ezzel, hogy valami kurvajó felvételt felvettünk magnóval, én voltam katona vittem a kazettát plusz az Agydaganat kazettát is. És amíg szabin voltam, valamelyik rohadék feltörte a szekrényemet, ellopta az összes kazettámat és lehet rámásolt valami szar diszkót és így pótolhatatlan felvétel eltűnt, szörnyű.
Körülbelül két fellépést ért meg a zenekar. Az egyik koncert olyan volt hogy szólt a Bogár Laci szólógitárosunk, aki a Márciusi Zászlók énekes, gitárosa, hogy ő nem fog jönni koncertre, mert elmegy a barátnőjével moziba. A Bánki Donát szakközépben kipakoltunk az udvaron, Laci nem jött és nem volt koncert, én tudtam, de eltitkoltam, ez megcsinálta ezt egy nő miatt.


A Szajna Part Séták felállása elég sokat változott az évek során.

Igen, mert az történt, hogy már nem emlékszem miért megszűnt a Szajna Parti Séták és a Minike szerzett két embert Debrecenből, az egyik a Csató Peti, a másik nem jut eszembe. A Csató Peti játszott egy-két ismertebb zenekarban utána. Kb 2 vagy 3 próbát értünk meg, szintén nálunk. Itt egy Europa Star magnóval, ami a miénk volt csináltuk azt a felvételt. Csak az a baj, hogy az eredeti Szajna Parti Séták zenekarnak semmilyen felvétele nem készült, vagyis készült, azt lopták el a seregben. Az egyik számunk olyan volt hogy a Sunya énekelte, hogy: "Rabul ejt". A Minike visszakérdezett, hogy: "Mi ejt rabul?" És erről szólt a szám. Full alternatív, hasonlítanám a Bizottság együtteshez. El kell gondolkozni a szövegen, hogy mit is akart a szerző ezzel közölni. 

Mikor kezdődtek a rendőri zaklatások? Az elejétől kezdve voltak?

Azt, hogy valaki be volt épülve közénk, csak a netről tudtam meg. Akkor mikor láttam ezt az aktát.
A kihallgatások a házibuli után kezdődtek, mikor fel lettek rajzolva a dolgok. De aztán ennyi. Minket nem zaklattak a rendőrök a fellépések ügyében. Amikor elkezdtük az Agydaganat nem létezett és mivel nem volt sok fellépésünk egyik formációval se, így igazán nem volt semmi ilyen rendőri zaklatás.

De figyelemmel kísértek benneteket továbbra is ettől függetlenül?

Igen.

Te kértél ki magadról aktákat?

Nem, én nem kértem ki semmit. Fent volt a neten ott írtak mindenkiről, aki abban a korszakban punk volt. Rövidített nevekkel. Nem jutott eszembe soha, engem nem érdekel.

Nem féltél? Nagyon fiatal voltál még, 14 éves srácot berángattak a rendőrségre, nem lehetett egy kellemes élmény.

Akkor is behívtak, amikor hazajöttünk Londonból, a 3 srác aki disszidált. Behívtak minket egyesével kihallgatásra. És csak annyi volt a kérdés, hogy adtunk-e ki valamilyen államtitkot. Hát most egy 17 éves srác a múlt rendszerben milyen államtitkot tudhat? Hogy működik a bűvös kocka? Vagy mire gondoltak? Azt mondtam, hogy hát nem, és mehettem is. Biztos? Biztos! Nem volt kellemes ez a rendőrségi dolog, de túl sok nem volt, kettő összesen. Két kihallgatás. Én nem voltam olyan mint a Géza, azt hiszem olyan is volt, hogy hozzzávágta a rendőrőkhöz a széket a koncerten. Nekem nem volt annyi zaklatás. 


Márciusi Zászlók zenekarral 

Akkor mesélj a Márciusi Zászlókról és a Győztes Traktorról.

A Márciusi Zászlók az egy alternatív punk rock zenekar volt, az unokaöcsém dobolt benne Jávor András. Én imádtam azt a zenét. Az énekessel jó barátok voltunk a Bogár Lacival. Ők voltak az északis fiúk, az Északi körúton laktak. Egyszer mikor az unokaöcsém hisztiből felvagdosta az ereit, mert nem kapott egy magnót az anyukájától, akkor helyette kellett dobolnom. Az nekem egy élmény volt.
Szerettem volna benne dobolni, mert tetszett a zene, csak én hamarabb elmentem a seregbe és míg benn voltam másfél évet 88-tól 90-ig, ez a zenekar akkor alakult. De lehet akkor sem engem hívnak dobolni, ha itthon vagyok, mert egy lépcsőházban lakott a dobos meg a gitáros, így ez nekik egyszerűbb volt.


A Győztes Traktor az már nem tudom, hogy hogyan jött. Szerintem a Barkóczi Jocó volt a punkvonal, ott a gitáros volt a punkszimpatizáns a Pinte Zolika. A szaxisok Fingár Ottó és Krasznai Gyula. Bőgős Felföldi Oszkár, egy ilyen kicsit elvont srác volt. Mindig öltönyfelsőben járt és ilyen jazzrock szerű alternatív dolog amit játszottunk. Van felvétel, sok improvizálás volt, sok hamis szaxihang, kb. 2 koncertet ha megértünk. Aztán jött a Szajna Parti utána mentem a seregbe. 1990 februárjában szereltem és a leszerelésem napján Márciusi Zászlók koncert a városban és én úgy mentem, hogy a leszerelő zászló rajtam, készre vágtuk magunkat piával, úgyhogy jó volt a buli.

Akkor neked nem volt közöd a Bakunyin fiai zenekarhoz.

Nem, mert ez szintén akkor alakult, amikor bevonultam, ott volt a Hemi, meg volt egy szaxis a Vállai Sanyi.

Baloldali Lelátó

Amikor kijöttél gondolom egyből elkezdtél körülnézni, hol lehet zenélni?

Másképp történt, megkerestek. A Dévényi Zoltán, akit úgy hívtunk, hogy Dészka, aki a későbbi Spidernek volt a főnöke és szólógitárosa, megkeresett, hogy itt van ez a zenekar, amit úgy hívtak hogy Bakloldali Lelátó. Játszottunk ebben a zenekarban, ilyen heavy metal rock. Aztán ez egy idő után átformálódott Left Side zenekarrá, ahol már elkezdtünk a motoros rock meg a punk felé kandikálni, majd elhagytuk ezt a nevet és ebből lett a Spider. Motoros rockkal indultunk plusz punk. Rengeteg klub volt akkor Dészka is bekerült a Ruffians nevű motoros klubba és akkor ilyen motoros találkozókon léptünk fel.
Aztán elhagytuk ezt a motoros klubosdit és csak a punk rock maradt. Főleg amikor másodszor újjáalakultunk, akkor már csak punkrock. A másodiknál már rövid haja volt mindenkinek, a rövid hajból punk sérót kell csinálni, ennyi.

A kiadott Spider kazettán lévő dalok már megvoltak a 90-es évek elején is?

93 és 95 között készült valamikor. 91-ben én felmondtam a színháznál, díszítő voltam, vagyis színpadi segédmunkás. Az is érdekes munka volt, egészen más világ, de ott is benne voltam a színész zenekarban, úgyhogy elbontottam a díszletet aztán mentem próbálni este 10-kor a srácokkal, mindenki színész volt csak én voltam munkásruhában. Nem úgy bántak velem mint egy melóssal, hanem úgy mint egy dobossal.
Mi otthagytuk a 90-es években a munkahelyeinket, mert lett egy szponzorunk egy nagyker főnökasszonya. Egy művházban bérelt próbatermet nekünk és oda eljártunk próbálni napi szinten 9-től 4-ig. Ezért kaptunk 21ezer ft fizetést, ami akkoriban egy teljesen átlag és ez tartott 3 vagy 4 hónapig, mert a nő csődbe ment. És akkor kb. 6 évig nem dolgozott egyikünk se, hanem rááltunk, hogy mi majd akkor befutunk. Aztán végülis nem volt annyi koncert, meg nem futottunk be, pedig jól indult. Én akkor elkezdtem oktatni itthon. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy kertes házban lakom, az utcánk neve is Kert köz. Itthon van a dobszerkóm, hangfalak, próbaterem. A teremben van két kihúzható ülőgarnitúrás ágy, tehát még aludni is lehet, Hozzám minden zenekar házhoz jött. Ez kurva kényelmes volt nekem.
A kazetta 95-ben készült, mert 93-ban volt a rocktábor. Ott készült az az ominózus felvétel.





És hogy kerültetek oda?

A kisvárdai várszimpadon volt egy vetélkedő, egy amatőr zenekarok versenye és mi ott felléptünk és másodikak lettünk. És az volt a díj, hogy a Magyar Rádióban felvehetünk 3 számot. Ez fel is lett véve, az Azért se fáj, az Indiánok, meg még egy harmadik és ott ismerkedünk meg ezáltal a Szigeti Ferivel. Meg később a Nagy Feróval, aki a rádiós műsorába berakott minket. A Garázs című műsorban egyszer szerepeltünk, így kerülhettünk be a Rocktáborba 93-ban. Kurvajó happening volt. Ott voltunk azt hiszem 5 napig, próbáltunk, ittunk, hánytunk, buliztunk, felléptünk, itt ismerkedtünk meg a Gidófalvival.
Az ATV csinált velünk egy riportot.


Az "Azért se fáj" című dal hónapokig szerepelt a Rock gyermekei slágerlistán, amit a hallgatók szavazatai alapján állítottak össze.

Nem tudtam róla. Ez komoly.

2014 ben vettünk fel 5 számot és úgy van felrakva hogy Spider EP. Ott az Azért se fájt is felvettük, hogy jó minőségben is meglegyen.
A második verzióban már egy lány is játszott velünk, a Gabó.



2012-ben vettük be a lánykát, plusz egy másik gitárost a Fehér Zsoltot, ő tiszavasvári lakos, játszott a Tequila Bandben évekig velünk.
Csak mikor visszajött a Dészka,  akkor a Zsoltikától elbúcsúztunk. De a Gabót a lányt megtartottuk, mert jól mutat. Egy 22 éves fiatal hosszúlábú, hosszúhajú kis érzéki szájú csaj, aki még rázza is a fejét gitározás közben az jól néz ki és úgy döntöttünk, hogy megtartjuk. Meg régen amúgyis két szólógitárossal indultunk, Kostyál Bandi volt a másik. Csak őt már nem kerestük meg, mert összeférhetetlenség volt.
Ő volt a legidősebb, azt gondolta, hogy mindenben neki lehet igaza. Nem volt csapatjátékos, mindenféle szir-szaron öszeveszett Dészkával és úgy gondoltuk másodszorra már nem keressük őt meg.
Aztán később megszűnt a zenekar, mert az asszonyok úgy szétbaszták féltékenység miatt az egészet.

Németh Gabriella (Gabó)

Dészka úgy jött próbára, hogy jelzi, hogy valami ott van a bőrdzsekije zsebében, ez egy pendrive volt, mikor hazaért mindig eltűnt onnan az aszony lehallgatta. "Biztos basszátok a Gabót próbán, mi?" 
Holott megbeszéltük az elején házinyúlra nem lövünk. Ügyes, csinos, nem kell bántani. Nem kell a feszültség. Ennyi. Az asszonyok ezt nem bírták elviselni. Utána már tán Árpit is lehallgatták. De már nem pendrive-val hanem egy mobil applikációval. És ezen úgy összeszólalkoztunk.  Az asszonyok azt mondták, hogy vagy ők, vagy a Spider. Végülis ezért maradt abba a második Spider.
Dészka azóta pedzegeti, hogy legyen harmadik, de én már ezt nem akarom. Persze Árpi nélkül, mert ők se tartják a kapcsolatot a nők hülyeségei miatt.  Azt mondtam harmadszorra már nekem ez nem hiányzik. Meg az a zene amit játszottunk annyira nem divat. Punkok eljönnek meg egy-két fiatal.






Sokszor megemlítik veletek kapcsolatban a Tankcsapda párhuzamot.

A tokaji rocktáborban a Lukács Laci csinálta velünk a riportot a táskamagnójával mikrofonnal, akkor a rádiónál dolgozott.
Tehát volt ilyen is. Milyen furcsa, hogy egy megasztár Magyarországon.
Nagyjából ugyanaz a stílus, amit csinált ő is.
Igen ezt a punkrockot. Az első 3-4 Tankcsapda albumot még hallottam, azt hiszem a Jönnek a férgekig. Aztán utána már nem követtem. Holott játszottunk is 7-8 Tankcsapda számot a Tequila Banddel. A slágeresbb számokat nyomtuk, csak nekem az volt a problémám, hogy egy Spider után, ahol azt játszottam, amit igazán imádok, punkrockot és sajátot, akkor jött a Tequila Band. A Spiderből benne volt a Simon Géza, benne volt a Kostyál Bandi, meg benne voltam én. Jött a Hornyák Attila, meg a Tóth Peti. Nekem hozzá kellett szoknom, hogy mások számait játszom, mert feldolgozászenekar vagyunk. P. Mobil, Green Day, Deep Purple, Piramis, minden volt, 3 órákat nyomtunk. 75 számos repertoárunk volt. 
Tequila Band



Az énekesünk Hornyák Attila egy motoros clubnak volt a vezetője, a Red Dragonnak, így a fellépéseink 90 százaléka motoros találkozók nyáron. Baszott nagy színpad, fények, hang minden. Ez így kuravjó érzés volt, akkora színpad, hogy lehet rajta focizni. Hakniztunk, de azért a Spiderből átvittünk 3 számot.(Nincs esélyed, Judy a punk lány, Tűz a vízzel) és ezt rá is tettük a lemezünkre és szerintem ez volt három legjobb számunk az albumon. Úgy gondoltuk, hogy mivel hárman vagyunk a Spiderből van hozzá jogosultságunk. Persze megbeszéltük a Dészkával is.


A Spider szaklapokban nagyon jó kritikákat kapott, de nem nagyon tudtatok vele élni, egy jó szervező biztosan elkelt volna.

Nem volt menedzser, így utólag azt mondjuk, ha ügyesebbek vagyunk ezzel a lemezzel simán befuthattunk volna. Szerintem jobb, mint egy-két Auróra lemez. Nem bántom őket, játszottunk is velük és mikor a Tequilával dobszólóztam koncert után odajött a Vigi és azt mondta, hogy fasza volt. Ez jól esett. Utána már őket se nagyon követtem.
Volt egy szervezőnk Jónás Testvér, vagy Péter Sándor egy mortoros srác volt, ő szervezett egy-két  bulit, de igazán nem volt egy menedzser, aki az egészet vitte volna. Az volt a baj megmondom neked őszintén, hogy mi azért bomlottunk fel, mert nem is ment úgy a szekér, meg a Dészka nevű gitárosunk a Bahnhof nevű szórakozóhelyen elvállalt egy állást. Kidobó volt, több pénzt kapott azért, mint ha bulikat szervez kis pénzért. Azt mondta neki ez jobban megéri. Csütörtök, péntek, szombaton volt a Bahnhof, ha koncert van, az péntek vagy szombat. Így emiatt szűnt meg a Spider. Szörnyű.

Pestre eljutottatok a Spiderrel?

Sőt olyan szinten eljutottunk, hogy a Geronimo motoros klub klubházában koncerteztünk kétszer vagy háromszor. Kaptunk fejenként 3000 forintot, meg nem is tudom hány sört. Ez volt a gázsi, de ott játszol hajnalig, mert ha nem, ott bajok lesznek. Mi csak az ismeretség meg a kapcsolat miatt játszottunk, meg tudtuk, ott nyomhatunk 5 órát. Egy idő után már ismételni kell, mert nincs annyi műsor, 5 óra, de akkor is játszol.








Másfelé hívtak benneteket?

Még a Szigetre eljutottunk, büszke vagyok rá, ez a legelső Sziget, amit még úgy hívtak, hogy Diáksziget. És a második, ami már Pepsi Sziget volt azt hiszem. Emlékszem olyanra, hogy elég hajnalban játszotunk, már világos volt és még a Sex Action bőgős nézte a koncertet és vergődött a Ramones számokra, akkoriban toltunk hat Ramones számot. A koncert végén mondta, hogy srácok király volt. Az első kettőn ott voltunk sátorral piával, jó buli volt. 30 percet kaptunk azt hiszem.

Még vidéken? 

Nekem van egy füzetem, minden koncert fel van írva...Pár érdekesebb koncert.
1993 Erzsébeti Művelődési Ház Amatőr zenekarok versenye, arra is emlékszem hogy harmadikak lettünk és kaptunk egy üveg pezsgőt, az volt a díj. Kétszer kellett felmenni egyszer játszani, egyszer meg az eredményhirdetésre.
Június 4. szombat Erzsébeti Ifjúsági Ház, Aug 2. Ifipark koncert az Edda előtt, érdekes párosítás. Hangbeállás után a billentyűs  odaszaladt a keverőshöz, hogy "Milyen szarul szólnak ezek? Ugyanúgy szóljanak mint mi, figyelni foglak, ha nem szól úgy, baj lesz." Akkor még az volt a divat, hogy az előzenekar nem szól olyan jól. Ezt mi hallottuk, mert ott álltunk.
Játszottunk Vácott is az Indigo Klubban, Nagykálló, Fényeslitke, 
'94 Open Doors Rockfesztivál Legjobb zenekar díj, mikrofonállványt nyertünk, Belépő 160 Ft.
Július  Fél 2-től fél 3-ig Pilismarót Motoros Találkozó. Budapest E Klub, kisteremben játszottunk, sokan nem voltak.
Kisvárdai Művház Rock Gyermekei Gálakoncert.
Október Petőfi Csarnok, Magyar rock hét gonosza koncert.
Dec 16-17. Tíz számból álló lemez felvétele a Varietas stúdióban.  1994-ben 20 fellépés volt.
1995 január 9. hétfő Spider lemez keverése.
Február Pécs Hard Rák Café.
Volt egy 3 állomásos turnáénk, úgy hogy Beatrice, Waszlavik, Spider, amikor a Waszlavikkal beszéltünk élőben, utána mondtuk, hogy ez a pali full elvont, de nagyon szimpatikus és jó ember. Emlékszem hogy a Fero a Jervánban a Ramones feldolgozásokra headbangelt, így járt a feje...
Hajdúnánás, Hajdúhadház szintén Beatrice előtt.
Petőfi Csarnok, koncert a Sing Sing előtt, fél óra műsoridő.
Repülőtér aug 19. szombat koncert a Beatrice előtt hajnal 1-től 2-ig és utána Diáksziget 03-tól 04 15-ig.
1995-ben 16 Spider koncert volt.
Május 10. Jugoszlávia, Motoros találkozó, 
Újszilvás Motoros Találkozó.
Itt is Diáksziget, 17 00-tól 18 00-ig.
Kecskeméti stúdió a Kicsit vadállat felvétele. 8-tól hajnal 2-ig.
1996-ban 18 koncert volt összesen 
96 Április 27. péntek Spider búcsúkoncert
Augusztus Tokaj motorostalálkozó és ezzel vége is.


Menjünk vissza a 80-as évekbe még, a jelentésekből meg a zenekari névsorokból az jön le, hogy a városban legalább 30 körüli ember volt punk egyidőben. Ez elég szép nagy társaság.

Igen 25-30, a város központjában, ami a Lenin tér, volt egy szórakozóhely az Omnia kávézó. Mi nem mentünk be, hanem csak ott voltunk kint. Arra már nem emlékszem hol vettük meg az alkoholt, de ott ittunk, összefutottunk kint és lehet elmentünk ide-oda így iszogattunk, akkor én még iskolás voltam.



De ez több évig ment gondolom.

Igen. Így van 3-4 kb. Mert utána én is mentem a seregbe, aztán megváltoztak a dolgok. Szép időszak volt, sőt életem legszebb időszaka az első Spider korszak volt. Azt játszod amit szeretsz és még jó is. És nem dolgoztunk. Nem futottunk be, de megpróbáltuk. Átéltük azt, amit az átlagember nem. Színpad, a próbák, a stúdió. És aztán jöttek más formációk. Most egy teljesen más zenekarban játszom. Az a neve, hogy Texas Tourist. Én ebbe csak azért léptem be, mert a Pinte Zolika régi jó barátom, ő volt a Szajna Parti Séták gitárosa is. Ő hívott, hogy egy jó dobos kéne, gyere már. Összehoztunk egy próbát, azt mondtam még elgondolkozom, mert nem az én zeném. Nem rossz, de nem punk rock.  Azt mondtam így jó barátságból megpróbálom, de aztán ott ragadtam, mert az emberek hatalmasok.


Jereván sörkert a 80-as évek elején


Volt egy másik nevezetes hely, a Jereván.

Jereván Sörkert. A város egyik legjobb helye volt akkor. Fiatalok jártak oda, de úgy képzeld, hogy péntek szombaton nem csak ott, hanem a parkban a környéken a fák között sörrel a kézben 100 ember, fiatal. A sört pincér hozta aluminiumtálcán.

Lányok voltak többen a társaságban? A Mini nevű csaj, aki ismert. 

Ő nem punk volt, alternatív, de az rendesen. A Liza volt, a Szerémvári Liza, aki a Dészka élettársa lett sok évre rá. De akkor ebben a punkcsaptban benne volt. Ősszeszedtem egy lányt, akit Sztekinek hívtak, az volt a beceneve. Ő is egy punk csaj volt, vele 2 évig jártam, aztán amikor leszereltem újra öszejöttünk. Hozzá költöztem három évre, aztán jött egy másik lány.

Ezek a korai zenekarok Patkányok stb, csak Agydaganat számokat játszottak?

Is, játszottuk az Anarchy InThe UK-t a Sex Pistolstól, lehet, hogy volt saját is, nem csak  Agydaganatot játszottunk, de volt az is.


Spiderrel a stúdióban hogy zajlottak a felvételek? Hány dalotok volt?

Szerintem a Gidófalvinak is köze lehetett hozzá hogy oda kerültünk, felmentünk Pestre és ott aludtunk a földön a stúdióban. Ott mertek minket hagyni, pedig mi egy punkzenekar voltunk. Csak látták rajtunk, hogy nem vagyunk suttyók hanem értelmes emberek. Így másnap is folytatódtak a felvételek.

Mindent sávonként vettetek fel?

Persze sávonként. Csak még szalagos magnóra.

Mesterszalag is megvan? 

Egy vékony szalagra lett átírva, ami ilyen kis kazettás. Az a Dészkánál volt vagy van.
Az Andró-Vaskónak nagyon tetszuett a felvétel, az Agydaganatos Gézának, mert azt írta hozzá, hogy szuperjó hangzás és óriási kedvenc.


Akkor a felvétel 2 napig zajlott?

Igen és később még felmentünk a keverésre.

Volt beleszólásotok abb, hogy szóljon?

Volt persze, mi ahangzást így képzeltük, ott ültünk mi is a pult mögött együtt. 


Hány példányban jelent meg ez a kazetta?

300, erre még emlékszem.

Akkor az kurvagyorsan elfogyott.

200 ft volt az ára. 



Szinte végig ugyanabban az öszeállításban játszottatok, ennyire szzoros baráti kötelék volt közetek?

Igen, a Bandika eltávozott a zenekarból, a második összeállításba már nem hívtuk. A Tequila zenekarban is ez volt amikor ott játszott, az énekessel nem jöttek ki.

Végezetül összegzésképpen, hogyan látod így utólag a 80-as és 90-es évtizedet?

Szerettem a 80-as éveket! Akkor ismerkedtem a dobolással, zeneiskolába is jártam. 83-ban lett zsír új Amati dobszerkóm, hála anyukámnak. Közben tudatosult bennem, hogy a punk zene áll a szívemhez a legközelebb. Aztán meg ott volt nekünk egy varázslatos hely: a Sóstói ifipark. Rengeteg koncerten voltam ott. Sok jó magyar zenekar futott be akkoriban. 88-tól 90-ig katonaság.
A kilencvenes éveket meg azért szerettem, mert megnyílt előttünk a vizuális zenei világ, a sok zenecsatornának köszönhetően. Meg persze a rendszerváltás után egy kicsit szabadabbnak éreztük magunkat. 91-ben alakult meg életem egyik kedvenc zenekara a Spider. Szerintem jók voltunk. Szebb jövőt mindenkinek!


Köszi az interjút!


(c) Ács-Tari Béla



IRA: Sárga Tamás - ének, Papp István - gitár, Makkai Attila - basszus, Jávor Tamás - basszus

Kaktuszok: Jávor Tamás - dob, Mák Zoltán (?), Nemes Gábor (?)

Smink: Jávor Tamás - dob, ?

Cicavízió: Homonyik Zsolt - ének, Mák Zoiltán - basszus, Sipos András - gitár, Jávor Tamás - dob

Szajna Parti Séták: Kresztyankó Ágnes - ének, Kós István - ének, Bogár László - gitár, Jávor Tamás - dob
később: Csató Péter - gitár, Fogarasi Péter - basszsu

VIK (Vlagyimir Iljics Kultúrbizottság): Jávor Tamás - basszus, ének, Pinte Zoltán - gitár, Vinnai Zoltán - dob

Győztes Traktor: Kresztyankó Ágnes - ének, Pinte Zoltán - gitár, Felföldi Oszkár - basszus, Jávor Tamás - dob, Fignár Ottó - szaxofon, Krasznai Gyula - szaxofon

Baloldali Lelátó: Simon Zsolt - ének, Dévényi Zoltán - gitár, Kostyál András - gitár, Plank Attila - basszus, Jávor Tamás - dob

Spider (1991-97): Pollenszki Árpád - ének, Dévényi Zoltán - gitár, Kostyál András - gitár, Simon Géza - basszus, Jávor Tamás - dob
 
Spider (2012-16): Pollenszki Árpád - ének, Dévényi Zoltán - gitár, Német Gabriella (Gabó) - gitár, Simon Géza - basszus, Jávor Tamás - dob

Tequila Band: Hornyák attila - ének, Kostyál András - gitár, Simon Géza - basszus, Jávor Tamás - dob

Texas Tourist: Seres János Nimród - gitár, ének, Pinte Zoltán - gitár, Nagyváthy Gábor - basszus, Jávor Tamás - dob










 
Megadás




























































 

Nincsenek megjegyzések: